Komt Blur eindelijk met een nieuw album?

Blur

2023 is een goed jaar voor fans van de legendarische Britse band Blur. Naast concert- en festivaloptredens lijkt ook een nieuw album in aantocht.

Het is alweer acht jaar geleden sinds de laatste nieuwe plaat van de Britten. Fans van Damon Albarn en co. zijn echter wel wat gewend: daarvoor moesten ze al meer dan een decennium wachten op nieuw werk. Ondertussen zijn we ook twee herenigingen verder. In 2023 lijken alle stoplichten op groen te springen. De optredens zijn bevestigd, nu het album van Blur nog. Muziekproducent James Ford liet deze week een hint vallen in de nieuwsbrief ‘The New Cue’. Hij werkte eerder samen met grootheden als Depeche Mode, Arctic Monkeys en Foals.

Hoe verloopt de woensdagochtend van het interview met Ford? “Druk, hectisch.” Hij is bezig met een hoop nieuwe projecten tegelijkertijd. “Ik weet niet zeker hoe (on)officieel ze zijn, maar ik ben bezig met een **** plaat.” De auteur redt Ford van zijn verspreking door niet zijn exacte woorden te publiceren. Wel geeft hij als redactienoot aan dat het een gevoelige kwestie zou kunnen worden als ‘girls and boys’ dit nieuws te vroeg hoorden. Laat dat nou net een van de wereldhits van blur zijn.

Update: In de meest recente versie van het interview is de redactienoot overigens verwijderd. Foutje, bedankt!

Bron: The New Cue #273 March 27: James Ford

Festivals en concerten

Hoewel nog niets officieel is, valt moeilijk te ontkennen dat deze overduidelijke hint een nieuw album van Blur kán betekenen. Ford was ook al betrokken bij de platen The Now Now (2018) en Song Machine, Season One: Strange Timez (2020) van een ander Albarn project, namelijk Gorillaz.

Komende zomer verovert de band meerdere festivals en concertzalen. Met of zonder nieuw werk. De mannen hebben in ieder geval een breed repertoire aan hits op zak. In juni trappen ze hun tour af op Primavera Sound. Ook Roskilde Festival, \�\�yafestivalen, Way Out West, en Flow Festival kunnen genieten van ‘Song 2’, ‘Parklife’, en ‘Coffee & TV’. Een Nederlands festivaloptreden zit er niet tussen, een concert in de Ziggo Dome wel. Er zijn nog kaarten beschikbaar, net als voor de Blur-dag op de Lokerse Feesten in België.