Pinkpop 2018, dag #1: vodka met Lil’Kleine, ‘Barney Army!’ bij Donnie, Pearl Jam en meer

Foto: Danny Clinch

Pinkpop is in volle gang. We blikken graag nog even terug op festivaldag #1. Het geduld van vele festivalgangers werd op de proef gesteld door het vele wachten: eerst in de file, toen bij de kaartcontrole en vervolgens bij de bar. Maar dat mocht de pret niet drukken!

De Pinkpop-vrijdag stond natuurlijk bij voorbaat in het teken van de terugkeer van Pearl Jam. Na achttien lange jaren, betreden ze ein-de-lijk weer het hoofdpodium in Landgraaf. Maar de vrijdag van Pinkpop 2018 bood meer dan dat. Wat te denken van een shotje vodka bij Lil’Kleine? Of het ‘familie’feestje bij Donnie? Daarnaast ontvingen zowel Snow Patrol als Blaudzun veel lof van het publiek. Dit waren de hoogtepunten van de eerste festivaldag van Pinkpop 2018:

Vodka drinken met Lil’Kleine

Pinkpop 2018

Na afloop van de track ‘4x Duurder’ roept de Amsterdammer: “Ik heb drank nodig! Ik heb vodka nodig! Maar ik heb ook wat voor jullie!” En dat meent hij dus. De geluksvogels vooraan het podium krijgen allemaal, mits ze achttien zijn, een slok vodka. Rechtstreeks uit de fles. Een verrassing mag het nauwelijks heten, de rapper is immers het brein achter de hit ‘Drank & Drugs’.

Donnie’s familiefeestje

Het mag geen geheim heten: rapper Donnie heeft een bijzondere relatie met darter Raymond van Barneveld. Ze namen onder andere samen het nummer ‘180 linkerbaan’ op.
Zijn liefde voor Barney steekt hij ook op Pinkpop niet onder stoelen of banken: hij weet duizenden festivalgangers op te zwepen en ‘Barney Army!’ te laten scanderen (voor de darts-noobs onder ons: Van Barnevelds fanlied). Het duurde niet lang, voordat het geschal Van Barneveld had bereikt en hij reageerde dan ook op Twitter met de woorden: “Bedankt neef”.

Snow Patrol viert (verjaardag)feestje

In 2009 sloot de band Pinkpop nog af, maar negen jaar later moet Snow Patrol genoegen nemen met de plek van sub-headliner. Geen enkel probleem lijkt het, als frontman Gary Lightbody gekleed in een roze t-shirt het podium betreedt. Met een glimlach op zijn gezicht begint Lightbody (op zijn verjaardag nota bene) samen met zijn band een solide set waarin ook wat ruimte is gemaakt voor nieuwer materiaal afkomstig van het laatste album Wildness. De liefde voor Snow Patrol blijkt echter pas als het publiek meezingt met kneiters als ‘Chasing Cars’ en ‘Just Say Yes’.

Pearl Jam doet 1992 herleven

Er werd door velen reikhalzend naar uitgekeken: na achttien jaar stonden de mannen van Pearl Jam ein-de-lijk weer in Landgraaf. De verwachtingen waren hooggespannen, maar de band maakte die verwachtingen moeiteloos waar. De band was dan ook in topconditie en speelde een set van 24 nummers. Vedder had voor de gelegenheid zijn groene Tivoli-shirt uit de kast getrokken en mijmerde over het legendarische concert van 1992. Hoewel iedereen weet wat er toen gebeurde, wist hij er toch nog een verrassende twist aan te geven. Hij had namelijk de dag ervoor de cameraman die op de kraan zat ontmoet. Het hele verhaal kun je hieronder beluisteren!

Het festivalpubliek

Ondanks dat de rocksterren van weleer iedereen in euforie wisten te brengen, was de hoofdrol op de eerste festivaldag toch echt weggelegd voor het festivalpubliek. Check o.a. onze Instagram-story voor een sfeerimpressie!

Festileaks doet dit hele weekend verslag van Pinkpop. Check de livestream of de live updates via de siteInstagram en Facebook.

Pinkpop 2018

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Het Landgraafse festival vindt dit jaar plaats van 15 t/m 17 juni. Pinkpop viert dit jaar zijn 49e editie. Op het affiche prijken acts als Pearl JamFoo Fighters en Bruno Mars bovenaan. Ook zullen Snow Patrol, Jessie J en Bløf een optreden geven. Tickets voor het hele weekend kosten dit jaar €220,- (excl. servicekosten), maar zijn inmiddels uitverkocht. Als je slechts een dagje wilt doen, kost dat je €100. Voor meer informatie over het festival kun je terecht op de website van het festival.