Dauwpop 2023 blinkt uit als een beloopbaar gezinsfestival

Het woord ‘gezinsfestival’ rolde afgelopen weekend meermaals over de tong. Dauwpop 2023 bracht jong en oud, fris en nostalgie samen op een compact ingedeeld festivalterrein.

In een idyllisch bosgebied in het Overijsselse Hellendoorn vond afgelopen weekend voor de tweede maal een tweedaagse editie van Dauwpop plaats. Mensen van alle leeftijden, soorten en maten kwamen afgelopen weekend naar Hellendoorn voor Dauwpop 2023. Dat is niet zo gek gezien de brede en gevarieerde line-up. Zo kan dochter genieten van Merol, om vervolgens bekertjes te verzamelen (twintig bekers is één munt) terwijl pa zijn momentje pakt bij Madrugada of Thijs Boontjes. In het programmaboekje staan ook genoeg acts die de verschillende aanwezige generaties juist verbindt. Denk aan Son Mieux of Danny Vera.

Ins en outs op het terrein van Dauwpop 2023

Het terrein is makkelijk beloopbaar en compact ingedeeld. Ondanks deze indeling heb je vrijwel nooit last van de andere podia, erg knap gedaan dus. En door deze opzet vind je je mede-festivalgangers zeer eenvoudig terug. Dat hebben we allemaal wel eens anders meegemaakt.

Tijdens een korte boswandeling zien we langzaam maar zeker de enorme BUD Main Stage opdoemen tussen de bomen door. Een main stage behoeft natuurlijk geen verdere uitleg. Hier spelen kanonnen als The Prodigy, The Opposites, Franz Ferdinand en Goldband. Dit podium is deels overdekt en doet qua constructie denken aan het kleine broertje van de Alpha op Lowlands.

The Barn Photo: Paul Kroon / Festileaks

Ga je vanaf linksvoor het bos in, dan kom je uit bij Hotel Vegas, en iets verderop zie je The Barn. Dit gebied ademt rock ’n roll. De bands die er optraden waren onder andere: Wodan Boys, Coach Party, Bökkers en DeWolff. De geur van de barbecue is permanent aanwezig en oordoppen zijn zeker aan te raden hier. De balkons op deze beide podia houden het optreden van de artiest intiem, maar goed toegankelijk voor meerdere bezoekers.

The Barn Photo: Paul Kroon / Festileaks

Dit jaar was XITE wederom de host van de Party Pit. Dit was een waar toevluchtsoord voor de jeugd met o.a. Turfy Gang Kriss Kross Amsterdam en Claude. De optredens worden opgesmukt met rook- en vuureffecten. Het programma dat varieert van hardstyle tot hiphop haalt het jongere publiek naar de uitgeholde zandbak toe.

XITE Party Pit Photo: Paul Kroon / Festileaks

Kartonnen commotie

Er was nogal wat om te doen: de kartonnen bekertjes. Uiteindelijk bleek het toch niet 100% papier te zijn. De reacties waren wisselend: “Als je er maar genoeg drinkt smaakt het vanzelf wel weer” zei een bezoeker tegen ons. Noted! Een andere bezoeker die niet helemaal fan was van het karton kwam zelf met een oplossing. Hij nam een maatbeker mee uit zijn camper. Zo had ‘ie toch een vertrouwd festivalbiertje in plastic.

Ons viel vooral op dat het karton minder snel op de grond werd gesmeten dan de plastic voorganger. Waar de bekerverzamelaars dan weer dankbaar gebruik van maken. Dus misschien niet helemaal plasticvrij, maar toch het schone en groene doel behaald?

Kartonnen beker Photo: Amber Steenwijk / Festileaks

BEUK!

Verder trakteerde Dauwpop 2023 zijn bezoekers op een gloednieuwe stage: area BEUK! Met deze plek deed het festival een belofte aan iedereen die zich verbonden zou voelen met house, techno en meer: hier voel je je thuis. En daar sloeg Dauwpop de plank volledig recht. Van techno tot drum and bass en van house tot memecore, alles kwam voorbij. Het was af en toe zelfs dringen om de tent binnen te komen.

Met namen als Natte Visstick, Dikke Baap en Gladde Paling ging vervolgens letterlijk en figuurlijk de beuk erin. Vooral de laatste artiest was een heuse beleving. Gladde Paling is als een elektrische ctrl + c, ctrl + v belevenis. Toen Paling na een half uur vroeg welke dag het was, wisten wij het ook even niet meer. En het soundboardje deed denken aan Arjen Lubach, waarschijnlijk niet de bedoeling. Maar toch: chapeau!

BEUK! Photo: Paul Kroon / Festileaks
Dauwpop Logo

Dauwpop 2023

Locatie
Nederland
Hellendoorn, Nederland
Datum 2-3 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.