7 dingen die we nooit vergeten van Pinkpop 2016

Na zo’n drukke festivalzomer overladen met topacts, is heimwee onontkoombaar. Ook Pinkpop 2016 was een absoluut hoogtepunt. Gelukkig hebben we de herinneringen nog! We zetten de meest onvergetelijke momenten van Pinkpop 2016 voor je op een rijtje.

1. Doe Maar: 33 jaar later

33 jaar geleden na hun laatste optreden op Pinkpop, keren Henny Vrienten en zijn vrienden terug naar Landgraaf. In tegenstelling tot het optreden van ruim drie decennia terug, werd de band ditmaal gelukkig niet bekogeld met appels. De zestigers brachten al hun grote hits ten gehore, die massaal werden meegezongen door het hele veld. Niet overladen met rot fruit, maar met applaus.

2. Een Beatle op Pinkpop

Foto: Universal Music
Foto: Universal Music

Er was een Beatle op Pinkpop. Een échte Beatle. Moeten we daar nog meer over zeggen? Ja. Hoewel de muziek die ten gehore gebracht werd tot 50 jaar terug gaat, nam Sir Paul alle technologie die hij grijpen kon mee op tour. Macca was absoluut niet de makkelijkste om te strikken, maar stond dit jaar eindelijk op het festival doordat Pearl Jam af zei. Een paar tegenvallers: Bruce Springsteen kwam niet het podium op, er werd niet afgesloten met een live versie van All You Need is Love (wel een opname uiteraard) en Balthazar moest hun set eerder afkappen vanwege Paul. Maar wat kregen we er een hoop voor terug. Hits, vuurwerk en ja, een échte Beatle.

3. De Peppers op hun hoogtepunt

Foto: Don Crusio/Festileaks
Foto: Don Crusio/Festileaks

Tien jaar na hun laatste bezoek aan Landgraaf, deden Anthony Kiedis, Flea, Chad Smith en nieuwkomer Josh Klinghoffer het hoofdpodium van Pinkpop weer aan. Een fantastisch optreden waar bezoekers nog lang van konden nagenieten. Niet alleen bezoekers overigens, zo liet frontman Anthony Kiedis weten in een interview. Twee maanden na het optreden liet hij weten dat hij het op dat moment het beste optreden van de tour vond. ‘Alle festivals tot nu toe waren mooi en het publiek was steeds uitzinnig, maar Pinkpop was next level‘, aldus Kiedis. Same, Anthony, same. Een deel van optreden kun je hier terugkijken.

4. Two-time Witch Doctors

Op de eerste dag van Pinkpop 2016 liet De Staat de Brand Bier Stage uit zijn voegen barsten. De band bewees dat het podium eigenlijk te klein was. Al snel sloeg het toeval toe: toen de band Ghost hun optreden op de mainstage last minute moest cancelen vanwege stemproblemen, mochten Torre Florim en co het optreden de volgende dag nog eens dunnetjes overdoen op de mainstage. Weekendgangers volgden dus niet een keer, maar twee keer een kolkende massa tijdens Witch Doctor. Volgend jaar drie keer?

5. De line-up voor 2017

https://www.instagram.com/p/BGhSTaei9Xe/

Het festival was nog in volle gang, maar één bezoeker liet ons alvast weten wie er op de volgende editie zou komen te staan. Hij nam zijn zelfbedachte line-up tevens zo serieus dat hij deze op een t-shirt liet printen. Als we deze enthousiaste Pinkpopper mogen geloven, sluiten aankomend jaar Foo Fighters, U2 en Pearl Jam af. Ook komen Gorillaz en Radiohead naar Landgraaf. Aan de geruchtenmolen te zien maakt deze line-up wel degelijk kans.

6. Bier

Pinkpop bier terras

Naast het boeken van grote namen, had Jan Smeets nog een andere prioriteit voor deze editie van Pinkpop: het bier moest beter. Zo was er dit jaar voor het eerst een heus speciaalbier-terras geplaatst op het terrein: het Brand Bier Café. Hier werden 6 verschillende speciaalbieren geschonken. Ook nieuw was een groot bier voor twee bonnen. Het is dan ook niet heel gek dat Pinkpop 2016 er vandoor ging met de Festileaks Festival Award voor het beste eten & drinken.

7. Stemadvies van Jan

Jan Smeets
Foto: Kamiel Scholten (Festileaks)

“Volgend jaar zijn er weer verkiezingen. In maart. Dus weet wat jullie te doen staat. Ga stemmen. Doe je ding, stem waarop je wil stemmen. Maar geef rechts geen kans. En dan weten jullie dat ik bedoel dat je tegen sommige politici gewoon ‘fuck you’ moet zeggen.” Met die woorden sloot Jan Smeets de 47e editie van Pinkpop af. Je hoeft natuurlijk niet al zijn adviezen op te volgen. Deze wel: genoeg drinken en goed blijven smeren!

Pinkpop Logo

Pinkpop 2016

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 10-12 juni 2016
Line-up
Walking On Cars
Midas
Tickets Niet meer beschikbaar.