Festivalrapport: Mysteryland 2017 bewijst zich als een van de leukste dancefestivals van Nederland

Bij Mysteryland spreken ze graag over magical journeys en today is a gift. Het zal de buitenstaander niet veel zeggen, maar de festivalbezoeker des te meer. Want ja, een magische reis is het. Neem de oogstrelende podiums, die ‘s avonds het midden houden tussen een kermis en een Rammstein-show on speed. En dan dat cadeautje, dat er komt in de vorm van alleen maar zon, maar vooral: in de vorm van een van de leukste dancefestivals van Nederland.

Festileaks was er dit jaar voor het eerst bij en vroeg meer dan 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen voor tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Mysteryland 2017 volgens de festivalbezoekers.

Programma: 7,9

Foto: Ruger Geerling

Bol van de exclusieve boekingen stond het niet. Natuurlijk, er is festivalheadliner Deadmau5 (hij draaide in de middag om uurtjes later ergens anders te staan, het is gezegd: niet per se exclusief), en publieksfavorieten als Axwell Λ Ingrosso, Armin van Buuren en Yellow Claw. Die laatste vulde de headline-spot die Alesso aan zich voorbij liet gaan (‘hoofdpijn’). Ook technoliefhebbers komen aan hun trekken, met veteranen als Carl Cox en Dave Clarke. Wie liever de vuige klappen écht van de drums hoorde komen, verplaatste zich naar de The Big Top Live. Waar Klingade, Netsky en vooral Above & Beyond indruk maakten. De bmp’tjes werden ook flink opgevoerd, onder andere bij de prachtig stage van Q-Dance waar Zatox, The Darkraver en DJ Isaac als vanouds zegevierden. Mysteryland 2017 scoorde daarmee niet aan de top van de affiche, maar excelleerde in de breedte.

Sfeer: 8,5

A post shared by Anri Djavakhadze (@anri_king) on

Mysteryland voelt soms als een werk van Banksy. Kleurrijk, soms donker en een tikkie mysterieus. Waar Banksy vaak een aanklacht maakt tégen de maatschappij, loopt hier diezelfde maatschappij in haar puurste en mooiste vorm. Beklim de heuvel van het voormalig Floriadeterrein en waan je in een soort mini-gaypride, vol travestieten en – hoe kan het ook anders – Joost van Bellen als muzikale smaakmaker. Er zijn ook oude ravers, Amsterdamse hipstermeisjes en vele (vaak shirtloze) fitboys. Het is prachtig, want het loopt ogenschijnlijk probleemloos naast elkaar, danst met elkaar en zingt schouder aan schouder. Banksy zou het schitterend vinden.

Locatie: 8,9

Foto: Bart Heemskerk

Het is een bekend recept op dancefestivals: kleurrijke podia, behangen met lasers en pyrotechniek. Zie ook de eerste eindshow bij de main, waarbij in een kwartiertje een euforische climax wordt bereikt met vaak prachtig vuurwerk (eerlijk is eerlijk, de muziekkeuze is daarbij – op een momentje Louis Armstrong na – ietwat voorspelbaar). Het oog wil wat, en krijgt wat. Ook het terrein zit boordevol kleur, door ballonnen, vlaggen, lampjes en immens grote zonnebrillen. De locatie schreeuwt in ieder geval om een Instagram-post. Het sanitair is met een standaard dixi wat primitief, zeker bij de main ontstaan in de spitsuren grote druktes, met soms geuren die zich het beste laten vergelijken met een middeleeuwse straat.

Eten & Drinken: 7,0

Foto: Boudewijn Boès / Festileaks.com

 

Het aanbod van eten en drinken is niet bijzonder, en in sommige gevallen ronduit duur. De prijs voor een muntje is grofweg € 2,85. Dan is een simpele hotdog voor twee munten (€ 5,70) stiekem een beetje lachwekkend. Er was Aziatisch eten, veel tosti’s, friet, standaard snacks en dus ook de genoemde hotdogs. Maar echt bijzonder of speciaal werd het nooit. Het is dan weliswaar geen foodtruckfestival, maar een keertje de kunst afkijken bij Best Kept Secret kan geen kwaad. Wel een pluspunt – zeker met het warme weer – het verstrekken van gratis water in bijhorende kekke Mysteryland-waterzak.

Bereikbaarheid: 6,9


Het bereiken van Mysteryland kan misschien wel het beste met de fiets. Niet eens vanwege de heenweg, maar vooral de reis terug. Niet zelden stonden er lange wachtrijen auto’s op de parkeerplaatsen, naarstig opzoek naar een snelle uitgang. Nee, de taxi’s dan, waarvoor op de eerste avond rijen ontstonden die konden oplopen tot twee uur. Bezoekers in die rij klagen dan ook steen en been: “Dit kan toch niet serieus de beste oplossing zijn?!” Ook liefhebbers van Uber kwamen bedrogen uit, en moesten soms kilometers lopen om bij het ophaalpunt te komen, tenzij ze de speciale Uber-helikopter namen dan. De organisatie probeert het wel, met een logisch georganiseerde infrastructuur tot gevolg. Die infrastructuur kan op de drukke momenten simpelweg de vraag niet aan.

Overnachten: 7,3

Foto: Marc van der Aa

Het was gezellig vertoeven op de camping van Mysteryland, waar vooral de bijhorende pre-party in de smaak viel. “De eerste avond was echt een top begin van het weekend,” zegt een festivalganger. Voor de meeste mensen waren de toiletten en douches niet al te ver lopen, met als extra bonus dat het douchen gratis was. Op de zaterdag van het festival ontstond er even verwarring, toen op het festivalterrein bleek dat de ingang van de camping tijdelijk was afgesloten. Door de prima informatievoorziening (grote en veel matrixborden) was er dan weliswaar verwarring, maar geen paniek, waardoor de campinggasten enkele minuten later rustig richting tentje konden.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.

Mysteryland Logo

Mysteryland 2023

Locatie
Nederland
Hoofddorp, Nederland
Datum 25-27 augustus 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen