De Festivalacts Top 100 van 2023 werd bekendgemaakt op vrijdag 8 september 2023. In totaal werden er 7.024 stemmen uitgebracht met als resultaat: een waanzinnige lijst met de 100 beste festivalacts van 2023.

De stemmen hebben geleid tot een lijst met de meeste Nederlandse vertegenwoordigers sinds het begin van de lijst: 21 stuks! Onze zuiderburen scoren ook goed – België levert namelijk 7 namen uit de Festivalacts Top 100. Voor het eerst is Lowlands hofleverancier van de acts in de Festivalacts Top 100. 35 van de genoteerde acts stonden op de line-up van het Nederlandse festival. Rock Werchter bezit met 29 acts de tweede plek. Oscar And The Wolf staat dit jaar op plek 54, en is daarmee de enige act die alle 8 edities de lijst gehaald heeft. Geen enkele act in de lijst stond dit jaar níét op een festival in de Benelux.

Top 3

De grote winnaar werd Queens of the Stone Age: zegetochten op onder andere Pinkpop en Rock Werchter brachten de groep uit de desert naar de top van de lijst. Moeiteloos speelde Queens of the Stone Age op beide festivals de hele weide plat. Met nieuwe muziek, een gastoptreden van Spiderman, een zinderende ode aan Lanegan maar bovenal verkerend in bloedvorm bewijzen ze dat ze na 20 jaar nog steeds een geweldige – nee, de béste – liveband zijn.

Op nummer twee belandde boygenius. Vrijdag 11 augustus speelt boygenius de eerste Europese show ooit op Øya Festival in Noorwegen. Er volgden nog 14 andere Europese shows, waarvan slechts 6 festivals – waaronder Lowlands en Pukkelpop. Bezoekers die het geluk hebben bij de eerste Europese tour van boygenius te zijn mogen van geluk spreken. Indie-artiesten Phoebe Bridgers, Julien Baker en Lucy Dacus (die samen de supergroep vormen) trakteren bezoekers op nummers als ‘Emily I’m Sorry’, ‘$20’ en ‘Not Strong Enough’.

De bronzen medaille is voor Fred Again... Twee jaar geleden maakte hij al dé song van 2021 en in vorig jaar moest hij het doen met de 17de plek in de Festivalacts Top 100 van 2022. In 2023 knalt Fred Again.. gewoon door. Samen met Four Tet en Skrillex beleeft hij een waanzinnig voorjaar, met als kers op de taart een headlineslot op Coachella. Tussen de dj-sets, nieuwe muziek en gastoptredens weet hij ook nog een tiny desk optreden uit de hoge hoed te toveren. Alsof het niets is wordt er ook nog een rondje festivals aan toegevoegd. The Barn op Rock Werchter is veel te klein en op Down The Rabbit Hole laat de Britse producer het publiek huppelen van vreugde.

De lijst

Beluister de Festivalacts Top 100 van 2023 op Spotify

Festivalacts Top 100

Sinds 2014 organiseert Festileaks ieder jaar de Festivalacts Top 100. Zodra de laatste noot van het festivalseizoen is gespeeld, rijst de ultieme vraag weer op: welke act speelde de meest verbluffende set van de zomer? Lijstjestijd! De Festivalacts Top 100 is de ultieme eindafrekening van het festivalseizoen waarbij tienduizenden stemmen worden uitgebracht door bezoekers van Festileaks. Zij stemmen op dat ene optreden dat ze kippenvel gaf en waarbij blijvende herinneringen werden gemaakt. Dát optreden waarbij alles klopte, van band tot publiek. De winnaars van de competitie waren van achtereenvolgens: Arcade Fire, Muse, De Staat, Radiohead, Pearl Jam, The National en Goldband. Vanwege de coronapandemie waren er in 2020 en 2021 bijzondere edities: Muse en De Staat werden daarbij verkozen tot respectievelijk Beste Festivalact Aller Tijden en Beste Festivalact der Lage Landen.