5 belangrijke momenten die de populaire genres house en techno hebben gevormd

House en techno zijn tegenwoordig mainstream genres te noemen als we naar het Nederlandse festivallandschap kijken. Naast specifiek elektronische festivals als Awakenings of DGTL, vind je headliners als Paul Kalkbrenner en Ritchie Hawtin ook op breder geprogrammeerde festivals. Hoe zijn deze relatief jonge muziekgenres zo snel zo populair geworden? We nemen je mee langs vijf belangrijke momenten in de geschiedenis van de hedendaags dance muziek.

1. Disco Demolition Night

Disco is in de jaren ’70 de mainstream muziekstijl. Onder meer door films zoals Saturday Night Fever. Ook de top 40 staat vol met discohits. Deze mainstream populariteit leidt in Amerika ook tot veel haat jegens disco. Deze haat komt tot een hoogtepunt tijdens de Disco Demolition Night in 1979. Het evenement trekt 59.000 mensen naar Comiskey Park, het honkbalstadion van Chicago. Mensen nemen hun discoplaten mee en zetten de fik erin. Er worden zelfs platen opgeblazen met dynamiet. Binnen twee maanden staan er geen discohits meer in de Billboard Top 10. Hierdoor worden dj’s in de club ook gedwongen om andere muziek te draaien. Dan komt house om de hoek kijken.

House pioniers zoals Frankie Knuckles, Larry Levan, en DJ Ron Hardy spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van disco naar vroege house-muziek. Deze dj’s hebben geen basisuitrusting zoals een dj-mixer, koptelefoon of draaitafels met verschillende snelheden. Frankie Knuckles staat al snel bekend als de “Godfather of House”. Hij voegt percussie-breaks toe, herschikt secties en doet nog veel meer om nieuwe muziek te maken. Hij bewerkt discoklassiekers, funk, soul, elektropop en andere genres om mixen te creëren die mensen in beweging krijgen.

2. Drummachines worden betaalbaar

Midden jaren ’80 worden synthesizers, samplers en drummachines een stuk goedkoper en toegankelijker voor dj’s. Denk bij drummachines bijvoorbeeld aan de iconische Roland TR-808 of TR-909. Door deze apparaten kunnen de dj’s nu veel makkelijker zelf muziek maken.

Dit geeft de hele housescene een enorme boost en leidt ook tot nieuwe stromingen binnen de house. Onder meer deep-house en acid-house maken hun intrede. Housemuziek en de clubcultuur worden op deze manier steeds groter en commercieler.

Het acid-house virus slaat eind jaren ’80 over naar Groot-Brittanië. Daar is het genre verantwoordelijk voor de opkomst van de ravescene waar we eerder over schreven. Maar eerder in dat decennium zorgen de housestromingen ook binnen Amerika voor een belangrijke ontwikkeling. In Detroit ontstaat namelijk techno.

3. The Belleville Three

Techno ontstaat om precies te zijn in de buitenwijk Belleville in Detroit. Schoolvrienden Kevin Saunderson, Juan Atkins en Derrick May komen hier vandaan. Ze luisteren in eerste instantie veel naar artiesten zoals Kraftwerk, David Bowie en Giorgio Moroder. De heren raken geïnspireerd en willen graag zelf muziek maken. Ze kopen de eerder genoemde drumcomputers en gaan hiermee aan de slag. Door een trip naar Chicago en raken de vrienden beïnvloed door de housescene daar. Maar eenmaal terug in Detroit geven ze hier hun eigen draai aan.

De stad is namelijk een inspiratie op zich. Begin jaren ’80 is Detroit een rauwe post-industriële stad. Alles wat je hoort is het pompende geluid van de autofabrieken. Dit ritmische en bonkende geluid komt terug in de technomuziek. Gedurende de jaren ’80 brengen Atkins, May en Saunderson onder het alias The Belleville Three veel hits uit die zouden dienen als de blauwdruk van de techno.

Leuk detail: The Belleville Three krijgen vooral voet aan de grond door de legendarische radio-dj Jeff Mills, die in 2019 nog op DGTL ADE draaide.

4. De val van de muur

Berlijn staat bekend om zijn vele technoclubs. Tresor, Watergate en natuurlijk Berghain zijn echte technotempels. Oprichter van Tresor, Dimitri Hegemann, brengt eerder genoemde Jeff Mills naar de Duitse hoofdstad. Het is begin jaren ’90, de muur is gevallen en men heeft zin om te feesten. De stad omarmt techno volledig. Veel van de dj’s uit Detroit verhuizen naar Berlijn. Techno past perfect in de rauwe en creatieve broedplaats die de stad was en nog steeds is.

Niet alleen de clubs maken Berlijn tot het epicentrum van de techno. Normaal gesproken hoor je ’s avonds in ieder park wel een dj draaien op zijn of haar eigen soundsystem. Op deze ‘parkraves’ komen gemakkelijk duizenden mensen af. De stad is heel vrij, bijna alles mag en kan. Daarom slaat de technomuziek er ook zo aan. Het brengt creatieve en vrije mensen bij elkaar, zowel op straat als in de clubs.

5. De opkomst van de dancefestivals

In de jaren ’90 vinden house en techno ook hun weg naar de festivalweides. Hier in Nederland zijn we er vroeg bij met de dancefestivals. In eerste instantie is daar Thunderdome. Het hardcore festival legt de basis voor andere festivals. In 1993 word het eerste openluchtfestival Mysteryland gehouden. Twee jaar later ziet Dance Valley het levenslicht. In 2001 komt daar Awakenings Festival bij. Tegenwoordig kun je ieder weekend wel dansen op festivals zoals Strafwerk, Pleinvrees en Amsterdam Open Air.

Ook op de ‘mainstream’ festivals hebben house en techno tegenwoordig een plek. Zo hebben onder andere Sziget en Glastonbury hun eigen techno- en housestage. En ook op festivals als Rock Werchter, Lowlands en zelfs Pinkpop kan gedanst worden.

House en techno hebben dus een flinke reis afgelegd. Van de underground clubs van Chicago en Detroit via Londen en Berlijn naar de festivalweides. De genres hebben een enorme invloed gehad op de muziek van vandaag de dag. En zonder deze genres hadden festivals zoals Tomorrowland en Awakenings nooit bestaan.

Mis niks van Amsterdam Dance Event 2023

Dit jaar vind het Amsterdam Dance Event plaats van 18 t/m 22 oktober. Je kunt je uitleven op feesten zoals Awakenings, DGTL, Audio Obscura, Pleinvrees en Into The Woods. Onder meer de Gashouder, de NDSM-werf en de Johan Cruyff ArenA worden omgetoverd tot de dikste clubs ter wereld. Daarnaast zit het dagprogramma ook weer bomvol met interessante workshops en conferenties.

Festileaks doet uitgebreid verslag van Amsterdam Dance Event 2023. De hele week warmen we je op voor het festival in de hoofdstad met achtergrondverhalen en voorbeschouwingen.

Amsterdam Dance Event Logo

Amsterdam Dance Event 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 18-22 oktober 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Niet meer beschikbaar.