Alle Pukkelpop line-up posters sinds 1985 op een rij

Photo: Jokko

Ieder jaar verzamelen zich ruim 60.000 man op het festivalterrein in Hasselt voor een weekend met meer dan 200 artiesten. Welke acts hebben er allemaal op Pukkelpop gestaan? Wij zetten alle posters van de line-up op een rij.

1985

De allereerste editie van Pukkelpop vindt plaats op een zomerse zondag en trekt 2.500 bezoekers. Deze betalen elk 400 Belgische frank voor een affiche met zeven acts, wat omgerekend neerkomt op tien euro. Die voordelige ticketprijs keert helaas niet meer terug, maar de line-ups worden wel alsmaar uitgebreider. De grootste namen van deze editie zijn Anne Clark en Front 242.

1986

Het festival schuift van het weekend naar een maandag. Op de poster staan zeven acts, waaronder de Duitse groep DAF. Zij gaven een omstreden optreden met cassettebandjes dat door het publiek niet werd gewaardeerd.

1987

Je festival op dinsdag organiseren is een prima manier om de dinsdagdip te omzeilen. De organisatie strikt onder meer Sonic Youth, Wire en The Mission, een jaar voordat laatstgenoemde zijn grootste commerciële succes ‘Tower Of Strength’ uitbrengt.

1988

Pukkelpop kiest toch weer voor het weekend en schuift bovendien een hele maand op. Tot op heden vindt het festival in augustus plaats. Daarnaast verhuist het festival van het voetbalveld naar vliegveld Sanicole. Ramones zet deze editie de weide totaal op zijn kop.

1990

In 1989 zeggen twee headliners hun optreden af. Aangezien er geen waardige vervangers zijn gevonden, blaast de organisatie het festival af. Het jaar erna gaat het feest gelukkig weer door. Op het affiche pronken onder meer Nick Cave & The Bad Seeds en Faith No More.

1991

Ramones en Sonic Youth keren allebei terug om voor de tweede keer op Pukkelpop te spelen. Dat is deze keer echter op een andere locatie. Het festival verhuist namelijk naar Kiewit in Hasselt. Limbomaniacs staat op de poster, maar moet afzeggen en wordt vervangen door het (toen nog) kleine Nirvana.

1992

Nick Cave & The Bad Seeds mag ook weer terugkeren naar Hasselt. Hij verkeert in goed gezelschap met Beastie Boys en Sister of Mercy. Enkele oud-leden van die laatste band vormden in 1985 The Mission, die in 1987 al op Pukkelpop stond.

1993

Rockliefhebbers komen goed aan hun trekken deze editie. Met Iggy Pop, Rage Against the Machine, The Smashing Pumpkins en Primus is het rammen geblazen. In de Marquee zorgen Stone Temple Pilots en TOOL voor de nodige stevigheid.

1994

Na de afgelopen harde rockeditie strikt Pukkelpop dit jaar hiphopcrew Cypress Hill. De gitaren blijven echter ook volop aanwezig met Red Hot Chili Peppers en Soundgarden.

1995

Dit jaar duurt Pukkelpop voor het eerst twee dagen. Het festival weet deze ook meteen goed te vullen en trekt een blik headliners open. Zo staan Neil Young, Foo Fighters, The Smashing Pumpkins, Radiohead en The Prodigy op de poster. Neil Young wordt bovendien begeleid door Pearl Jam.

1996

Het is pas 1996, maar Sonic Youth en Nick Cave & The Bad Seeds mogen zich inmiddels gerust Pukkelpopveteranen noemen. Dit geldt ook voor dEUS. In 1994 stond de band nog in een relatief kleine letters op de poster, nu zijn ze de grootste naam in de Marquee.

1997

Het leuke aan oude posters is dat je kan zien hoe bands zich gaandeweg ontwikkelen. Rammstein en Blink-182 zijn tegenwoordig headliners, maar staan hier nog verstopt tussen de kleinere namen. Faithless, Blur en Foo Fighters nemen de subheadlinerplekken in.

1998

De organisatie gooit het over een andere boeg en probeert een andere manier van festival billing: alle namen even groot. Je moet even inzoomen, maar dan ontdek je onder meer Portishead, PJ Harvey, Green Day en Deftones.

1999

Er mag gedanst worden! Op de eerste dag van Pukkelpop vindt dance-event Creamfields plaats. Er staan veel dj’s op de line-up, maar het publiek is daar niet heel enthousiast over.

2000

Eminem zorgt voor de dosis rap in deze blauwe cocktail van genres. Zo keert Cypress Hill terug met hiphop, wordt er geramd bij {{Limp Bizkit}, Queens of the Stone Age en Slipknot en mogen we dansen bij Underworld.

2001

Het festival breidt wederom uit en duurt in 2001 voor het eerst drie volle dagen. Met Orbital en {The Prodigy}} vieren techno en dance hoogtij bij de headliners. Papa Roach en Muse (toen nog subheadliner!) nemen de gitaren mee.

2002

Wederom een poster met een mooi mengsel van allerlei genres, waar Pukkelpop om bekendstaat. Helaas schoppen maar liefst twee acts van deze line-up het tot Humo’s lijst met allerslechtste PKP-optredens van de afgelopen 20 jaar. De redactie was allesbehalve gecharmeerd van Jane’s Addiction en Guns N' Roses.

2003

Hoera, Foo Fighters zijn voor het eerst headliner op Pukkelpop! Samen met Massive Attack, Beck, Limp Bizkit en Eels mogen ze de weide platspelen.

2004

Met Faithless, Soulwax en The Chemical Brothers bovenaan je poster weet je zeker dat er genoeg gedanst wordt op je festival. ”Waar blijven de lasers?” is dan ook een puur retorische vraag.

2005

Twee oudgediende Pukkelpopheadliners en een nieuw debuut: Pixies! Voor de (symfonische) metalliefhebbers staan Korn en Nightwish hoog op de poster.

2006

Op deze oranjebruine poster staat misschien wel de meest exclusieve act van de afgelopen decennia, namelijk Daft Punk. Een liveoptreden van de gehelmde mannen bijgewoond hebben is zoiets als de meest zeldzame Pokémonkaart in je bezit hebben. Daft Punk tourde zelden en verdween vaak van de radar. Helaas zijn kansen om het duo ooit nog te zien praktisch nul: de mannen kondigden in 2021 aan ermee te stoppen.

2007

Nog een vrij zeldzame boeking: op het affiche van 2007 prijkt M.I.A.. Hoewel haar shows geweldig zijn, komt ze maar zelden langs voor optredens in de Benelux. Ook leuk om te zien dat Arcade Fire hier nog net geen headliner is.

2008

Within Temptation stond er in 2007 ook al, maar keert een jaar later terug en mag de fans van Metallica opwarmen. Letterlijk, want ze brachten grote schalen met vuur mee. Verder zorgden de IJslanders van Sigur Rós met hun ijzingwekkende postrock voor de cooling-down.

2009

Een mijlpaal: het festival is voor het eerst helemaal uitverkocht. Met grote namen als Arctic Monkeys, Placebo, Kraftwerk en Faith No More en parels als Moderat en Phoenix in de kleine lettertjes (!) is dat ook hartstikke logisch.

2010

Placebo en Snow Patrol keren allebei een jaar later terug, wat voor headliners vrij ongebruikelijk is. Verder luidt deze editie een zwarte bladzijde in de PKP-geschiedenis in. Op donderdag overlijdt Michael Been, zanger en gitarist van The Call, aan een hartaanval. Een dag later springt Ou Est Le Swimming Pool-zanger Charles Haddon van een zendmast en pleegt zo zelfmoord.

2011

Dit jaar is het absolute rampjaar voor het festival. Op de eerste dag breekt enorm noodweer uit, waardoor een festivaltent instort. Vijf mensen overlijden en er zijn zo’n 140 gewonden. De rest van het festival wordt dan ook afgelast.

2012

Na de rampzalige voorgaande editie blikt Foo Fighters tijdens hun show terug en speelt een emotionele show, waarin gerouwd wordt om het verlies van de mensen in 2011.

2013

The xx stoot door van sub in 2010 naar headliner twee jaar later. Verder staan er met Knife Party en The Knife bijzonder veel messen op zondag geprogrammeerd.

2014

Er staan opvallend veel nieuwkomers in de bovenste regionen van de poster. Zo komen The National, Calvin Harris, OutKast en Macklemore & Ryan Lewis buurten in Kiewit.

2015

De opmaak en het lettertype van de poster zijn al vaak veranderd over de jaren. Voor de 30e editie in 2015 wordt de toon gezet voor het nieuwe uiterlijk van het affiche, dat tot op heden doorgetrokken wordt. Ook opent het festival voor haar verjaardag de deuren al op woensdag voor een pre-party met diverse dj’s. De rest van het weekend zorgen acts als Linkin Park, Bastille, Major Lazer, Underworld en Netsky voor de feestvreugde.

2016

Een vrij zeldzame naam op donderdag: Rihanna bezoekt Pukkelpop als onderdeel van haar wereldtournee ter ere van album Anti. Helaas belandt ook haar show in Humo’s slechtste Pukkelpopconcerten van de afgelopen twintig jaar.

2017

Pukkelpop beweegt al een tijdje richting de elektronische acts. 2manydjs stonden er al vaker, maar nu vinden ook acts als Marshmello, Mura Masa en Oliver Heldins hun weg naar de poster.

2018

Arcade Fire is nu headliner op Pukkelpop, met Dua Lipa als sub(!). Met Kendrick Lamar en Travis Scott is de hiphop goed vertegenwoordigd bovenaan het affiche. Oscar and the Wolf keert terug als headliner en speelt, net als Charlotte De Witte, een thuiswedstrijd in eigen land.

2019

Huh, twee keer The National, klopt dat wel? Zeker! De band sluit op vrijdag af met een show in het teken van de (toen) nieuwe plaat I Am Easy To Find. Voor het optreden op zondag wordt de setlist helemaal bepaald door de bezoekers. Dit levert een daverend succes op.

2022

Corona is voorbij, we mogen de weide weer op! Pukkelpop pakt uit met Slipknot, Tame Impala en Arctic Monkeys in de bovenste regionen. Daarnaast komen Charlotte De Witte en Oscar and the Wolf wederom buurten in hun thuisland.

2023

Dit jaar domineren (eindelijk!) de vrouwen de bovenkant van de poster. Billie Eilish zorgde al voor een enorm hoogtepunt op vrijdag, Angèle en Anne-Marie deden een een-tweetje de dag erna. Florence + The Machine viel helaas door ziekte uit en werd opgevangen door Balthazar. Op zondag bewees Macklemore opnieuw een begenadigd rapper en rasentertainer te zijn.

Pukkelpop 2024

Voor de editie van 2024 is er nog geen poster beschikbaar. Wel is al een groot gedeelte van de namen bekend gemaakt. Onder andere Queens of the Stone Age en Charlotte de Witte keren terug op de hoogste plekken, terwijl Sam Smith en Fred again.. voor de eerste keer de headliner spots zullen vervullen.

Nog meer Pukkelpophistorie

Wil je graag verder duiken in de geschiedenis van Pukkelpop? Lees dan snel verder, want we hebben ook alle onvergetelijke momenten uit de afgelopen edities op een rijtje gezet. Kijk je liever vooruit naar de volgende editie (en poster)? Praat mee op het Festival Forum!

Pukkelpop Logo

Pukkelpop 2022

Locatie
België
Hasselt-Kiewit, België
Datum 18-21 augustus 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.