Best Kept Secret 2024 wint Festival Award voor ‘Beste Eten & Drinken’

Best Kept Secret 2023. Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

Deze week reikt Festileaks traditiegetrouw de jaarlijkse Festival Awards uit. De hele zomer konden festivalgangers per categorie cijfers geven aan door hen bezochte festivals. De evenementen met de hoogste score per categorie winnen aan het eind van de zomer traditiegetrouw een Festileaks Festival Award. De categorie ‘Beste Eten & Drinken’ kent dit jaar Best Kept Secret 2024 als winnaar.

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen voor festivals en bieden een tegenwicht aan de vele industrieprijzen door vakjury’s. Dit jaar werd een recordaantal van 102.312 stemmen geregistreerd, verspreid over 231 verschillende festivals. Komende dagen lees je de uitslagen van onder meer Beste Prijs-Kwaliteit, Beste Terrein en natuurlijk de hoofdcategorie: Beste Festival.

Beste Eten & Drinken

Om van podium naar podium te kunnen blijven rennen om je favoriete acts allemaal te zien is brandstof erg belangrijk. Nou zijn de tijden wel een beetje voorbij dat een frietje en een biertje de enige keuzemogelijkheden zijn. Als festival wil je je bezoekers goed te eten en drinken kunnen aanbieden. Deze vijf festivals deden dat dit jaar het beste.

Foto: Thomas Heijligers / Festileaks

1. Best Kept Secret (8.1)

Er zijn drie zekerheden in het leven: de dood, belastingen en Best Kept Secret die de Festival Award wint voor het Beste Eten & Drinken. Het is al voor het derde jaar op rij dat er in de Beekse Bergen er het lekkerste eten en drinken te vinden is. De culinaire beleving wordt dit jaar zelfs nóg beter ontvangen waar het festival vorig jaar één tiende lager scoorde.

Bedenk een wereldkeuken en je komt hem tegen op Best Kept Secret 2024. Een curry, pasta, rotirol, pokebowl of curry, op Best Kept Secret is het er allemaal én nog lekker ook. Daarnaast is het festival nog steeds toonaangevend op het gebied van duurzaamheid. Best Kept Secret in Hilvarenbeek is voor vegetariërs een walhalla. Sinds 2019 biedt elke foodtruck minimaal één vega(n) gerecht aan.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

2. Down The Rabbit Hole (7.7)

Met de muziek zat het wel goed in de Groene Heuvels waar alle 4 de headliners in de top 10 van de Festivalacts Top 100 eindigde. Ook op culinair gebied is alles weer tot in de puntjes verzorgd. Waar Down The Rabbit Hole het vorig jaar nog moest doen met de vijfde plek heeft het festival dit jaar de weg naar boven weer gevonden. Op het festival in Beuningen liepen vorig jaar nog vooral flexitariërs en vegetariërs rond. Des te knapper om voor alle bezoekers een ruim aanbod aan keuzes te bieden. Deze zomer was er zelfs een pop-uprestaurant te vinden waar je uitgebreid kunt dineren, inclusief wijnarrangement!

Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

3. Into The Great Wide Open (7.7)

Het festival op Vlieland ging al aan de haal met de Festival Award voor het Beste Terrein en ook op het gebied van Eten & Drinken scoort het festival erg goed. Tussen de naaldbomen is er genoeg lekkers te vinden om even op te laden. Wat het festival uniek maakt is het (op één visskraam na) volledig vegetarische en veganistische aanbod. Dat dat totaal geen probleem hoeft te zijn bewijzen bijvoorbeeld de verse pizza’s, crêpes van de IJsbaan. Het vochttekort kan worden aangevuld bij de bierkantine, de wijnbar of bij La Molina waar ze heerlijke sangria schenken.

Into The Great Wide Open is ook enorm vooruitstrevend op gebied van eten en drinken wanneer we het over de ecologische voetafdruk afdruk hebben. Zo vinden we steeds meer biologisch, regeneratief en lokaal voedsel op het festival. Daarnaast maakte het festival gebruik van herbruikbaar servies. Hiermee wisten ze zo’n 300.000 single use voedselverpakkingen uit te sparen. Een grote stap richting een afvalvrije festivalervaring.

Coke Studio @ Lowlands 2024. Photo credit: Lotte Spek / Festileaks

4. Lowlands (7.5)

Het zal vast niet aan de aanwezigheid van ‘de grote gele M’ hebben gelegen, die uiteindelijk gestolen werd (wat dan weer een marketingstunt bleek achteraf). Toch haalt Lowlands voor het eerst sinds de coronapandemie de top 5 van de Festival Awards voor het Beste Eten & Drinken. Het festival biedt al sinds jaar en dag een ruim eetaanbod: waaronder burrito’s, noodles en vegan peking eend en vegan oesters. En hoewel we het de komende jaren nog moeten doen met Heineken als standaardbiertje zijn er gelukkig ook genoeg (alcoholvrije) alternatieven in Biddinghuizen te vinden. Wij zeggen altijd maar zo: een EsMa in de morgen is een dag zonder zorgen.

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

5. Jera On Air (7.4)

Met de sfeer zit het wel goed op Jera On Air 2024. Ook het Eten & Drinken scoort weer ouderwets goed. Van de goddelijke roti bij de Surinaamse en Javaanse specialiteiten foodtruck, tot de lieve mensen bij de nacho’s stand die op verzoek een speciale vegan variant maken. Opmerkelijk: die laatste staat niet eens op de kaart. Dat noemen we pas service!

Oók is er de biergarten. De Duitsers weten Jera massaal te vinden, en lijken één van hun tradities meegenomen te hebben: de biergarten. Naast muzikale sessies, en dj’s die vakkundig de binnenlopende gasten roasten, vind je hier een speciaal jubileum biertje. Ter ere van het dertig jarig jubileum van Jera is er namelijk een nozem oil biertje verkrijgbaar. Maak je van drinken liever een feestje? Dan is daar de Nozem Bar waar je voor elk shotje ook daadwerkelijk een shot kan nemen. Vanaf een oude omgebouwde Zundapp schiet je je shotflesje op een bewegende fles Nozem Oil. Schiet je raak? Dan ben je wat Nozem merch rijker.

De Festileaks Festival Awards

Aan de hand van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, prijs-kwaliteit en de totaalscore. In 2024 werden 231 festivals door heel Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis met onder andere PinkpopGraspop en Down The Rabbit Hole, als internationaal prestigieuze festivals zoals Tomorrowland, Sziget en Primavera Sound.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2024

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 7-9 juni 2024
Line-up
Paolo Nutini
Disclosure
Justice
Tickets Niet meer beschikbaar.