1 april 2003: de release van The White Stripes’ album Elephant

The White Stripes

Vandaag blazen we maar liefst vijftien kaarsjes uit, want Elephant van The White Stripes is jarig. Of je hier nu al een vreugdedansje voor doet, of je dansmoves voor één van de festivalbezoeken van Jack White bewaart: het maakt niet uit. Tijd voor een feestje!

Al anderhalf decennium is er geen riffje zo aanstekelijk als dat van ‘Seven Nation Army’. Door de jaren heen is het deuntje gebruikt voor tal van ludieke songteksten. Het album verscheen in rap tempo bovenaan de hitlijsten en werd een jaar later bekroond met een Grammy voor het Beste Alternatieve Album van 2004. Ook ontving Elephant drie MTV Video Music Awards en claimt het de 390e positie in de ‘Rolling Stone Greateast Albums Of All Time’.

Tracklist

The White Stripes Elephant

De tracklist bestaat uit veertien nummers, waarvan er slechts één als single is uitgebracht. Het gaat hierbij om de absolute kaskraker ‘Seven Nation Army’, dat een Grammy ontving voor Best Rock Song. Het grootste gedeelte van het album werd geschreven door Jack White, met uitzondering van ‘Little Acorns’ en ‘I Just Don’t Know What to Do with Myself’. Drumster Meg White wilde dit laatste nummer, een cover van pianist en producer Burt Bacharach, per se op het album hebben.

Wist je dat…

The White Stripes

  • … Elephant is uitgebracht met maar liefst zes verschillende albumcovers? De albumhoezen verschilde afhankelijk van het land waarin deze werd gefabriceerd en of het om een CD of LP uitvoering ging.
  • … de Japanse editie over twee bonusnummers beschikt, genaamd ‘Who’s to Say’ en ‘Good to Me’? De nummers zijn geschreven in samenwerking met Dan John Miller en Brendan Benson.
  • … het iconische deuntje van de track ‘Seven Nation Army’ niet is gespeeld op een basgitaar? In werkelijkheid komt de riff voort uit de semi-akoestische gitaar van White zelf.
  • … Jack White bovengenoemd riff bewaarde voor het geval hij ooit een James Bond theme song mocht inspelen? Uiteindelijk realiseerde de zanger dat dit onwaarschijnlijk was en gebruikte hij het deuntje voor zijn eigen muziek.
  • … het nummer ‘Ball And Biscuit’ de langste track is die The White Stripes ooit opnamen? De song duurt maar liefst 7 minuten en 18 seconden.
  • … het nummer ‘In The Cold, Cold Night’ is gezongen door Meg White? De drummer van de band zong normaliter slechts kleine fragmenten, en verving voor de song het drumstel voor enkel een klankbekken.

Jack White

Jack White Shoot 2012

Jack White is weer back in business. De voormalig frontman van The White Stripes bracht op 23 maart het nieuwe album Boarding House Reach uit. De Amerikaan was voor het laatst in Nederland en België te zien in 2014. Deze festivalzomer is hij al te zien op Rock Werchter, NOS Alive, Mad Cool, maar ook op 2 juli in AFAS Live. Hoog tijd om Jack eens een bezoekje te brengen dus!