Festivalrapport: Sziget 2015 was dag en nacht een feest

Afgelopen week reisden festivalgangers vanuit de hele wereld af naar Boedapest voor het 7-daagse Sziget festival. Festileaks was erbij een recenseert niet de shows maar het festivalgevoel. Daarbij vroegen wij meer dan 100 Sziget-gangers om hun mening over zaken als programma, sfeer en eten & drinken. 

Programma: 7

11850143_920148438053415_476618533_n

Op Sziget komen niet de meest diverse mensen samen. Het festival verbindt liefhebbers van onder andere rock, indie, EDM, techno, hiphop en dat is prachtig om te zien. Hoewel er met bands als Alt-J, Interpol en Kings of Leon voor de indielovers veel moois te vinden is, is de line-up er vooral op gericht om mensen heel erg hard te laten feesten. Met artiesten als Major Lazor, Robbie Williams en Avicii lijkt de basis voor een groot feest aardig gelegd. De organisatie heeft met de programmering rekening gehouden met de grote hoeveelheid Nederlanders; onder meer Kensington, Typhoon en Jett Rebel staan op de affiche.

Sfeer: 9

11429538_825224727585504_487072571_nSziget trekt festivalgangers vanuit de hele wereld. Dat zorgt voor een enorme diversiteit en een goede sfeer. Doordat de temperatuur op Sziget zo nu en dan oploopt tot 40 graden komt het festival vaak pas laat op gang. Zodra het enigzins is afgekoeld wordt het ene feestje na de andere gebouwd. Zo lijkt Kasabian een waar volksfeest, werd ‘Sex On Fire’ de afgelopen jaren nergens zo hard gezongen als op Sziget en bouwt het publiek moshpits bij Major Lazer en Yellow Claw. Szitizens; applausje voor uzelf.

Aankleding: 9

The Island of Freedom, zo wordt het Sziget-eiland terecht genoemd. Het maakt niet uit welke kant je oploopt, overal is er iets te beleven of te zien. Zo kunnen waaghalzen bungeejumpen, wordt er iedere avond een kampvuur geoganiseerd en is er de Sziget-beach waar heerlijk kan worden gebadderd. Ook hoogtepunten zijn de mainstage feesten waaronder de ‘colourparty’, ‘confettiparty’ en ‘flagparty’. Bovenal is Sziget qua aankleding een waar paradijs.

Eten & Drinken: 8

11257832_914206198649626_2007497054_nOp Sziget is een enorm scala aan eten en drinken te vinden. Iedere Europese keuken is ruim vertegenwoordigd, en ook het vegetarisch aanbod is geweldig! De Hongaarse prijzen (2,30 voor een halve liter bier; iets meer dan 3 euro voor een flinke hamburger) maken ook veel festivalgangers blij. Helaas werken de taps op Sziget ook op Hongaarse snelheid en is het bier nog wel eens lauw.

Bereikbaarheid: 8

De vier belangrijkste manieren om op Sziget te komen zijn met de auto, het vliegtuig, met de trein en met de bus. De route tussen Nederland en Sziget bestaat nagenoeg uit alleen maar snelwegen en is dus makkelijk bereikbaar, hoewel de afstand een probleem is. Mensen die het vliegtuig namen konden vanaf het vliegveld gebruik maken van de shuttlebus die rechtstreeks naar het terrein reed. Treinen en bussen vertrokken ‘s nachts en dat zorgden voor vermoeidheid bij aankomst op Sziget. Doordat Sziget midden in Boedapest ligt kunnen bezoekers overdag gemakkelijk de stad bezoeken.

Camping: 8

11296846_504392009712534_54878554_nEen groot voordeel aan Sziget is dat het festivalterrein en de camping één geheel is. Dat zorgt ervoor de je meestal relatief kort hoeft te lopen. Je kunt je tent nagenoeg overal neerzetten, behalve natuurlijk waar de podia zijn. Veel mensen die we ondervroegen vonden het erg prettig tussen de optredens door te kunnen chillen bij hun tent. Echter klaagden ook veel mensen over geluidsoverlast, ook omdat het programma tot zes uur ‘s ochtends doorloopt.

Sanitair: 5

Om half zes 's nachts er achter komen dat er geen WC-papier aanwezig is in de dixies... Het dixiecijfer scoort geen punten #sziget #sziget2015 #festileaksHet is goed zoeken naar schone toiletten op Sziget. De dixies zijn in de veertig graden pure terror, maar gelukkig zijn er ook doorspoelbare toiletten. Die worden gedurende de dag redelijk schoon gehouden. Vooral ’s nachts is het helaas een uitdaging om wc-papier te vinden. Over de douches zijn bezoekers dan weer wel tevreden, al staat hier soms wel een flinke rij. Bovendien zijn er veel plekken om je te wassen en af te koelen. Toch geven veel bezoekers aan dat ze liever een duik in de Donau nemen bij Sziget-beach. Bezoekers van de upgrade campings hadden het beter voor elkaar.

Mobiel netwerk: 8,5

Het mobiele netwerk op Sziget scoort ruim voldoende. Er is altijd bereik en het 4G netwerk werkt goed. Ook is er op veel plekken wifi te vinden en deze werkt snel. Helaas zijn er ook dit jaar weer veel zakkenrollers op Sziget, waardoor we een aantal mensen spraken die hun mobiele telefoon kwijt waren.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van festivalrapporten. Op basis van acht vaste categorieën geven we alle festivals een cijfer, zodat we aan het eind van het jaar kunnen concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check hieronder de voorgaande festivalrapporten.

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Halsey
Liam Gallagher
Fred again..
Tickets Kopen