Een ode aan de waanzinnige stages van Wildeburg 2023

Foto: Rachel Ecclestone (Wildeburg 2023)

Drie dagen en nachten lang vermaak zonder maar een blik te hoeven werpen op het blokkenschema: dat is Wildeburg in een notendop. Ronddwalen, doorhalen en wilde verhalen – soms vergeet je bijna dat er ook nog muziek wordt gedraaid. Het wilde spectrum telt twaalf stages, maar wie goed zoekt vindt er meer. Kunst en muziek komen hier samen tot non-stop creatieve en muzikale waanzin. De Helling, Wildlive, Duinpan (of was het Duinpad?): het zijn stuk voor stuk prachtige creaties. En die (muzikale) kunstwerken verdienen erkenning. Voor wie er niet bij was – of die er geen actieve herinnering meer aan heeft – banen wij je daarom nog een keer door de wildste tuin van Nederland. Dit is een ode aan onze favoriete stages van Wildeburg 2023.

Duinen, strand, water en olifantenpaadjes: het terrein van Wildeburg is niet je standaard festivalterrein. Het biedt dan ook de nodige uitdagingen qua opbouw. Ruim 400 paar handen komen eraan te pas om van het terrein van Netl, het recreatiepark in Kraggenburg waar het festival plaatsvindt, het magische Wildeburg 2023 dorp te maken. Een week lang wordt er keihard gewerkt om het natuurpark om te toveren tot de meest blije speeltuin van Nederland. En met een resultaat waar je u tegen zegt.

Photo Credit: Amber Steenwijk / Festileaks

Het Strand

Onze eerste favoriete stage is het Strand. De dj-booth bestaat uit een groot houten bolwerk en hier en daar staan parasols van hout verspreid over de vlakte. We trappen er Wildeburg 2023 af op de vrijdagmiddag, samen met MALOU. Met haar groovy italo disco set verklaart ze het festival meer dan geopend. Het strand begint vervolgens langzaam vol te raken met dansende én zwemmende Wildeburgers – je kunt er namelijk ook een duik nemen. Sommige festivalgangers hebben het slim bekeken en liggen in het water op een luchtbed of ander opblaasattribuut. Het belooft niks meer dan een goede dag te worden.

Als de schemering valt wordt het strand nog een stukje mooier. Overal komen gekleurde lichtjes vandaan, die zich sierlijk door het hout manoeuvreren. Ook enorme, lichtgevende kwallen dolen door de menigte. Wanneer Tjade om half twaalf met zijn set begint, lijkt heel Wildeburg 2023 zich inmiddels te hebben verzameld op de zandvlakte. Hij neemt het publiek mee op een meer dan twee uur durende reis vol aangename trance en neo-italo tracks. Tegen het einde komt de langverwachte, vrolijke trance-versie van een ‘Een Teken’ van Froukje voorbij. Hij sluit vervolgens af met een unreleased versie van een fijn, down-tempo nummer van Flaire. Althans, dat verneem ik van mijn buurman. Dat wordt Soundcloud in de gaten houden, want het nummer dwaalt nog steeds door onze gedachten.

Van 9 tot 5 op De Zaak

Vanaf het strand dwaal je zo door naar De Zaak van de KlooiKlup. Vorig jaar stond hier een grote wasserette met tientallen wasmachines, dit jaar hebben ze er een kantoor van gemaakt. Inclusief systeemplafond en een luxaflex die tijdens elke dj-wissel naar beneden gaat. Er zijn flexplekken in houten kratten waar je op bureaustoelen kan zitten, multomappen waar je iets op kan zoeken. Je kunt er zelfs een belletje plegen. Daarnaast is er een ruimte ingericht voor een vertrouwenspersoon. Ook staat er een raadselachtige filterkoffiemachine die je alleen met de juiste toetsencombinatie (gratis) koffie geeft – anders word je vriendelijk uitgescholden. Je kunt je vast voorstellen wat voor een krankzinnig schouwspel dit bij avond oplevert, vooral tijdens het optreden van de Rotterdamse punkband Tramhaus . Iets met moshpits in combinatie met flexwerkende Wildeburgers bij de receptie.

Photo Credit: Rachel Ecclestone

Radio De Koperen Hond of stage Las Vegas?

Om het Wildeburg gevoel maximaal te pakken, heeft het ronddwaalfestival een tiental dorpswaardes opgesteld. Eén daarvan is ‘Samen zijn we Wildenburg’ – een weekend lang een minisamenleving zijn die gevoed wordt door het gemeenschapsgevoel. Deze waarde geldt niet alleen voor de bezoekers, maar voor een ieder die een bijdrage levert aan het dorp. Hierdoor voel je overal een sterk gevoel van verbondenheid. Het maakt het festival authentiek, oprecht en uniek. Het verhaal van De Koperen Hond is misschien wel het beste voorbeeld hiervan. Ze maakten op de eerste edities van Wildeburg radio, maar dat liep zo uit de hand dat ze inmiddels een eigen stage hosten. Eigenlijk volledig los van de organisatie, maar wel met hun goedkeuring.

Zo stampten ze vorig jaar een enorme après-ski bar uit de grond – dit jaar is het Casino De Koperen Hond. Met een levensgroot Blaf Vegas-bord, meerdere speltafels inclusief roulette verstopt in het bos en non-stop feestmuziek is dit een heus spektakel.

De hele boel wordt bij elkaar gehouden door de MC, die de sfeer er op een humoristische manier in weet te houden. Hoogtepuntje is toch wel de ietwat serieuze mededeling rond tien uur ’s avonds op de vrijdag. ‘Jongens, het kabinet is gevallen!’ klinkt er dan ineens door de speakers. Er volgt een luid applaus, maar of het overgrote deel van het publiek op dat moment wel doorheeft waarvoor ze eigenlijk juichen, valt niet met zekerheid te zeggen.

Photo Credit: Amber Steenwijk / Festileaks

Wildlive

Dan is er ook nog de Wildlive stage – het podium voor de live-acts. Op zaterdagmiddag krijgen we een prachtig Nils Frahm-achtig zitconcert voorgeschoteld van een emotionele Joep Beving. Zijn manager is ernstig ziek en het optreden wordt aan hem opgedragen. Het publiek is muisstil en geniet – hier en daar geëmotioneerd – van zijn pianorepetities.

Ook Sef en Merol verschijnen later die dag op het podium. Sef is blij verbaasd dat hij het veld vol heeft gekregen en tijdens ‘De Leven’ wordt er uit volle borst meegezongen. Merol sluit de stage vervolgens op gepaste wijze af met ‘Lekker Met De Meiden’ en doet nog een laatste oproep: “wie komt ik vannacht tegen in de bamboebosjes?” Aan het volume van het gejoel van het publiek te horen belooft het daar een drukke Wildeburg 2023-nacht te worden.

Photo Credit: Amber Steenwijk / Festileaks

Uit je plaat in de Duinpan

Dan is er nog de Duinpan. In ons gezelschap ontstaat er het weekend de verwarring of het nou een pan of pad is. En hoe we er steeds weer komen weet ook niemand. Wat we wel onthouden is dat de stage zich goed ontleent voor knaldrangtechno. Het hele weekend wordt er dan ook goed gebeukt met onder andere LSDXOXO en Bastienne. Bovenop de dj-booth is ook continu een soort zwevende boiler room gaande. Verder is er nog ergens een glijbaan die je van de Helling naar de Duinpan kan brengen. Maar wij kiezen vaak voor de omgekeerde route.

Photo Credit: Amber Steenwijk / Festileaks

De Helling

Tijdens Wildeburg 2023 belanden we namelijk van de Duinpan standaard op de Helling. Zoals de naam al aangeeft, is het een schuine bedoeling op een zandvlakte. De vrijdagnacht is het nog redelijk rustig tijdens Young Marco en Roi Perez. Young Marco stelt alles behalve teleur en draait hier en daar tracks van zijn befaamde Dekmantel set. Hij sluit af met – hoe kan het ook anders – zijn welbekende dansvloeranthem ‘What You Say’. Perez doet er vervolgens nog een schepje bovenop en komt aanzetten een uitgebreid muzikaal palet aan disco, house en techno. Op de nacht van zaterdag op zondag staat het daarentegen helemaal vol met nachtbrakers die graag een glimp van de opkomende zon en Fafi Abdel Nour komen opvangen.

Photo Credit: Rachel Ecclestone

Een beetje verloren bij de ochtendgloren

De meest logische vervolgstap na de Helling is dansen bij de Ochtendgloren. Eigenlijk heet de stage het Huttenveld, maar daar heeft niemand het verder over. Het podium wordt alleen gebruikt tussen zes uur ’s ochtends en twaalf uur ’s middags en dient overdag als plek om te relaxen. Er staan banken en picknicktafels, maar er is ook uitzinnige en vreemde kunst aanwezig. Verder doen de rode verlichting en de poppen achter de ramen ons een beetje denken aan de Wallen.

Als we eerder die dag een keer over het veld lopen – we waren eigenlijk op zoek naar de Duinpan – zijn we ineens toeschouwers van een vreemde, soort Jostiband achtige b2b tussen twee blokfluitspelers gehuld in struikgewas. Ze worden begeleid door een groepje overenthousiaste Wildeburgers die ergens een container vandaan hebben getoverd – welke fungeert als drumstel. Inmiddels kijken we al nergens meer van op.

Bij de set van Tom Trago op de zondagochtend van 06:00 tot 12:00 ziet het er niet naar uit dat het festival al twee dagen aan de gang is. Het staat bomvol en er wordt gedanst voor het leven. Op dat moment is het nog niet helemaal duidelijk of de zondag zal worden afgelast of niet. Achteraf blijkt het dan toch de onverwachte closingset van het festival te zijn. En wat voor een: de vibe, de stage, de muzikale keuzes van Trago en de ochtenddauw, alles klopt. We hadden graag nog wat langer rondgedwaald in de wildste tuin van Nederland, maar een beter onverwachts einde van Wildeburg 2023 hadden we ons niet kunnen wensen.

Wat vind jij van Wildeburg 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Wildeburg 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore
Wildeburg Logo

Wildeburg 2024

Locatie
Nederland
Kraggenburg, Nederland
Datum 12-14 juli 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen