8x de grootste metalfestivals van Europa om te bezoeken in 2023

Crowdsurfen op Graspop 2022. © Bart Vernimmen

De festivalzomer is pas net van start, maar we zitten er alweer goed in. Roadburn was in Tilburg een van de aftrappers van het metal festivalseizoen. Artiesten die daar optreden zijn een mooie voorbode voor welke je lager op de posters ziet staan. Maar de grote headliners zijn natuurlijk ook altijd aanwezig. Daarom zetten wij de grootste metal festivals van 2023 over de grens voor je op een rijtje.

Grote namen als Slipknot, Ghost, Gojira, Disturbed, Def Leppard staan boven de affiches. Maar welke unieke boekingen of parels van metal bands kun je nog meer op de festivals vinden? We maken een rondje door Europa. Op welk metal festival zien we jou deze zomer?

Colin H. van Eeckhout van Amenra op Graspop 2022. © Bart Vernimmen

Graspop Metal Meeting (België)

We beginnen bij onze zuiderburen in Dessel. Het festival bestaat al sinds 1996 en is uitgegroeid tot één van de groten der aarde. Dat blijkt ook wel met een line-up waar je ieder jaar weer van gaat kwijlen. Met Guns N' Roses, Machine Head, Mötley Crüe, Def Leppard en Slipknot bovenaan de poster is er weer een groot vat headliners open getrokken. Daarnaast is er genoeg ruimte voor aanstormend talent.

Maar de sfeer op Graspop is ook altijd uitstekend. Zeker in 2022 waren de moshpits liefkozender dan ooit. Het publiek op Graspop zorgt goed voor elkaar, hoe hard de muziek ook kan zijn. Ga je de moshpit in of liever crowdsurfen? Graspoppers zorgen ervoor dat iedereen zonder kleerscheuren de shows beleven.

Photo: Wacken Open Air

Wacken Open Air (Duitsland)

Wacken is misschien wel het grooste metal festival van de wereld, waardoor je er eigenlijk sowieso al een keer heen moet. Het festival was binnen 6 uur he-le-maal uitverkocht. Maar via Festival.Travel kun je toch nog tickets bemachtigen voor Wacken Open Air! Met Iron Maiden, Heaven Shall Burn en Megadeth een rijtje die je sowieso live moet zien!

Maar zeg je Wacken, dan zeg je ook keiharde randprogrammering. Naast muziek staat het Duitse festival namelijk bekend om zwaardgevechten, karaoke, vuurwerkshows en walking parades. Voor iedereen is hier wat te doen. Wat nog vetter is: er zijn het hele weekend door sessies met beroemdheden om te praten over alle ins en outs van metal.

Ghaal's Wyrd Hellfest 2022
Photo: Ian Geerts (@_mortus) / Festileaks

Hellfest (Frankrijk)

Bij de meeste metalheads staat Hellfest hoog op de bucketlist. Dit festival staat bekend om de mix van hardrock en metal en bestaat al sinds 2006. Het festival vindt plaats in Clisson, Frankrijk en is bijna altijd strak uitverkocht. Zo ook de kaarten voor komende editie. Hier vindt je Slipknot, Iron Maiden, Mötley Crüe en Kiss in 2023 op de hoogste planken.

Maar Hellfest zou Hellfest niet zijn als ze niet met alles uitpakken. Je raakt eigenlijk nooit uitgekeken op het festivalterrein. Over ieder hoekje is op Hellfest goed nagedacht. Onze reporters noemden het al eerder Metal Disneyland Clisson. Geen lelijke festivalhekken, kunst in grote getalen, Hell City dat meer op een winkelcentrum lijkt dan op een braderie. Je raakt echt niet uitgekeken. Je kunt het bijna als citytrip zien!

Download Festival (UK)

Het Download Festival is uitgegroeid tot internationaal festival dat je nu in Engeland, Duitsland en Frankrijk kunt vinden. In de UK zien we deze zomer grootheden als Metallica, Slipknot en Bring Me the Horizon terug op de mainstages. Voor Metallica een exclusieve festivalshow in 2023. Een mix van grotere, kleinere, zachtere en death metal namen wisselen elkaar hier goed af. Je kunt ook daverende shows van onder meer Behemoth, Fever 333, Witch Fever en Brutus verwachten.

Daarnaast bestaat het Download Festival dit jaar 20 jaar! Een mooie jubilieumeditie dus om bij te zijn. Het festival staat verder bekend om de Download Dog die altijd aanwezig is. Onder toeziend oog keurt hij alle moshpits, prachtige outfits en crowdsurf acties goed.

Bloodstock Open Air (UK)

Van 10 tot en met 13 augustus kun je je heavy metal hart thuis laten komen in Derbyshire, Engeland. Dit is met 20.000 bezoekers per dag het grootste onafhankelijke metal festival van het Verenigd Koninkrijk. Met Killswitch Engage, Megadeth en Meshuggah hebben ze een mooi rijtje grote namen. Het mooie aan Bloodstock is dat het door metal fans voor metal fans georganiseerd wordt.

Tuska (Finland)

Eigenlijk zijn er nergens ter wereld zoveel metal fans als in Finland. Wist je dat er in Finland gemiddeld 53.2 metal bands per 100.000 inwoners bestaan? Logisch dat Tuska dus één van de populairste festivals van Europa is. Het festival bestaat al sinds 1998 en vindt plaats in de Finse hoofdstad Helsinki. Het festivalterrein ligt op een verlaten energiecentrale in de hoofdstad, een prachtige omgeving die perfect bij de rauwe ondertonen van het festival past.

Hier zie je deze zomer onder meer Gojira, Ghost, VV en In Flames het hoofdpodium betreden. Post-covid heeft het festival grote verbeteringen toegevoegd op het festivalterrein. Het industriële randje van het festival is zeker iets wat je zelf moet ervaren. Daarnaast zijn er ook toffe sessies bij te wonen met artiesten of andere mensen uit de metalindustrie.

Summer Breeze Open Air (Duitsland)

Eind augustus kun je genieten van drie dagen keiharde metal in Bavaria, Duitsland. Met Powerwolf, Megadeth, In Flames en Trivium een mooie bovenkant van de poster. Ga je echt om namen te ontdekken? Dan kunnen Nervosa, Coffin Feeder en Terzij De Horde je misschien nog verrassen.

Wat Summer Breeze uniek in zijn soort maakt is dat ze enorm veel aan duurzaamheid doen. Met hun Food Sharing concept proberen ze voedselverspilling te verminderen. Je kunt hier eten achterlaten of iets lekkers meenemen om zelf te verorberen. Alles wat na het festival overblijft wordt gedoneerd aan een lokale organisatie.

Resurrection Fest (Spanje)

Resurrection Festival bestaat al jaren niet meer alleen uit pure metal. En dat is niet erg omdat punk een mooie aanvulling is van het hardere muziekgenre. Grotere namen speelden voorheen al beide op de grootste Spaanse podia. Daarnaast is het ook altijd logistiek erg goed geregeld op dit festival. Het maakt niet uit of er ineens een storm op komst is, de organisatie weet hier prima mee om te gaan.

Met bangers van namen als Ghost, Pantera, Slipknot en Parkway Drive weet je zeker dat je goed zit. Maar ook Powerwolf, Architects en kleinere kwalitatieve namen als Amenra doen eer aan het affiche. Het festival vindt plaats in het bergachtige Viveiro, aan de Atlantische Oceaan. Prima deal om daar nog een vakantie achteraan te plakken dus!

Download Festival Logo

Download Festival 2023

Locatie
Verenigd Koninkrijk
Leicestershire, Verenigd Koninkrijk
Datum 8-11 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.