Festivalrapport: Down The Rabbit Hole is het leukste festival van Nederland


Down The Rabbit Hole is het stuudje van de klas: de vierde editie van het festival ontvangt op het Festivalrapport als laagste cijfer een 7,9 en noteert verder uitsluitend dikke achten en negens. Het was dit weekend goed vertoeven op de Groene Heuvels in Beuningen. Heel goed zelfs.

Festileaks was er dit jaar weer bij en vroeg ruim 100 festivalgangers naar hun mening. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen voor tientallen festivals door heel Europa. Wil jij op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Down The Rabbit Hole 2017 volgens de festivalbezoekers.

Programma: 7,9

Geen grote knallers op Down The Rabbit Hole. Gemeten in populariteit dan, want knallen doet het programma heus. Het festival blinkt dit jaar uit in het elektronische programma met acts als Moderat, Trentemøller en Nicolas Jaar. Hoewel deze typische dansacts vooral in de avond staan gepland, is er ook overdag geen ruimte voor verveling. Je kunt je tijd makkelijk vullen met leuke bands als The Avalanches, Warhaus of Temples. Of je verkiest de totale festivalbeleving door te zoeken naar alles wat de randprogrammering te bieden heeft. Raven op het Future Fuzzy Veld, hoelahoepen op het Idyllisch Veldje, bootcampen op het Vurige Veld of zelfs leren stijldansen in Le Salon. Geen tijd voor verveling.

Sfeer: 9,0

Dé categorie waar Down The Rabbit Hole als sinds de eerste editie in uitblinkt, is de sfeer. Overal waar je kijkt, zijn festivalgangers blij en uitgelaten. Zelfs bij de eerste act op het hoofdpodium is de tent al volgelopen. Waarom slapen als je feesten kan? Elke nacht zijn de Teddy Widder en de Fuzzy Lop de places-to-be voor festivalkonijntjes om te dansen tot de zon (bijna) opkomt met onder andere Trentemøller, 2manydjs en Daphni & Hunee. Wellicht dat de serieuze noot en het lagere tempo de redenen zijn dat de opkomst bij o.a. Fleet Foxes en Father John Misty erg laag was. Dit terwijl deze artiesten op papier toch populaire acts zijn onder hetzelfde festivalpubliek.

Locatie: 9,0

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Als je als festival alle dranghekken bedekt met grasmatten, dan ben je een held. Alles op DTRH ademt vrijheid en nergens is een bouwwerk te zien. Wel zie je een schitterend terrein in het recreatiegebied van De Groene Heuvels. Gelegen aan een groot meer, waar flink in wordt gezwommen, vlotten worden gebouwd en lantaarns worden geknutseld. Het terrein oogt uitgestrekt én rustig, maar wie rondloopt ontdekt in alle hoeken en gaten wel iets. Een heuse gin-tonic huiskamerbar, porto parties, een zonsopgangssessie met Club Classique of een #nevernotlegging party bij de UFO op het Future Fuzzy Veld. Zo’n ontdekkingstocht hoeft niet lang te duren, want door de fijne indeling ben je binnen 10 minuten van de ene (Fuzzy Lop) naar de andere kant (Hotot) gelopen. Enige minpunt aan het festivalterrein is dat er maar op twee plekken toiletten te vinden waren, terwijl dit vorig jaar nog bij elke tent was.

Eten en Drinken: 8,3

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Net als de podia en de randprogrammering, zijn ook de eettentjes verspreid over het gehele festivalterrein. Het is dus wellicht even zoeken voordat je iets vindt waar je trek in hebt. Maar iedereen die ook hier de tijd neemt voor een kleine ontdekkingstocht, wordt verrast door het aanbod voor zowel de omnivoor als de vegetariër. Pasta’s en pizza’s, Indonesian Streetfood, de Visafslag, broodjes falafel, puntzakken patat, indiase curry’s, The Dutch Weedburger: jullie hebben van alles gesmikkeld. En hoewel Down The Rabbit Hole niet slaagt voor de inmiddels klassieke Kaasfondue-proef, maakt het festival dit weer goed door de ronduit legendarische kroketten- en bitterballenkraam en de immens populaire Hans Worst-stand.

Bereikbaarheid: 8,5

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Voor wie met de auto komt, is het aanrijden een verademing: geen file te bekennen en de parkeerplaats ligt tegenover de ingang van het festival! Voor zoveel luxe betaal je wel een bijdrage van 15 euro (in de voorverkoop), maar dat hebben jullie er graag voor over – blijkt uit het mooie rapportcijfer. Ook iedereen die voor het openbaar vervoer kiest, ervaart weinig problemen. Pendelbussen blijven af en aan rijden vanaf het NS-station in Wijchen. En ook deze festivalgangers stappen recht voor de ingang uit. Geen gesleep met bagage dus!

Overnachten: 8,4

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Voor wie zich donderdagmiddag al naar Beuningen kon begeven, was er plek op de camping naast het festivalterrein én het meer. Uit je tent rollen en zwemmen dus. De festivalgangers die later arriveerden zetten hun tentje in het bos of naastgelegen weiland neer. En eigenlijk maakte het helemaal niet veel uit. Waar je ook overnacht op het terrein, de loopafstanden vergeleken met andere festivals zijn minimaal. Voor de ruim 25 duizend bezoekers waren er drie sanitaire gebieden geplaatst met douches, waterbakken en spoeltoiletten. Helaas had het festival wel een dag te kampen met een waterleidingbreuk waardoor er minder water(-druk) beschikbaar was dan nodig was voor alle gasten. Maar daartegenover stond wel dat er voor wc-papier bijna nooit misgegrepen werd (chapeau!). Voor de luxe poezen was er natuurlijk ook ruimte: Down The Rabbit Hole bood diverse upgrademogelijkheden (hangmatten, echte bedden, betere sanitair, tipi’s etc.) in het luxe Rabbit Resort.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We ondervragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar tijdens de Festileaks Festival Awards concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Alle Festivalrapporten zijn hier terug te lezen.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2017

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 23-25 juni 2017
Tickets Niet meer beschikbaar.