Advertisement

Rapport: Rock Werchter 2015 is grootser dan ooit

Rock Werchter 2015 was de editie van de afzeggingen, maar ook de editie waarin het festival zich na vorig jaar weer herpakte. Vier dagen lang mocht men genieten van meer dan 80 acts. Ook Festileaks was erbij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. Wat ging er goed en wat kan beter?

Programma: 8,5

Rock Werchter 2015 1

Foo Fighters, Ben Howard, Jessie J, Sam Smith, BADBADNOTGOOD en JD McPherson; ze cancelden allemaal noodgedwongen hun Werchter-passage. Dat was rot voor de fans, maar nog rotter voor de organisatie. Die loste iedere afzegging echter prima op met namen als Faith No More, Circa Waves en The Tallest Man On Earth en daar verdient het de complimenten voor. Rock Werchter 2015 had daarnaast voor ieder wat wils en dat is de kracht van het festival. Zoek je feest? We verwijzen je door naar Klub C. Wil je even goed uithuilen dat de Foo’s niet komen? Dan moet je naar The Barn.

Sfeer: 10

Rock Werchter 2015 2

Wat een ongelooflijk verschil met het vorig jaar. In 2014 werd de Werchterse weide een terrein voor ‘asociale voetbalhooligans’. Dit jaar was Werchter weer het prachtige stekkie waar genieten en gezelligheid centraal staan. De acts voelden de liefde van tienduizenden muziekliefhebbers en dat kwam alles ten goede. Tijdens ieder concert werd actief geklapt, gedanst, gesprongen en meegezongen. Grootste kippenvelmoment was het eerbetoon van het Werchterse publiek aan de overleden The Lau. Werchter-gangers, chapeau voor de inzet. Jullie waren top!

Aankleding: 8

Rock Werchter 2015 3

Rock Werchter timmert ook aan de aankleding van het festival. Vorig jaar introduceerde het festival de North West Walls. Toen was nog onduidelijk wat deze kunstwerken te betekenen hadden. Dit jaar bleken ze pas echt een toegevoegde waarde te hebben, namelijk een heerlijke relaxplek. Daarnaast strikte de organisatie twee unieke tenten. De schoonheden, luisterend naar de namen Klub C en The Barn, kregen ieder hun eigen identiteit en licht-effecten. Dat zorgde voor schone plaatjes tijdens de vele acts. Minpuntje: wat stonden die tenten steeds vol. Als je niet op tijd was, kon je een act niet eens zien! Stond je buiten? Dan kreeg je helemaal niets mee van het optreden. Zonde.

Eten & Drinken: 7,5

Rock Werchter 2015 4

Moeilijke eter? Geen probleem op Rock Werchter. Het festival denkt aan alles en iedereen in het voedsel-assortiment. Indisch, Vietnamees, Belgisch, Nederlands, Italiaans, Mexicaans, Grieks, Turks. Het was allemaal te verkrijgen op het festivalterrein. Vanaf dit jaar kon men zelfs uiteten in een restaurant en genoot de festivalganger van meer luxe dankzij de foodtrucks. Wie graag wat anders dronk dan (rosé-)bier had het echter minder goed. Het festival mist vooral speciaalbiertjes en mixdrankjes.

Bereikbaarheid: 7,5

Rock Werchter 2015 6

Naar Rock Werchter komen is niet al te moeilijk. Er zijn weinig files te bekennen en je kan je auto dicht bij de meeste campings parkeren. De pendelbussen lopen als een trein en de Kiss & Ride-zone is ook niet al te ver weg. De terugweg was wel wat lastiger; wie richting Antwerpen moest, zat waarschijnlijk huilend achter het stuur. Ook de trein is ieder jaar een struikelblok. De gratis trein-tickets zijn daarvoor echter wel een goede tegemoetkoming.

Camping: 8

Rock Werchter 2015 7

Camping The Hive was vorig jaar een verschrikking. Dit jaar is de slaapplek echter op alle vlakken vooruitgegaan. Geen modder bij de wasbakken, een gezellige afterparty in een klein ‘afterparty-dorp’ en ga zo maar door. De kampeerder kwam niets te kort. “Het lijkt wel alsof ik op een goed gewaardeerde camping in Frankrijk zit”, vertelde één van de Werchter-kampeerders ons. Enige minpuntje is de grootschaligheid van de camping. Als je even naar de wc wil, ben je al gauw zo’n twintig minuten van huis.

Sanitair: 8,5

Rock Werchter 2015 8

Mensen poepten liever op het festival dan op de camping en dat was te danken aan de nieuwe toiletten. De wc’s op het festivalterrein roken naar bloemetjes in plaats van chemicaliën en de bril was (bijna) altijd schoon. Wie hoge nood had, kon wel beter tegen een hek aan plassen. De wachttijden voor een wc-bezoek waren soms aardig lang.

Mobiele netwerk: 9

Rock Werchter 2015 5

Wie ook op Rock Werchter niet zonder z’n mobiel kan, kon opgelucht ademhalen toen hij z’n Facebook voor het eerst probeerde te checken. Overal op het festivalterrein en de camping (The Hive) was mobiel netwerk te vinden. The Hive beschikte over Wi-Fi op het gehele terrein en zelfs aan de mensen die zich soms wat eenzaam voelden in hun tentjes was gedacht; Het streamen van videos was geen probleem voor het Werchterse netwerk.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van festivalrapporten. Op basis van acht vaste categorieën geven we alle festivals een cijfer, zodat we aan het eind van het jaar kunnen concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check hieronder de voorgaande festivalrapporten.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2024

Locatie
België
Werchter, België
Datum 4-7 juli 2024
Line-up
Lenny Kravitz
Måneskin
Dua Lipa
Tickets Kopen