De 7 hoogtepunten op de zonnige zaterdag van DGTL 2023

Foto van festival DGTL 2023
Foto: Jordy Brada

Het festivalseizoen van 2023 is dit weekend dan éindelijk officieel van start gegaan met gelijk twee grote knallers: Paaspop en natuurlijk het elektronische walhalla van de festivals, met een dikke internationale line-up: DGTL Festival. Festileaks was erbij en zet de hoogtepunten van de eerste festivaldag voor je op een rijtje.

1. Boiler Room maakt debuut op DGTL

Tja, Boiler Room. Dekmantel nam vorig jaar afscheid van het YouTube-streamingplatform, dat DJ’s een gigantisch online podium biedt. Ze waren ’toe aan iets anders’. Nu heeft het streamingplatform de handen ineengeslagen met een ander groots muziekfestival, dat maar al te graag het stokje overnam. Het blijkt op de zaterdag een geschikte combinatie – de stage is mooi en open opgebouwd met als achtergrond de skyline van Amsterdam. En de muziek was er natuurlijk ook naar: wat zijn er een paar knallers gedraaid op deze stage, maar daar meer over in het volgende blokje.

Vuur achter de knoppen bij de Boiler Room stage.

De zaterdag line-up was gevuld met zowel gevestigde namen als onbekender talent. Live-acts krijgen dit jaar een groter podium, lazen we al eerder. Maar wat waren de uiteindelijke pareltjes van de line-up?

2. Colyn klaar voor Coachella

Staat volgende week op één van de werelds bekendste festivals: Coachella. Op DGTL toont hij maar weer eens aan hoe dol men is op zijn elektronische melodische-sound. Met zijn remixes van klassiekers als Smalltown Boy van Bronski Beat en Dreams van Fleetwood Mac weet hij het publiek van top tot teen in te pakken. Om daarna nog eens zijn banger ‘The Future is the Past’ erin te gooien.
Een geweldige generale voor Coachella!

3. Bambounou breekt Boiler Room af

Lijkt met zijn set zijn superster-status nogmaals te bevestigen bij het grote publiek door een ware Boiler Room-klassieker neer te zetten. Een eclectische DJ die zowel wat meer obscure tracks in zijn set weet te verwerken, samen met wat onwijze knallers om de harten van de elektronische-muziekliefhebber mee te veroveren. Oh, en sluit zijn set nostalgisch af met een remix van Britney Spears – Piece Of Me. Hoe lekker is dat?!

4. Folamour krijgt de heupen los

Tja, deze man weet toch iedere keer opnieuw het publiek te vermaken met zijn aanstekelijke disco- en housetracks. Hij heeft zijn intrede gemaakt op het wereldtoneel met zijn fameuze ABBA Boiler Room-moment die maar bleef opduiken in het TikTok-algoritme van muziekliefhebbers. Nu speelt hij voor een ramvolle Modular, één van de grootste stages. Met zijn eigen house-sausje over oude discotracks weet hij de disco zo aan te passen dat het past bij de grote duistere bunker waarin hij draait. Cheesy sluit hij af met Stayin’ Alive van de Bee Gees. Maar het publiek smult ervan. Knap hoe deze man met de bucket-hat altijd weer weet te leveren.

5. Honey Dijon brengt de beuk terug

Voelt de sfeer in de Modular moeiteloos aan en begrijpt dat na Folamour het tijd is om wat meer de beuk erin te brengen – ze mag de stage immers afsluiten. Dat doet ze met aanstekelijke, opzwepende droge house tracks die aangevuld worden met acapellas van bijvoorbeeld Ain’t Nobody van Chaka Khan, die het publiek dan maar al te graag meezingt. Momentje hoor!

Sweely met zijn live-set op DGTL 2023.

6. Sweely krijgt DGTL aan het stuiteren

Wat is nou lekkerder dan het laatste uurtje afsluiten met bouncen op de tracks van de Franse house-connaisseur William Montana oftewel Sweely? Alle laatste energie van de bezoekers perst de Fransman eruit met zijn eigenzinnige house, vol met originele samples die zo uit Spaanse en Engelse luisterboeken kijken te komen (zoals deze bijvoorbeeld). Klinkt gek, maar het werkt als een tiet!

Foto: Charlotte van der Gaag

7. De zon!

Tja, hier kunnen we natuurlijk niet omheen: het was prachtig weer op deze paaszaterdag. De zon scheen volop over de NDSM-werf en het dansen werd door de bezoekers dan ook gewillig afgewisseld met eventjes lekker in de zon zitten. Een waar godsgeschenk met Pasen om zo het festivalseizoen te mogen aftrappen!

Zondag volgt snel!

Zondag was Festileaks uiteraard ook op DGTL te vinden om verslag te doen van de tweede dag bomvol grote namen. Houd de website in de gaten voor de review van de tweede festivaldag van DGTL!

Wat vond jij van DGTL 2023?

Geef je mening voor het Festivalrapport van DGTL 2023! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore
DGTL Logo

DGTL 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 7-9 april 2023
Line-up
Paula Temple
Monolink
CamelPhat
Tickets Niet meer beschikbaar.