Deze bands legden de meeste reiskilometers af in het festivalseizoen van 2023

the 1975
Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

Donderdag sluiten de stembussen voor de Festivalact van het jaar 2023 verkiezing. Als je nog niet gestemd hebt, is dit het moment om je lijstje alsnog in te vullen en je favoriete act in de top-100 te krijgen. Ondertussen hebben wij uitgezocht hoeveel reiskilometers bepaalde bands af hebben gelegd. Maar welke bands zijn van deze reislustige types?

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Illustration by: Monique Biermans / Festileaks

De muzikanten die bovenstaande tour heeft afgelegd, is de winnaar en heeft de meeste reiskilometers achter de rug. Wij hebben enkel de Europese kilometers geteld, dus de uitstapjes naar Azië en Noord-Amerika zijn in onze berekeningen niet meegeteld. Heb je al enig idee welke groep deze route heeft afgelegd? Onderaan het bericht is het antwoord, maar we gaan nog eerst kijken naar welke acts nog meer op de lijst staan.

Mumford & Sons

Mumford & Sons – 10.200 km

Met maar zes optredens op het Europese continent is Mumford & Sons erin geslaagd een exclusieve act te zijn. Het had zelfs nog minder kunnen zijn als Rock Werchter ze niet had kunnen strikken als vervanger van Stromae. Waarom deze act een plekje krijgt in dit lijstje is omdat het tourschema enkele opvallendheden bevat. Zo zijn ze in het midden van de zomer naar Canada en Australië gegaan om daar in totaal vier shows te spelen. Alsof dat niet genoeg was, hebben ze tussen twee Europese shows ook een optreden in Amerika gegeven. Een dag na deze show speelden ze in Engeland; je moet er maar zin in hebben.

GNR
Photo credits: Samuel van der Lee / Festileaks

Guns N’ Roses – 15.750 km

Met vijftien shows verdeeld over heel Europa heeft Guns N’ Roses de aandacht mooi verdeeld. Dat is ook wel te zien aan de behoorlijke afstanden zie zijn afgelegd. Van Zuidoost Europa, tot Scandinavië en een show in Athene, elke uithoek hebben deze Amerikanen meegepakt. Maar misschien dat het allemaal ook wel teveel van het goede was als we de berichten van deze zomer mogen geloven. Het concert van Landgraaf werd verplaatst naar Weert en op Graspop 2023 lieten ze geen onuitwisbare indruk achter.

Rosalia
Photo credits: Festileaks / Kamiel Scholten

Rosalía – 18.200 km

Met minder optredens dan de vorige twee acts, maar meer reiskilometers achter haar naam levert Rosalía een behoorlijke prestatie. Veel kilometers kwamen ook door het optreden op de Canarische Eilanden. En overal waar ze kwam leverde ze een show af om ú tegen te zeggen. Zo kon Primavera Sound 2023 in Barcelona zich geen betere afsluiter wensen en waren ook bezoekers van Rock Werchter 2023 onder de indruk.

Blur

Blur – 22.300 km

Dat Damon Albarn nauwelijks stil kan zitten weten we inmiddels. Als hij niet met Gorillaz op stap is, is het wel solo of zoals deze keer met zijn band waarmee hij doorgebroken is, Blur. Deze Britpop helden besloten dat het tijd was voor een comeback en dat moest gevierd worden met veel shows. Door tussen veel shows heen en weer te gaan naar thuisbasis Londen om daar ook nog een show te geven, lopen de reiskilometers behoorlijk op. Gelukkig sloegen ze de Benelux niet over en konden wij ook genieten van deze reünie.

The 1975 – 37.300 km

Met een straatlengte voorsprong heeft The 1975 de meeste kilometers afgelegd deze zomer. Op het allerbovenste plaatje was al te zien dat de band tussendoor naar Azië en Noord-Amerika was geweest. Vooral het bezoek aan Maleisië is erg breed in het nieuws geweest. Desalniettemin heeft de groep met 23 shows verdeeld over heel Europa een indrukwekkende tour gehad. Hierbij speelden ze onder andere in Hilvarenbeek op het Best Kept Secret festival, waarbij ze alles voorbij liet komen in slechts vijf kwartier. Alsof deze tour nog niet genoeg was, keren ze in het voorjaar terug voor zaalshows in onder andere Nederland en België.