Na tien jaar afwezigheid in België is Blur flink in trek op Lokerse Feesten 2023

Blur

Rock Werchter 2013 was de laatste keer dat Blur de oversteek naar de Benelux maakte. Tien jaar later verkopen ze de dinsdag van Lokerse Feesten 2023 uit. Het bewijst dat de Britse formatie er na al die tijd nog toe doet.

Hoe reageert een publiek als je tien jaar geen bezoek hebt gebracht? Dat is altijd maar net gissen voor een band. Staan de fans te springen om je weer te zien of ben je een beetje in de vergetelheid geraakt? Het feit dat Blur na zo lang nog steeds een festivaldag op Lokerse Feesten 2023 kan uitverkopen zegt wel wat over de status van de band. Een dinsdagavond is dan ook niet het meest gebruikelijke moment van de week voor zo’n bijeenkomst.

Lokerse Feesten is dan misschien niet het allergrootste festival, met ‘maar’ ruimte voor ongeveer 14.000 toeschouwers. Je moet het alleen nog wel uitverkopen, en dat doet blur. Het betreft de vijfde dag van het tiendaags muziekfestival te Lokeren. Hierin worden vele genres vertegenwoordigd, waaronder een specifieke ‘metaldag.’

Toch geen exclusieve Benelux show

Heel lang leek dit de enige Benelux show van de band onder leiding van Damon Albarn te worden. Hierdoor was er een hoop animo voor deze avond, ook onder de Nederlandse fans. Deze datum stond al een flinke tijd vast, voordat er dan eindelijk ook nog een Ziggo Dome show werd aangekondigd.

Toch waren er niet heel veel Nederlanders te horen deze dinsdag op de Grote Kaai. Het waren vooral de Belgen die in groten getalen kwamen opdagen om voor het eerst in tien jaar weer eens hits zoals ‘Beetlebum’ en ‘Coffee & TV’ te horen. Ook werden ze getrakteerd op ‘Country House,’ een nummer dat in Amsterdam nog was overgeslagen. Gelukkig is de band de hit niet vergeten en wordt die wel regelmatig in de festivalshows gespeeld.

Damon in een zeer goed humeur

Het is duidelijk dat Damon vandaag met zijn beste been uit bed is gestapt. Hij is voortdurend grappen aan het maken, zoals dat de Belgen steeds een beetje meer Brits worden met de regen die de hele avond het publiek plaagt. Deze lichte regen met wat wind vernoemt hij naar zijn vader ‘Keith.’

Ook loopt hij het publiek meerdere malen op te jutten dat ze moeten bewijzen dat ze beter dan de Fransen zijn, waarvan hij toevoegt dat hij weet dat ze dat zijn. Dit laatste statement werd uiteraard met hard gejuich ontvangen. Het Franse aspect komt terug in het meest spontane moment van de show, wanneer Albarn roept of iemand hem op het podium vergezelt om de Franse stukjes van het nummer ‘To the End’ te zingen. Hierbij komt een zichtbaar zenuwachtige Maxime het duet verrichten, wat leidt tot de onderstaande mooie beelden:

Erg veel goede nummers

Wat vooral opvalt deze avond is dat Blur gewoon erg veel goede nummers heeft en deze ook zeer goed uitvoert op Lokerse Feesten 2023. Er is één valse start, bij het nummer ‘End of a Century.’ In de Ziggo Dome gebeurde dit zelfs nog bij twee verschillende nummers, dus ze raken duidelijk na een lange pauze steeds meer ingespeeld op elkaar.

De grootste hits, zoals ‘Parklife,’ ‘Girls & Boys’ en ‘Song 2,’ krijgen uiteraard de meeste reactie vanuit het publiek, maar de band heeft zoveel meer te bieden. Zo passen gevoelige nummers als ‘Tender’ en ‘The Universal’ perfect in het slot van de show. Ook de nummers van het twee weken geleden uitgekomen album The Ballad of Darren sluiten vlekkeloos aan. Nieuwe liedjes als ‘Barbaric’ en ‘The Narcissist’ hebben dan ook alles om ware Blur klassiekers te worden.

Lokerse Feesten Logo

Lokerse Feesten 2023

Locatie
België
Lokeren, België
Datum 4-13 augustus 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.