Festivalrapport: Zwarte Cross 2016 blijft uniek in zijn soort

Het mooiste festival van 2015 beleeft ook in 2016 weer een goed jaar. Met een volledig uitverkochte editie, een nieuw bezoekersrecord, prachtig weer en veel gekkigheid was het weer genieten in de Achterhoek. Zoals Typhoon al op het podium vertelde werden de verschillen hier niet bediscussieerd, maar gevierd. Say yes to apartigheid!

Festileaks was erbij en vroeg 100 festivalgangers naar hun mening. Dit is Zwarte Cross 2016 volgens de bezoekers.

Programma: 7,3

Zwarte Cross 2016
Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

De Zwarte Cross boekt traditioneel de top van de Nederlandse muziekindustrie – dit jaar onder andere Kensington, De Staat en Typhoon – aangevuld met een aantal toppers van internationaal formaat – dit jaar onder andere The Wombats, Airbourne en The Darkness. “Maar het zijn vooral de kleinere namen die dit festival maken,” merkt een festivalbezoeker op. Spijker op de kop. De feestjes die ontstaan in de Bayou, op de Reggaeweide of bij het Kampvuur blijven voor altijd in het geheugen gegrift. Bovendien wordt het totale programma, inclusief goed bezochte cross, erg gewaardeerd. Een Belg die zijn eerste editie beleeft, vertelt: “Zo’n totaalaanbod als dat je hier hebt, heb je nergens anders. Dat is uniek volgens mij.”

Sfeer: 9,7

Zwarte Cross 2016
Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

Op de Zwarte Cross kom je voor de sfeer. Een weekend lang met al je vrienden in het oosten bier drinken en kut roepen. Het bier vliegt (in tegenstelling tot stuntman Chuck Borden) zo ongeveer permanent in groten getale door de lucht en dat vindt helemaal niemand erg. Ook de flinke regenbui van vrijdagochtend haalde de sfeer niet naar beneden, maar liet mensen lachend buiten douchen. Het is een verademing in vergelijking met de hippe festivals in de Randstad, waar het vooral draait om dat perfect kiekje voor Instagram. Hier wordt niemand buitengesloten, in Lichtenvoorde heerst oprechtheid. Say yes to apartigheid!

Aankleding: 9,3

Zwarte Cross 2016
Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

Aankleding is hét wapenfeit van de Zwarte Cross. Je waant je op het immense festivalterrein (140 hectare!) echt in een andere wereld. Er is een reuzenrad, een draaimolen (met motoren in plaats van stoeltjes) en je kunt bungeejumpen. De bordjes met drooggrappige leuzen (‘Hey, Ho, Baal Stro’, ‘Chilling in the name of’ en ‘Hand in hand, karbonade) zorgen ervoor dat je de hele dag een grote glimlach op je gezicht hebt. Ook worden complete kerken (de Gospel Church), cafés (de Baterbar) en colossea (de Loco Arena) uit de grond gestampt. Je kunt urenlang rondlopen op het festivalterrein en nog steeds niet uitgekeken zijn. De aankleding van de Zwarte Cross is een avontuur op zich.

Geluidskwaliteit: 6,4

Zwarte Cross 2016
Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

De geluidskwaliteit wordt helaas minder goed ontvangen. Door de indeling zijn er veel plekken waar het geluid van podia en kermis door elkaar loopt en oordoppen zijn lastig te vinden op het terrein. De instrumenten zijn soms moeilijk te onderscheiden; het geluid komt in één prop op je af waarbij de zang soms ondergesneeuwd raakt. “Kon jij de tekst verstaan van een liedje dat je nog niet kende?” vraagt iemand aan zijn vriend. De kwaliteit en het volume verschilde qua podium en band en is op andere plekken dus beter. Gelukkig komen mensen hier minder voor het muzikale aanbod en zijn ze na een aantal biertjes ook wat minder kritisch.

Eten & Drinken: 8,4

Zwarte Cross 2016
Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

‘Wat de boer niet kent, is hier volop verkrijgbaar’ luidt één van de bordjes. En dat blijkt. Tijdens het afnemen van onze Festivalrapport enquête vertelt een bezoeker over zijn ‘Kaasfondue-proef‘. “Als je kaasfondue kunt krijgen op een festival, dan weet je dat er veel aandacht zit in het voedselaanbod.” Op de Zwarte Cross klopt dat zeker. Naast die kaasfondue is niets te gek: pizzaburgers, oesters, oosters, lasagne, milkshakes. You name it. De Nozem Oil wordt vaak achterover geslagen en de munten à €2,30 zijn fijn uitgeven. Er zijn weinig rijen bij eet- en drinkstands. Oh, en wat blijft die Beugelbar – waar je Grolsch uit glazen beugels kunt drinken – toch heerlijk!

Bereikbaarheid: 5,6

Zwarte Cross 2016
Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

Het nadeel van zo’n groot grasveld is dat het afgelegen is en er op het laatste stuk met de auto alleen éénbaanswegen zijn. “Het lijkt wel of iedereen elk jaar eerder komt”, valt iemand op die vorig jaar minder lang in de file stond. Er zijn mensen die er dit jaar met de auto zo’n twee tot zes (!) uur langer over gedaan hebben. Onderweg kun je gelukkig al wel vroeg beschilderde caravans spotten. Bezoekers die donderdagavond pas van huis konden, hoefden overigens niet in de file te staan. Mensen die liever met het ov reisden, konden gebruik maken van pendelbussen en extra treinen die aansloten op het nachtnetwerk van NS.

Camping: 8,0

Zwarte Cross 2016

Het is prima toeven op de camping. Je hoeft geen dorpen door te lopen om bij je tentje te komen. Aangezien het direct tussen het parkeerterrein en het festivalterrein ligt, blijven vele hernia’s en blaren bespaard. De caravans zijn een positieve toevoeging die voor extra sfeer en bekijks zorgen. Wel wordt het aantal dixies minder goed ontvangen, maar er zijn gelukkig ook spoeltoiletten. Wanneer je na je kater geen energie meer hebt om te lopen, is er een tuktuk die je zo dicht mogelijk bij bij de ingang van het festivalterrein afzet. De kritische bezoeker vertelt toch liever bij de boer te slapen, omdat daar gewoon stroom is, maar de campinggasten die dit jaar wel een campingticket hadden waren zeer tevreden.

Sanitair: 7,3

Zwarte Cross 2016

De keus voor niveau van het sanitair is aan de festivalganger. Je kunt gratis gebruik maken van de dixies (die in principe prima schoon zijn – maar het blijven dixies) óf voor een kwart muntje naar de spoeltoiletten op het festivalterrein. Deze laatste worden zeer gewaardeerd, maar de betaalmethode wat minder. ‘‘Het is omslachtig en niet fijn’’ vertelt een bezoeker. Tegen inlevering van deze ontlastingstegoedbon kreeg je wel een schone wc waarbij je vrijwel nooit naast het wc papier greep. Ook was er personeel aanwezig om je te voorzien van anti-zonnebrand, parfum, zeep of luchtverfrisser. Bij de douches zijn de rijen niet zo lang als op andere festivals. In de avond is dit niet mogelijk, maar dat wordt vanzelf opgelost door in de wasbak te gaan liggen.

Mobiel netwerk: 7,5

Zwarte Cross 2016
Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

Het mobiele netwerk is goed. “Ik heb overal 4G”, juicht een tevreden bezoeker. Verder is er ook gratis WiFi op het terrein aanwezig, maar maken maar weinig mensen daar gebruik van. App’jes of sms’jes worden vrijwel meteen ontvangen. Wanneer het wat drukker is kan het iets langer duren, maar je hoeft nooit heel lang te wachten totdat je weet waar je vrienden staan.

Het weer: 8,7

Zwarte Cross 2016
Foto: Kamiel Scholten / Zwarte Cross

“Ach, geen Zwarte Cross zonder modder”, zeggen goedgemutste mensen na de heftige regenbui van vrijdagochtend. Ondergelopen tenten en een wat modderig terrein waren het gevolg. Toch gaat de organisatie, zoals van hen verwacht, hier goed mee om. Een uur na de regenbui staan er al tractoren op het terrein om de modderplekken van stro te voorzien. Verder was het na de regenbui alleen maar tropisch weer en zijn we niet alleen bruin geworden van de modder, maar ook van de zon. Er wordt gesmeerd met anti-zonnebrand en de speciale zonnebrillen van Zwarte Cross zijn bij een aantal merchandisestands na anderhalve festivaldag uitverkocht. Toch nog een zonovergoten weekend. Heerlijk!

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan tien vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2015.

Eerder dit jaar…

[one_half]

[/one_half]

[one_half_last]

[/one_half_last]

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2023

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 20-23 juli 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen