Review: 5 hoogtepunten van Jera on Air 2023 die we volgend jaar dolgraag terugzien

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Het punkrock en metalfestival Jera on Air zit er weer op. Het was wederom een heerlijke editie met een line-up waar je u tegen zegt en een fantastische sfeer. Deze vijf hoogtepunten van Jera on Air 2023 zien we volgend jaar graag terug.

Akoestische sessies in de Biergarten

Wanneer je aan Jera on Air denkt, komen woorden als: harde gitaren, moshpits en crowdsurfen waarschijnlijk binnen de kortste keren je brein binnen. En dat is zeker niet onterecht, want er wordt wat afgemosht en gecrowdsurft op het Limburgse festival. Toch lijken de bezoekers van Jera on Air rustige muziek ook uitstekend te kunnen pruimen.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Zo zien we op vrijdagmiddag een akoestische set van niemand minder dan Frank Turner. En wij zijn niet de enigen. De tent in de Biergarten puilt uit. Naast de show van de Engelsman konden we hier eveneens genieten van akoestische optredens van onder meer Trash Boat, Call it Off en FLORA SKULLER.

Het is heerlijk om op deze manier even tot rust te komen wanneer je net de moshpit uitkomt. Ook de intieme setting van zo’n akoestisch optreden lijkt goed te werken bij de Jera on Air-bezoeker. Dit zien we graag terug tijdens de editie in 2024.

Het rad in de Nozembar

Naast een van onze favoriete Jera on Air-podia, de ‘Hawk’, zien we een klein barretje staan. Vaak gevuld met twee of drie medewerkers en een ongekende hoeveelheid aan Nozem Oil. Het Achterhoekse drankje, dat vooral op de Zwarte Cross en Mañana Mañana een bekend fenomeen is, blijkt nu ook populair op festivals buiten Gelderland.

In de Nozembar is enkel Nozem Oil verkrijgbaar. Een shotje kost 1 muntje, voor 4 muntjes krijg je 5 shotjes en de dorstige festivalganger mag voor 30 muntjes een doos van 40 flesjes meenemen. Wie liever op diens geluk gokt, mag een poging wagen aan het rad in de bar. En aangezien wij verslag doen van Jera on Air, voelen wij ons meer dan verplicht om dat rad eens goed uit te testen.

Het rad bestaat uit verschillende vlakken; ‘1 shotje’, ‘5 shotjes’, ‘Helaas’, ‘Gadget’ en ‘Wheelie van de Zaak’. Tussen ‘Helaas’ en ‘Gadget is nog een heel dun strookje te vinden. Wanneer je daarop komt win je een doosje met maar liefst 10 flesjes van het smerig lekkere drankje.

Het mooie en tevens gevaarlijke aan het rad, is dat een rondje draaien slechts 1 muntje kost. Het woord ‘draaien’ wordt vol enthousiasme herhaaldelijk geroepen wanneer iemand weer een poging waagt. De spanning en sensatie is enorm. En de euforie, wanneer de wijzer op 5 of 10 shots terecht komt, is ongekend. Maar let er ook op dat je niet te lang doorgaat. Daar zou je de volgende ochtend zomaar spijt van kunnen krijgen. Ondanks dat zien wij de Nozembar met het rad dolgraag terug tijdens Jera on Air 2024.

Duitsers met veel te luide ‘kutmuziek’ op de camping

Je herkent ze uit duizenden. Hun bagage bestaat voor de helft uit trays halve liters en ze hebben altijd een box mee die groter is dan de rugtas van een brugpieper. We hebben het over Duitse festivalgangers. Dat Jera on Air nog geen 30 km van de Duitse grens verwijderd is, verklaart wel waarom we daar veel van onze oosterburen tegenkomen. En dat betekent dus ook veel geluidsoverlast op de camping van ’s morgensvroeg tot diep in de nacht.

Het begint meestal rond een uurtje of 8. Terwijl jij nog je roes uit ligt te slapen hebben zij ‘Guten Morgen Sonneschein’ alweer op standje 10 aan staan. En je kan veel over ze zeggen, maar als er iemand een zonnestraal is op de vroege festivalmorgen, dan zijn het de Duitsers wel.

In de uren erna kan er echt van alles voorbij komen. Van de theme song van Zelda tot André Rieu en van obscure Duitse feestmuziek tot gangbare elektronische muziek uit de jaren ’90. Het is een bizarre mix waar de radio dj’s van het Foute Uur alleen maar van kunnen dromen.

Nadat het festivalterrein haar deuren aan het eind van de avond sluit is het nog lang niet Schluß voor onze Duitse vrienden. Zij voelen zich oververantwoordelijk voor de afterparty. En die verantwoordelijkheid nemen ze dan ook uitstekend op zich, als ware ‘kampioenen van de afterparty.’

Gelukkig lijkt zo’n festivaldag toch een positieve invloed op hun muzieksmaak. In plaats van foute hits over pommes frites en hardcore versies van kinderliedjes komt er gewoon muziek voorbij die de Nederlandse festivalganger ook mee kan zingen.

Op het gangpad, naast de partytent waar de box de nodige decibels over camping verspreidt, ontstaat een heuse dansvloer. Feestvierders verzamelen zich hier vrij snel om nog even goed uit de plaat te gaan. Wanneer ergens diep in de nacht de security het feestje beëindigt is de rust wedergekeerd op de camping en kan iedereen gaan slapen. Dat is maar goed ook, want anders zouden onze overburen zich misschien wel verslapen. Want eerlijk, wakker worden met Duitse kutmuziek was zeker een van de hoogtepunten van Jera on Air die we volgend jaar maar al te graag terugzien.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Vrouwen op het podium (maar wel meer graag)

Jera on Air had dit jaar weer een line-up om je vingers bij af te likken. Ondanks de vele lof was er ook kritiek op de boekers van het Limburgse festival. Wanneer we naar de geboekte bands kijken zien we een enorme oververtegenwoordiging door mannen. Van alle geboekte bands komt Jera op een totaal van slechts 12 vrouwelijke bandleden. 12 van de 401! You can do better Jera.

Dat er te weinig vrouwen geboekt worden op festivals is al langer een ding. De afgelopen jaren is hier flink wat aandacht naartoe gegaan en sindsdien wordt hier ook vooruitgang in geboekt. Zo bestond de line-up van Best Kept Secret in 2022 al voor meer dan 50% uit vrouwelijke artiesten.

Jera on Air blijkt hier dit jaar nog in achter te lopen. Terwijl dat niet zou hoeven. Want als we terugdenken naar de shows van de bands met vrouwelijke artiesten, hebben we fantastische optredens gezien. The Interrupters en Gogol Bordello maakten er een gigantisch feestje van. Beide bands haalden bij het publiek in de ‘Eagle’ de voetjes van de vloer. Maar ook bands als March, Fever 333, Employed to Serve en Two and a Half Girl wisten een fantastische show vol hoogtepunten op Jera on Air neer te zetten. We hebben dus echt niet bands met enkel mannen nodig om een fantastisch weekend van Jera on Air te maken.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Jullie

Wat is een festival zonder festivalgangers? Eerlijk waar, het publiek was weer fantastisch. Ondanks de regen op donderdag zat de sfeer er aan het begin van afgelopen weekend enorm goed in op Jera on Air. En die ging alleen maar vooruit tijdens de daaropvolgende dagen.

Er werd gemosht, gecrowdsurft, gedanst, gedronken, gelachen en geknuffeld. De Jera on Air-familie kwam weer samen tijdens het een-na-laatste festivalweekend van juni. Festivalgangers van over de hele wereld maakten er een gigantisch feest van in Ysselsteyn.

Met enorm veel plezier kijken we terug op alle gezelligheid die we samen met onze medefestivalgangers hebben beleefd tijdens Jera on Air. De Jera on Air-bezoeker was een absolute highlight en we kijken reikhalzend uit naar de editie van 2024 om er samen met jullie weer een fantastisch feestje van te maken.

Jera on Air Logo

Jera on Air 2024

Locatie
Nederland
Ysselsteyn, Nederland
Datum 27-30 juni 2024
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Ik maak deel uit van het pre-coverage team en maak af en toe wat designs, maar ik zit vooral voor alle gezelligheid en de uitjes bij Festileaks. Groot fan van Cera Khin. Daarnaast luister ik graag naar Lambrini Girls, The National, Frans Bauer, IDLES, John Tana, Arianna Puello en Opgezwolle. Ook ben ik dol carnaval (zowel Brabants als Limburgs carnaval) en de karaokebar is mijn kerk.

Meer van Samuel