Rapport: Zwarte Cross 2015 is één groot gekkenhuis

Het afgelopen weekend stond het Gelderse plaatsje Lichtenvoorde in het teken van de grootste motorcross van West-Europa: Zwarte Cross. Drie dagen lang kon men feesten met cross, muziek, theater en andere gekkigheden. Festileaks was ook van de partij en vroeg de festivalganger naar zijn/haar mening. Hoe goed is de Zwarte Cross anno 2015?

Programma: 7,5

Zwarte Cross 2015

Iets plannen op de Zwarte Cross is niet aan de orde, want het is één grote chaos. Dat is op dit festival echter geen probleem. De Zwarte Cross heeft namelijk 27 podia, een crossbaan, een kermis, een winkelstraat en nog vele andere bijzonderheden op het terrein staan. Daarnaast vliegt er zo af en toe een stuntvliegtuig voorbij of gooit men wat vuurwerk de lucht in. Altijd wat te doen dus!

Sfeer: 8,5

Zwarte Cross 2015

Wat was Zwarte Cross 2015 een gekkenhuis! Het publiek was loei enthousiast over alles wat het festival te bieden had. Soms liep je een lompe boer tegen het lijf die iets te diep in het glaasje had gekeken, maar zelfs dat had wat charme. Daarnaast is ook iedereen welkom op het Gelderse feest. Dat beeldt zich het best uit in de kroegenstraat, waar een gaybar, metal café en een café voor Zwarte Cross-fans harmonieus naast elkaar liggen.

Aankleding: 10

Zwarte Cross 2015

Het was lachen, gieren, brullen op de Zwarte Cross. Het festivalterrein stond namelijk van ‘de laatste meters naar de hemel’ tot het uiterste puntje van de crossbaan vol met humoristische bordjes. Ook het cross-colosseum, de kroegenstraat en de vele bijzondere en spectaculaire attracties maakten indruk op de bezoeker. Ook de exotische spots van Zwarte Cross (Exoticana, Reggea Weide e.d.) vielen in de smaak.

Eten & Drinken: 8,5

Zwarte Cross 2015

‘Wat de boer niet kent, dat vreet ‘ie niet!’ en zelfs dat was te krijgen op de Zwarte Cross. De bezoeker had de keuze uit tientallen verschillende eetgelegenheden. Kon je geen lekker eten vinden? Dan was je ofwel een dier, ofwel een buitenaards wezen. De Zwarte Cross had ook de ‘walking fridge‘ deze editie tot leven gewekt. Overal liepen medewerkers rond met een flinke en koude Grolsch-biertank op hun rug. “Gij roept: ‘twee pils’, wij serveren!”

Bereikbaarheid: 8

Zwarte Cross 2015

Ondanks dat de Zwarte Cross ‘in the middle of nowhere’ plaatsvindt, is het terrein makkelijk te bereiken. De organisatie heeft alles goed geregeld met het openbaar vervoer door onder andere extra treinen in te zetten. De pendelbussen naar het festival en de camping werkten uitstekend en vanaf de camping was je binnen no time in ‘het crossparadijs’.

Camping: 8

Zwarte Cross 2015

De Zwarte Crossers hadden het goed op de camping. Het campingvolk was vooral te spreken over de uitermate goede sfeer die net zoals op het festival ook hier heerste. Overal was wel wat te zien en naast natte regen regende het ook spontane feestjes. Er was ook gedacht aan de avontuurlijke kampeerder. Die kon namelijk door middel van een kabelbaan of grote glijbaan vanuit de camping het festivalterrein bestormen.

Sanitair: 4

Zwarte Cross 2015

Je kon nog beter tegen een hek of boom aan plassen dan naar de smerige wc’s van de Zwarte Cross gaan. De urinoirs lagen vol met volgepiste bekers, waardoor een plasje plegen een hele klus werd. Wilde je even je handen (of iets anders) wassen? Dan moest je dat maar met de regen doen, want het festival had geen wasbakken of waterkraantjes.

Mobiel netwerk: 10

Zwarte Cross 2015

Wi-Fi op het hele festivalterrein. Het leek voorheen nog een sprookje dat te mooi was om waar te zijn, maar de Zwarte Cross flikt het hem. Overal op het festival kon de bezoeker genieten van een prima en gratis wifi-verbinding. Daarnaast was zelfs het mobiel netwerk wonder boven wonder goed te gebruiken. De combinatie van die twee maakte zelfs skypen met de thuisgebleven kids nog mogelijk.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van festivalrapporten. Op basis van acht vaste categorieën geven we alle festivals een cijfer, zodat we aan het eind van het jaar kunnen concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check hieronder de voorgaande festivalrapporten.

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2023

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 20-23 juli 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen