Rapport: broeierig Pitch 2015 scoort dikke voldoende

Afgelopen vrijdag en zaterdag was het terrein van de Westergasfabriek het decor voor Pitch 2015. Twee dagen lang konden bezoekers genieten van de meest uiteenlopende en spannende elektronische acts, midden in Amsterdam. Ook Festileaks was erbij en vroeg festivalgangers naar hun mening. Wat ging er goed en wat kan beter?

Programma: 7,5

Pitch_15_2

Hoewel Pitch ietwat kleiner van opzet was dan vorig jaar, leek het programma daar niet onder te lijden. De line-up van Pitch kende een aantal grote internationale namen. Onder andere Flume, James Blake, Jon Hopkins en Siriusmodeselektor stonden op het affiche. Verder kleurde ook aanstormend talent het festival; met name de artiesten van eigen bodem leken het goed te doen bij het publiek. De terugkeer van de Westertent als hoofdpodium leek daarnaast ook de doorstroming op het terrein iets te verbeteren.

Sfeer: 7,5

Pitch_15_4

Het was soms flink zweten op het festival. Gelukkig had de organisatie een aantal maatregelen genomen die de hitte een stukje draaglijker maakten. De zomerse temperaturen zorgden overdag voor een ontspannen sfeer op het terrein. Veel mensen kozen er voor om in het gras rondom de Westertent en de Kaap te genieten van de zon. Na zonsondergang kwamen de meeste festivalbezoekers wat meer tot leven. Er werd flink gezongen, geklapt en gedanst. Over het algemeen was de sfeer op het terrein prettig.

Aankleding: 7,5

Pitch_15_6

Een unique selling point van Pitch is natuurlijk de locatie. Podia zoals de Gashouder en de Westerunie lenen zich, ook overdag, voor spannende of zelfs wat duisterdere muziek. De aankleding van de meeste binnenpodia was minimaal. Buiten was hier meer aandacht aan besteed; de Kaap was aardig opgefleurd en ook de nevelfontein bij de Westertent viel bij veel bezoekers in de smaak. De huisstijl van het festival blijft punt van discussie, de meningen hierover liepen flink uiteen. Smaken verschillen, zullen we maar zeggen…

Eten & Drinken: 8

Pitch_15_5

Er is veel aandacht besteed aan het aanbod van eten en drinken op Pitch. Het aanbod van ‘standaard’ festivalmaaltijden wordt afgewisseld met de wat meer exotische culinaraire mogelijkheden die verschillende foodtrucks aanbieden. Ook met de rijen voor de verschillende tentjes lijkt het (het grootste gedeelte van de dag) mee te vallen. Dat je verder omgerekend 2,60 euro (1 munt) kwijt bent voor 0,2 liter Heineken zal je wel even door de vingers moeten zien.

Bereikbaarheid: 8

Pitch_15_3

Aangezien het festival middenin Amsterdam ligt weten de meeste mensen wat ze kunnen verwachten: over het algemeen ben je met de fiets en het openbaar vervoer beter af dan met de auto. De informatie over de bereikbaarheid van het festival is van de organisatie uit redelijk summier. Verder stond er op vrijdagmiddag op een gegeven moment een fikse rij voor de ingang, waardoor het even duurde voordat je binnen was. Toch scoort Pitch veel punten vanwege de centrale ligging.

Camping: –

Pitch kent geen kampeergelegenheid. Gezien de ligging van het festival, middenin Amsterdam, is dit ook niet zo verwonderlijk. De meeste mensen kunnen ’s nachts nog gewoon thuis komen. Mocht je niet uit de buurt komen en tóch willen overnachten: er is uiteraard meer dan genoeg keuze uit de vele overnachtingsgelegenheden die de hoofdstad rijk is.

Sanitair: 7,5

Pitch_15_1

Het sanitair op het festivalterrein werd wisselend beoordeeld. Met name in de buurt van de Westertent stond er soms een aardige rij voor de (niet altijd super schone) toiletten en ook vulden veel mensen hier hun flesjes water bij. Onze tip: aan de andere kant van het festivalterrein zijn de zaken een stuk beter voor elkaar. Bij de WC’s in het Transformatorhuis en de Westerunie was het vaak een stuk rustiger en zag alles er relatief schoon uit.

Mobiel netwerk: 9

Pitch beschikt over een relatief stabiel en betrouwbaar netwerk wanneer je graag je telefoon wenst te gebruiken. Afgezien van het ontbreken van (goed dekkende) Wi-Fi is verder ook de internetverbinding prima in orde.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van festivalrapporten. Op basis van acht vaste categorieën geven we alle festivals een cijfer, zodat we aan het eind van het jaar kunnen concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check hieronder de voorgaande festivalrapporten.