De 10 must-see’s van Graspop 2023

Crowdsurfen op Graspop 2022. © Bart Vernimmen

Het blokkenschema van Graspop Metal Meeting is al enige tijd bekend en wellicht staat bij menig metalhead de planning al volledig in het geheugen gegrift. Maar voor wie nog geen enkel idee heeft welke acts nou de moeite waard zijn om te checken, hebben wij 10 must-see’s van Graspop Metal Meeting 2023 op een rijtje gezet.

Korpiklaani

Voor de vaste Graspopganger, die ieder jaar trouw naar Dessel afreist om te genieten van een weekend vol gitaargeweld, bier en gezelligheid, is dit geen onbekende. De mannen van Korpiklaani staan dit jaar al voor de 6e keer op het podium van het Belgische metalfestival. Toch blijft deze band een absolute must-see. Met nummers als ‘Vodka’, ‘Jägermeister’ en ‘Beer Beer’ is het geen verrassing dat de Finnen van een feestje houden. En een feestje kunnen we ook zeker verwachten van hen aankomend weekend.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

The Chats

In tegenstelling tot Korpiklaani, maken de punkrockers van The Chats hun debuut op Graspop dit jaar. De Australiërs de afgelopen jaren al heel wat festivals afgereisd, maar Graspop Metal Meeting kunnen ze pas na zaterdag van hun lijstje afstrepen. Met hun energieke punkrock speelden ze in 2022 onder meer de X-Ray op Lowlands plat, waardoor ze bijna een plekje in de Festivalacts Top 100 veroverden. Dit weekend mag The Chats het voor de echte metalheads van Graspop proberen en wie weet halen ze de Festivalacts Top 100 nu wel.

Hippotraktor

De progressieve metalband Hippotraktor is eveneens een must-see op Graspop. Net als een flink aantal anderen uit deze lijst, maken zij hun debuut op dit festival. De band bracht in 2021 hun eerste en vooralsnog enige album genaamd ‘Meridian’ uit. De plaat werd goed ontvangen en heeft nu voor een boeking op Graspop Metal Meeting gezorgd.

Heriot

Wie op zoek is naar chaos zal op de vroege zaterdagmiddag een bezoekje aan de Metal Dome moeten brengen. Het Britse Heriot zal er alles aan doen om de ietwat brakke festivalganger goed wakker te schudden. Ze staan dit jaar voor het eerst op Graspop Metal Meeting en ze gaan ongetwijfeld hun best doen om de organisatie ervan te overtuigen dat het zeker niet de laatste keer is. Verwacht dan ook veel gitaargeweld, energie en harde screams.

Carpentender Brut

Dansen op de festivalweide in Dessel? Bij Carpentender Brut is dat zeker een mogelijkheid. De Fransman bewees in 2019 al dat de combinatie tussen rock en elektronische muziek goed kan werken op Graspop Metal Meeting. Voor de editie van 2023 is hij terug om het publiek wederom aan het dansen te krijgen. Al is een ouderwetse moshpit ook zeker een mogelijkheid bij Capentender Brut.

Hellmut Lotti Goes Metal

Helmut Lutti is met zijn ruim 15 miljoen verkochte albums waarschijnlijk een van de meest succesvolle debutanten in de Graspop-geschiedenis. De beste man was namelijk al voor de allereerste editie van Graspop Metal Meeting actief in de muziekwereld.

Met zijn klassieke albums ‘Helmut Lotti Goes Cassic’ brak de Belg door bij het grote publiek. Ondanks zijn klassieke achtergrond is Helmut Lotti ook een enorme fan van hardrock. We kunnen dus veel klassiekers (uit de rockgeschiedenis weliswaar) van hem verwachten. Speciaal voor het festival verandert de zanger dit weekend zijn naam van Helmut naar Hellmut. Alleen om die reden al is hij een must-see van Graspop Metal Meeting 2023.

Code Orange

Wie van hard houdt kan z’n hart ophalen tijdens het optreden van Code Orange. De Amerikaanse hardcoreband betrad al twee maal de festivalweide van Graspop Metal Meeting en mag dit jaar voor de derde keer bewijzen waar zij een absolute must-see van Graspop zijn. Bij de show van Code Orange kun je veel energie, snoeiharde moshpits en genoeg nekpijn van het headbangen verwachten.

Lorna Shore

Vroeg iemand of het nog harder kan? Dat kan zeker. Frontman Will Ramos van Lorna Shore heeft een keel waar menig metalfan jaloers op is. Dit, samengevoegd met instrumentale kwaliteiten van de rest van de band blijkt een gouden combinatie voor een fantastische deathcore-sound. Heel veel harder dan Lorna Shore ga je ze niet vinden dit weekend. Geen verrassing dat deze Amerikanen tussen de must-see’s van Graspop Metal Meeting zijn.

Thundermother

Zweden blijkt een van de hofleveranciers als het gaat om bands op Graspop dit jaar. Tussen de 17 Zeedse rock- en metalbands zien we Thundermother staan. Wie naar Dessel afreist om te genieten van ouderwetse hardrock moet zeker de vrouwen van Thundermother op z’n lijstje zetten. Met inspiratiebronnen als AC/DC en Motörhead mag het geen wonder heten dat de songs van de Zweedse hardrockband in 2018 al goed werden ontvangen door het Graspop-publiek. Nu, 5 jaar en 2 albums later, staan ze uiteraard op ons lijstje van must see’s op Graspop Metal Meeting 2023.

Hollywood Vampires

Als afsluiter van deze lijst voegen we groep vol levende legendes toe. De mannen van Hollywood Vampires mogen voor de tweede keer de planken van Graspop Metal Meeting betreden. De band rondom Johnny Depp, Alice Cooper en Joe Perry is in 2015 opgericht en is vernoemd naar de drinkclub ‘The Hollywood Vampires’ van Alice Cooper. Dus zorg ervoor dat je niet met legen handen aankomt, want gedronken wordt er zeker tijdens het optreden van Hollywood Vampires!

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2023

Locatie
België
Dessel, België
Datum 15-18 juni 2023
Line-up
Machine Head
Guns N' Roses
Disturbed
Tickets Niet meer beschikbaar.