Erykah Badu maakt haar icoonstatus waar op All Points East 2023

Erykah Badu @ All Points East 2023

Afgelopen weekend was Festileaks te gast op het tweede weekend van All Points East Festival in Londen. Op dit festival kun je niet kamperen, maar koop je kaarten voor een dagprogramma rond een genrethema. Deze eerste weekenddag zou je kunnen omschrijven als ‘R&B-zaterdag’, met name dankzij de zeldzame verschijning van de ‘Queen of Neo-soul’, Erykah Badu.

Gabriels at All Points East 2023

Opwarmen voor Erykah (en afkoelen in de storm)

Plotselinge donder, bliksem en hagel (!) zorgen ervoor dat alle muziek halverwege de middag meer dan een uur ‘pauzeert’. Ironisch genoeg gebeurt dit wanneer een band genaamd ‘Wet’ op het podium staat en, nou ja, nat wordt. Het rijkelijk gevulde middagprogramma laat ons kennismaken met opkomend artiest Solomon, waarna we de prachtige Gabriels ontmoeten. Vooral die laatste weet het publiek te betoveren en zal zeer zeker een terugkerende waarde zijn op de festival line-ups in 2024.

Raye gooide afgelopen week nog hoge ogen op Lowlands. Ze profiteert ook in de UK van het succes van haar eerste nummer één single ‘Escapism’, eind vorig jaar. Ze trekt een groot publiek met een mix van dansbare knallers en breekbare ballads. Toch laat een groot deel de menigte haar na een ruim half uur weer links liggen, omdat het tijd is voor de onherroepelijke Koningin van deze avond.

Raye at All Points East 2023

Divagedrag

Haar veelkoppige band betreedt geheel in stijl iets te laat het podium. In bijpassende oranje overalls openen de muzikanten met een ruim tien minuten durende funkgroove. Ondanks dat het klinkt als een klokje, kijken de toeschouwers vooral op hun horloge, want willen maar één ding: Erykah! Maar liefst 24 minuten na de start van haar 60 minuten durende set arriveert de diva.

Erykah Badu at All Points East 2023

Wederzijdse r&b-liefde

Het getreuzel wordt haar echter meteen vergeven. Haar aanwezigheid valt niet te ontkennen, ze draagt een bonte, veelkleurige jas en laarzen gemaakt van tientallen knuffels. “My name is Eryka Badu. I like y’all. I love you London,” vertelt ze aan het publiek.

Spreken is zilver, meezingen is goud

Net als vorig jaar kan het publiek in Londen bij vlagen overigens verschrikkelijk en onaangenaam spraakzaam zijn. Toch lijkt Erykah de code te hebben gekraakt. Vanuit onze plek in het publiek wordt de muziek van Badu ten volste gewaardeerd en is meezingen en -dansen de standaard. Dankzij de hits (zie de setlist hieronder), die ze met veel ‘podiumpresence’ en een overtuigend stemgeluid brengt, houdt London ook van Eryka Badu.

Erykah Badu Setlist All Points East, Unfollow Me Tour 2023
All Points East Logo

All Points East 2023

Locatie
Verenigd Koninkrijk
London, Verenigd Koninkrijk
Datum 18-28 augustus 2023
Line-up
Dermot Kennedy
Jungle
Haim
Tickets Niet meer beschikbaar.