ADE 2023 op vrijdag: Chicago boven in MA’DAM

Robert Owens tijdens ‘Ma’dam invites Chicago’ op ADE 2023. © Tim Vernimmen

In de skybar MA’DAM, op de twintigste verdieping van de A’DAM-toren aan het IJ, waren gisteren drie houselegendes uit Chicago te zien – Robert Owens, Glenn Underground en K-Alexi Shelby. We zijn er de hele nacht blijven hangen en nemen je mee.

Liefhebbers van de garage house uit New York konden dit jaar op ADE hun hart ophalen bij onder meer Louie Vega, Todd Terry en Todd Edwards. Wie meer houdt van de vaak wat minder gepolijste Chicago house die ongeveer gelijktijdig ontstond 800 kilometer landinwaarts, kon gisteren zijn hart ophalen in skybar MA’DAM.

Wie ‘Chicago’ had zien staan en zich aan de kale beats en blèrende bleeps van de acid house had verwacht, kwam bedrogen uit – peetvader DJ Pierre bleek dit jaar enkel in de stad om aan panels te zitten, een boek te signeren en apparaten aan te prijzen. Maar wie had gehoopt op house met een vloeibare kern van stomende soul, had vanavond geen betere plek kunnen uitkiezen, want die was overvloedig aanwez

Een DJ die kan zingen

De feestelijkheden werden geopend door de flamboyante Robert Owens, die vooral bekend werd als de vocalist (en medeoprichter) van de invloedrijke act Fingers Inc., aan de zijde van Larry Heard. Hij bleek een prima DJ, maar kon ook het performen niet laten, met nu en dan een dramatische move om een sleutelmoment in één van de tracks te illustreren. Uiteindelijk haalde hij tot onze vreugde ook een microfoon boven – zijn stem bleek nog uitstekend intact. Vaak improviseerde hij vocalen, maar hij zong aan het einde ook over een nieuwe versie van zijn klassieker ‘I’ll Be Your Friend’.

Glenn Underground tijdens ‘Ma’dam invites Chicago’ op ADE 2023. © Tim Vernimmen

Sci-fi, soul en smurfin

Vervolgens was het de beurt aan Glenn Underground. Die begon zijn set met een stukje uit de soundtrack van Close Encounters of the Third Kind, en koos aanvankelijk eerder minimalistische tracks om ons even te laten bekomen van de doortocht van zijn voorganger. De soul zat in zijn selectie minder in de vocalen en meer in de instrumenten, die terwijl de ritmes zich herhaalden vaak een eind weg soleerden. Al gooide hij er aan het einde met ‘Music Has the Power’ van Ingram en ‘Making Love Will Keep You Fit’ van Brenda Harris wel een paar onvervalste soul klassiekers tegenaan.

Afsluiten was weggelegd voor K-Alexi Shelby, die zelf ook best wat Chicago house klassiekers op zijn naam heeft, maar die duidelijk niet van plan was om in dat hoekje te blijven zitten. Hij begon zijn set met een track waarin Mary J. Blige tot smurfin versnelde en gooide er dan meteen ‘Din Daa Daa’ van George Kranz tegenaan, én ‘Red Alert’ van Basement Jaxx, én ‘Sun Is Shining’ van Funkstar Deluxe. Wat minder subtiel, maar ideaal om MA’DAM nog een laatste keer te doen overkoken.

Amsterdam Dance Event Logo

Amsterdam Dance Event 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 18-22 oktober 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Niet meer beschikbaar.