Queens of the Stone Age wint de Festivalacts Top 100 van 2023: Ontdek de hele lijst

Queens of the Stone Age op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

Elk jaar organiseert Festileaks de Festivalacts Top 100, waarin festivalgangers kunnen stemmen op hun favoriete shows van de afgelopen zomer. Queens of the Stone Age wordt door het publiek gekroond tot beste festivalact van 2023. Het podium wordt gedeeld met boygenius (zilver) en Fred Again.. (brons).

De stemmen hebben geleid tot een lijst met de meeste Nederlandse vertegenwoordigers sinds het begin van de lijst: 21 stuks! Joost mag zich op plek #9 beste Nederlandse festivalact van het jaar noemen. Onze zuiderburen scoren ook goed: België levert namelijk 7 namen uit de Festivalacts Top 100. Op nummer #8 is The Haunted Youth de hoogste notering.

Lowlands hofleverancier

Voor het eerst is Lowlands hofleverancier van de acts in de Festivalacts Top 100. Maar liefst 35 van de genoteerde acts stonden op de line-up van het Nederlandse festival. Rock Werchter bezit met 29 acts de tweede plek. Oscar And The Wolf staat dit jaar op plek 54, en is daarmee de enige act die alle 8 edities de lijst gehaald heeft. Geen enkele act in de lijst stond dit jaar níét op een festival in de Benelux.

Dit is de Festivalacts Top 100 van 2023

Uit een longlist van alle artiesten die deze zomer actief waren op festivals konden festivalbezoekers de afgelopen tien dagen stemmen op minimaal drie en maximaal tien favoriete festivalacts. In totaal werden er 7.024 stemmen uitgebracht. Na alle stemmen is duidelijk welke 100 artiesten de beste festivalacts van 2023 zijn!

beste optredens Pinkpop 2023
Queens of the Stone Age op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born / Festileaks

1. Queens of the Stone Age

Na jaren waarin tegenslagen zich maar op bleven stapelen is het deze zomer goed geweest. Een vechtscheiding, kanker en het overlijden van voormalig bandlid Mark Lanegan, Josh Homme overwon het allemaal. En als klap op de vuurpijl mag hij zich met Queens of the Stone Age tot Festivalact van het jaar 2023 noemen. Zegetochten op onder andere Pinkpop 2023 en Rock Werchter 2023 brachten de groep uit de desert naar de top van de lijst. Moeiteloos speelden ze op beide festivals de hele weide plat. Met nieuwe muziek, een gastoptreden van Spiderman, een zinderende ode aan Lanegan maar bovenal verkerend in bloedvorm bewijzen ze dat ze na 20 jaar nog steeds een geweldige – nee, de béste – liveband zijn.

Øyafestivalen 2023
boygenius op Øya Festival 2023. Photo: Thomas Heijligers / Festileaks

2. boygenius

Vrijdag 11 augustus speelt boygenius de eerste Europese show ooit op Øya Festival in Noorwegen. Er volgen nog 14 andere Europese shows, waar slechts 6 festivals tussenzitten – waaronder Lowlands 2023 en Pukkelpop 2023. Bezoekers die het geluk hebben bij de eerste Europese tour van boygenius te zijn mogen van geluk spreken. Indie-grootheden Phoebe Bridgers, Julien Baker en Lucy Dacus (die samen de supergroep vormen) trakteren bezoekers op nummers als ‘Emily I’m Sorry’, ‘$20’ en ‘Not Strong Enough’. Ondanks het korte rondje in Europa weet boygenius de tweede plek in de Festivalacts Top 100 te bemachtigen. Hopelijk zien we de supergroep snel weer in Europa!

Photo credit: Nikki Born / Festileaks

3. Fred Again..

Twee jaar geleden maakte hij al dé song van 2021 en vorig jaar klom hij al naar de 17de plek in de Festivalacts Top 100 van 2022. In 2023 knalt Fred again.. gewoon door. Samen met Four Tet en Skrillex beleeft hij een waanzinnig voorjaar, met als kers op de taart een headlineslot op Coachella. Tussen de dj-sets, nieuwe muziek en gastoptredens door weet hij ook nog een tiny desk optreden uit de hoge hoed te toveren, en alsof het niets is wordt er ook nog een rondje festivals aan toegevoegd. The Barn op Rock Werchter is veel te klein en op Down The Rabbit Hole laat de Britse producer het publiek huppelen van vreugde. De alleskunner wordt door het Festileaks-publiek bekroont met een bronzen medaille bij de Festivalacts Top 100 van 2023. Wat een jaar voor Fred Again..!

Nothing But Thieves op Lowlands 2023, photo credit: Lotte Spek / Festileaks

4. Nothing But Thieves

In 2015 stond de band op het allerkleinste podium van Lowlands. Acht jaar later betreedt Nothing But Thieves als eerste headliner van de vrijdag een volle Alpha. En de tent platspelen doen ze. Dit deden ze ook op andere festivals in Europa, zoals Pukkelpop 2023 en Sziget 2023. Badass anthems als ‘Welcome To The DCC’ en ‘Futureproof’, een enorme sing-a-long bij ‘Sorry’, een knuffelmomentje bij ‘Impossible’ en rammen bij ‘Amsterdam’: de setlist is volgepakt met oude en nieuwe hits. Zanger Conor Mason is fantastisch in vorm in 2023. Tussen de nummers door pakt hij elk publiek in met oprechte dankbaarheid. Met succes: Nothing But Thieves schopte het daarmee niet alleen tot de top 5 beste acts van Lowlands 2023, maar doet dat ook bij de Festivalacts Top 100!

Billie Eilish op Lowlands 2023, photo credit: Nikki Born / Festileaks

5. Billie Eilish

Vanaf het eerste nummer dat Billie Eilish maakt is het meteen raak. Op 18-jarige leeftijd wist ze mede door haar optreden op Lowlands 2019 al plek 18 van de Festivalacts Top 100 van 2019 te veroveren. In 2023 doet ze weer een aantal Europese festivals aan en twijfelt niemand meer aan haar headlinestatus. Een van de grootste popartiesten van het moment is groots op festivals als Lowlands, Pukkelpop en Sziget. Tegelijkertijd is de zangeres haar intimiteit en oprechtheid niet verloren. In de Festivalacts Top 100 verdient ze daarmee een vijfde plek.

Underworld op Lowlands 2023, photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

6. Underworld

Een magere vijftien shows gaven de heren van Underworld tot nog toe weg in 2023, waarvan slechts negen in Europa. Lowlands-bezoekers rekenen zich dus duidelijk tot de lucky few en stemmen de veteranen in de elektronische muziekscene tot plek #6 in deze lijst. Het duo heeft een bijzondere band met het festival: hun eerste passage dateert uit 1994! Bijna 30 jaar later is Underworld nog zo relevant dat ze het hoofdpodium op de vrijdag mogen afsluiten. Dat doen ze met verve. Hoewel de setlist ‘slechts’ tien nummers bevat, nemen ze het publiek mee op reis langs een decennialang oeuvre.

Nieuwkomers ‘Denver Luna’ en ‘And the Colour Red’ passen naadloos in een set met klassiekers. Op de schermen worden zowel de dansmoves van Karl Hyde als het technische vernuft van Rick Smith in beeld gebracht. Het fantastische samenspel van deze twee eindbazen vindt zijn climax in – hoe kan het ook anders – de grootste mainstream hit én publieksfavoriet: ‘Born Slippy NUXX’. Underworld bewijst op Lowlands 2023 voor de zoveelste keer in drie decennia, waarom ze de gedroomde headliner zijn voor menig festival.

Red Hot Chili Peppers op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born /Festileaks

7. Red Hot Chili Peppers

Can’t Stop moeten de mannen uit Californië hebben gedacht na vorige zomer. Want na hun eerste album in zes jaar volgde er plots nog één vorig jaar. Ook van touren weet de groep geen ophouden want de band stond dit jaar weer op Rock Werchter. Normaal staat het publiek niet te springen voor dezelfde act twee jaar achter elkaar, maar de Peppers bewezen het tegendeel in België. Ook sloten Flea, Anthony, John en Chad de laatste dag van Pinkpop 2023 in stijl af. Met de nodige peper in de reet speelt het viertal de weide plat. Wat wil je ook met anthems als ‘Under the Bridge’, ‘Californication’ en ‘Give It Away’?

The Haunted Youth op Lowlands 2023, photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

8. The Haunted Youth

De eerste band uit de Benelux komen we op plek acht tegen, die eer is namelijk aan The Haunted Youth. Na uit uitbrengen van debuutalbum Dawn Of The Freak volgde een clubtour in 2022. In 2023 is het tijd voor een serieus rondje langs de festivals. Pinkpop, Lokerse Feesten, Rock Werchter, Dauwpop, Sziget, Lowlands: The Haunted Youth pakt ze allemaal in! Door de unieke combinatie van indierock, psychpop en dreampop die retestrak gespeeld wordt is het elke keer weer opnieuw genieten. Het succes blijft ook niet beperkt tot de Benelux. De band spreidt de vleugels uit en de rest van het Europese continent wordt ook getrakteerd op hun muziek. Een ding is zeker: voorlopig zal het nog niet ophouden voor deze Belgische groep.

Joost op Lowlands 2023, photo credit: Lotte Spek / Festileaks

9. Joost

Wie deze zomer bij een van de festivalshows van Joost is geweest, weet dat er keer op keer sprake was van een ultiem gekkenhuis. Op Lowlands leek het veld wel één grote moshpit, met de geschminkte zanger in het hol van de leeuw. De optredens van de Fries worden gekenmerkt door een aanzienlijk hoog tempo. Met razendsnelle nummers als ‘Wachtmuziek’ en ‘Friesenjung’ is dat niet zo moeilijk. Maar er is ook ruimte voor emotie. Tranen rollen over de wangen van het publiek bij ‘Florida 2009’, het nummer over zijn overleden ouders. Optreden is voor Joost als therapie. Een moment waar ruimte is voor kinderlijk enthousiasme met een serieus randje. Dat levert hem tevens de award op voor de hoogste Nederlandse notering in de Festivalacts Top 100 van 2023.

10. Parkway Drive

Bezoekers van Jera on Air 2023, Graspop 2023, Hellfest 2023, Download 2023 en veel andere (hard-)rock festivals waren het unaniem eens met elkaar: een nieuwe headliner is geboren. Parkway Drive beleeft in 2023 een droomjaar. Natuurlijk neemt de band hits als ‘Vice Grip’, ‘Wild Eyes’ en ‘Bottom Feeder’ mee. Maar met een gigantische productie met veel vuur, een spectaculaire lichtshow en 110% inzet van frontman Winston McCall is het plaatje helemaal compleet. Ja, Parkway Drive is in 2023 in bloedvorm en verdient daarmee in plek in de top 10 van de Festivalacts Top 100.

De volledige Festivalacts Top 100 van 2023

 1. Queens of the Stone Age
 2. boygenius
 3. Fred again..
 4. Nothing But Thieves
 5. Billie Eilish
 6. Underworld
 7. Red Hot Chili Peppers
 8. The Haunted Youth
 9. Joost
 10. Parkway Drive
 11. Muse
 12. Paolo Nutini
 13. King Gizzard & the Lizard Wizard
 14. Foals
 15. Editors
 16. Blur
 17. Charlotte De Witte
 18. De Jeugd Van Tegenwoordig
 19. Froukje
 20. Phoenix
 21. Sam Fender
 22. Prins S. en de Geit
 23. The War on Drugs
 24. Gojira
 25. Moderat
 26. Confidence Man
 27. Caroline Polachek
 28. NONCHELANGE
 29. Loyle Carner
 30. Viagra Boys
 31. Young Fathers
 32. Jessie Ware
 33. Noord Nederlands Orkest
 34. Arctic Monkeys
 35. John Coffey
 36. IDLES
 37. The Chemical Brothers
 38. Job Jobse
 39. Son Mieux
 40. Rosalía
 41. Turnstile
 42. Electric Callboy
 43. Machine Head
 44. RAYE
 45. Rowwen Hèze
 46. Aphex Twin
 47. Goldband
 48. YUNGBLUD
 49. Slipknot
 50. Pantera
 51. Bruce Springsteen and The E-Street Band
 52. The 1975
 53. M83
 54. Oscar and the Wolf
 55. Tramhaus
 56. girl in red
 57. P!nk
 58. S10
 59. Balthazar
 60. Mumford and Sons
 61. The Black Keys
 62. Bicep
 63. Amyl and the Sniffers
 64. Ghost
 65. The Killers
 66. Ezra Collective
 67. Ben Howard
 68. Heilung
 69. De Staat
 70. Interpol
 71. Gabriels
 72. STONE
 73. Warhaus
 74. Altin Gün
 75. The Prodigy
 76. Brutus
 77. Lorna Shore
 78. Tamino
 79. The Whitest Boy Alive
 80. Burna Boy
 81. Iggy Pop
 82. Charlotte Adigéry & Bolis Pupul
 83. Fever Ray
 84. Nation of Language
 85. Di-rect
 86. Robbie Williams
 87. Sophie Straat
 88. Hollywood Vampires
 89. Nu Genea
 90. The Opposites
 91. Sigur Rós
 92. Kendrick Lamar
 93. Merol
 94. Black Country, New Road
 95. L’Imperatrice
 96. The Hu
 97. Thissa
 98. Young Marco
 99. I Prevail
 100. Alvvays

Beluister de Festivalacts Top 100 van 2023 op Spotify

Speciaal voor deze prachtige lijst hebben wij een Spotify-playlist gemaakt. Neem een diepe duik in al je festivalherinneringen en herbeleef het optreden van je favoriete act óf ontdek al het gaafs dat je hebt gemist. Zo ben je goed voorbereid voor het volgende festivalseizoen. Alle 100 beste festivalartiesten van afgelopen zomer komen voorbij!

Volg ook ons Spotify-kanaal voor alle festival-playlists en afspeellijsten van onze favoriete festivalacts.