Punkrockers Rancid breken de mainstage van Jera on Air 2023 af

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Vrijdagnacht sloot Rancid de mainstage van Jera on Air 2023 af met een fantastisch optreden! Een show van Rancid stelt eigenlijk nooit teleur.

Voor Rancid is dit de eerste keer op het Nederlandse Punkfestival Jera on Air. Inmiddels is het alweer vijf jaar geleden dat de legendarische punkband in Nederland te vinden was. Toen stonden ze op Pinkpop. Maar wat past nou beter dan een punkband op een punk-, hardcore- en metalfestival? Juist ja, een punkrock headliner! En dat heeft Rancid gisteren zeker bewezen.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Wat een groot contrast met de metal show, met heel veel vlammen, van Parkway Drive op donderdag. Maar een goede portie punkrock, daar is het publiek op Jera on Air niet vies van. Rancid is het geluid van de jaren 90 en dat laten ze duidelijk horen in hun show. Recent bracht de band hun nieuwe plaat ‘Tomorrow Never Comes’ uit. Ze startte hun set om middernacht dan ook met het titelnummer van dat album, waarbij het bier rijkelijk door te tent vloog. Tijdens het optreden bracht de band een aantal nieuwe nummers te gehoor maar ook veel oude liedjes. In stijl sloot de band natuurlijk af met hits ‘Time Bomb’ en ‘Ruby Soho’. Aan crowdsurfers geen tekort op Jera on Air 2023, wat een genot om te zien.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Tijdens het nummer ‘Side Kick’ vroeg Tim Armstrong om een circle pit, en die kreeg hij. “This is how you dance to punkrock” schreeuwde een van de bandleden tijdens het nummer. Zelfs achterin de tent ontstonden mini-circlepits. Helaas stond de tent van de mainstage niet heel erg vol meer tijdens de set van Rancid, maar de mensen die er wel stonden genoten er duidelijk van. Ook de mensen die buiten de tent stonden konden toch niet helemaal stil blijven staan met deze aanstekelijke punk-rock.

Voordat Rancid begon met het nummer ‘I Wanna Riot’ introduceerde Matt Freeman het publiek aan Kevin van The Interrupters, waarmee ze eerder al 100 shows hadden gedaan volgens Freeman. Maar dit optreden was de eerste in een lange tijd dat hij op het podium verscheen bij de punkband om dit nummer mee te spelen. Halverwege de set speelde Rancid het nummer ‘Old Friend’ waarbij de formatie een shout-out gaf aan Hatebreed. Die dat op hun beurt in hun show ook deed richting Rancid. Al met al, de sfeer zat er goed in bij de afsluiter van de vrijdag!

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Setlist

De band knalde om 00:00 de show in met ‘Tomorrow Never Comes’ en ‘Roots Radicals’ en natuurlijk ontbraken hits als ‘Time Bomb’ en ‘Ruby Soho’ zeker niet in de setlist. Hieronder zie je alles wat Rancid heeft gespeeld:

Jera on Air Logo

Jera on Air 2024

Locatie
Nederland
Ysselsteyn, Nederland
Datum 27-29 juni 2024
Tickets Kopen