Betaalbaar feesten rondom een sprookjeskasteel: maak kennis met Electric Castle Festival

Zin om eens een festival te bezoeken buiten de landgrenzen? Dan tippen wij Electric Castle 2024 voor jou. Dit festival in Roemenië is de perfecte combinatie tussen een goede line-up, een fijne sfeer, een prachtlocatie en: een lekker betaalbaar prijskaartje. Je haalt hier namelijk een 5-dagenticket voor minder dan de prijs van een 1-dagsticket op een Nederlands festival!

In het Roemeense Transsylvanië staat een kasteel en als het nacht wordt, gaat het daar helemaal los. Nee, dit gaat niet over de vampier Dracula, maar over Electric Castle. Kasteel Bánffy is het decor van het festival waar tot in de vroege uurtjes gedanst wordt op acts als Massive Attack, Queens of the Stone Age en Chase & Status. Zoek jij een betaalbaar alternatief of wil je eens een totaal andere festivalbeleving in het buitenland beleven? Wij vertellen je waarom Electric Castle 2024 dát alternatief is.

Grote namen op de line-up

Electric Castle viert dit jaar haar 10e editie en pakt daarom flink uit. Headliners Massive Attack, Bring Me the Horizon en Chase & Status (Live) springen in het oog. Maar daarbij staat ook nog de festivalact van 2023: Queens of the Stone Age. Verder is het jubilieumaanbod erg divers. Rauwe hip-hop in de vorm van Genesis Owusu, krachtige punk met Sleaford Mods of heerlijk wegdromen bij Khruangbin. Electric Castle presenteert grootheden uit allerlei genres.

Het festival valt al helemaal op zijn plek in de nachtelijke uurtjes: het kasteel wordt dan heel mooi verlicht en ook de andere stages zijn tot in de puntjes verlicht en aangekleed. Een elektronisch programma is (zoals de festivalnaam al verklapt) dan ook sterk aanwezig. Dwalend rondom het kasteel kom je telkens weer nieuwe stages tegen waar vette feestjes zijn, sommige zelfs verstopt in de bossen. Acts als Bonobo, DJ Shadow, Nina Kraviz en Marc Rebillet komen daar volledig tot hun recht. Dit is allemaal nog maar de eerste lichting die is aangekondigd, er is nog veel meer onderweg!

Foto: Lotte Spek / Festileaks

Een betaalbaar alternatief

Voor een Electric Castle festivalkaartje betaal je voor een early bird ticket maar €129,-. Dit is de prijs voor vijf hele (!) festivaldagen. Ter vergelijking, dat is goedkoper dan een dagticket voor Rock Werchter óf Pinkpop. We laten de vergelijking van een weekendticket voor een ander Nederlands of Belgisch festival maar even achterwege.

Dat de prijzen in Oost-Europa lager uitvallen dan in Nederland en België mag geen verrassing zijn. Maar volgens ons eigen bieronderzoek, komt Electric Castle extra voordelig uit de lijst. Voor iets meer dan €3 heb je namelijk een halve liter pils in je handen! Het eten op dit festival is ook een klasse apart en het aanbod is zeer uitgebreid. Van cheesecake op een stokje tot kwartelei-marshmallows. Er is genoeg te vinden om je smaakpapillen enthousiast te maken. Klaar met de foodtrucks? Dan kan je ook nog high class genieten. Niet onbelangrijk, het eten is ook allemaal lekker betaalbaar.

Foto: Lotte Spek / Festileaks

Vooruitstrevend festival

Electric Castle zit niet stil op het gebied van vernieuwing. Zo streeft de organisatie naar een duurzame festivalervaring. Met het nature is our dancefloor project wil het festival een positieve ecologische voetdruk achterlaten. Vast één van de redenen dat Massive Attack langskomt, want deze band staat erom bekend zo groen mogelijk te willen toeren.

Er wordt natuurlijk ook aan de bezoekers gedacht. Met het how to f*ck initiatief zorgt het festival voor betere seksuele voorlichting. Niet alleen voor de bezoekers, maar ook verspreid in het land. Daarnaast wil Electric Castle extra’s aanbieden aan bezoekers die ambassadeur van het festival willen worden. Met andere woorden, op geen enkel gebied staat dit festival stil.

Locatie

Het eerder benoemde Bánffy kasteel vormt het decor voor Electric Castle. Het gebouw is zo aangekleed, dat het als een adembenemend en centraal punt van het festival functioneert. Dat is echter niet het enige wat gedecoreerd is. Veel hoekjes zijn zo ingericht dat het een fantastisch kader vormt om het thuisfront jaloers te maken met foto’s en posts. Heel instagrammable dus! Daarnaast zit je ook in een Roemeens gebied met veel natuurschoon in de vorm van bergen, bossen en grotten. De ideale festivalomgeving dus, en een unieke locatie om met de voetjes van de vloer te gaan.

Het kasteel is vlakbij de Roemeense stad Cluj-Napoca, dat is de tweede stad van Roemenië en de studentenhotspot van het land. Sfeer gegarandeerd dus. Snelle vluchten trouwens ook: je vliegt er goedkoop en direct op vanaf Eindhoven of Brussel Charleroi. Je kunt in de stad slapen (er rijden pendelbussen van en naar het festival, kost je zo’n 40min), of je tentje opzetten op de festivalcamping. Ook zijn er tal van glamping opties beschikbaar op EC Village.

Electric Castle 2024

Kwalitatieve line-up, betaalbaar, lekker eten en drinken, prachtige locatie en een modern festival. Alle ingrediënten voor een onvergetelijke festivalervaring. Wil je nog meer weten over Electric Castle 2024? Lees dan ons verslag van vorig jaar terug of kijk op hun website voor meer informatie.

Electric Castle Logo

Electric Castle 2024

Locatie
Roemenië
Cluj-Napoca, Roemenië
Datum 17-21 juli 2024
Tickets Kopen