Het blokkenschema van Sziget: dit zijn de 10 lastigste clashes

Sziget Festival 2018

Inmiddels hebben we al een kleine maand mogen puzzelen met de timetable van Sziget 2018. De keuze is reuze dus dat maakt het allemaal extra moeilijk. Om het overzicht te bewaren hebben we de randprogrammering buiten beschouwing gelaten. Help jij met de rest? Stem met ons mee in de 10 lastigste clashes!

1. Donderdag: Oscar & The Wolf vs Unknown Mortal Orchestra

https://www.youtube.com/watch?v=-5T1BCpgIT4

Op de eerste festivaldag van Sziget wordt er nog geen volwaardig programma aangeboden. Dat tovert de woensdag om in een mooie dag om je mentaal voor te bereiden. Waarop precies? De clashes die je de rest van de week wakker houden. Op donderdag (dag 2) is het namelijk meteen raak. Oscar & The Wolf (Main Stage / 17:45-19:00) mag zich als steengoede live performer bewijzen op het hoofdpodium. Haal de dansschoentjes maar uit de kast, want stilstaan is geen optie. Voor wie de extravagante outfits van Max de pet te boven gaat is er een alternatief: Unknown Mortal Orchestra (A38 / 18:30-19:45). Eerder dit jaar verscheen het kersverse album Sex & Food, inclusief de hit ‘Hunnybee’. Het kan dus zomaar zijn dat dit voor jou de eerste mogelijkheid is om live van de plaat te genieten. Kort gezegd, beiden acts zijn zeker een bezoekje waard!

Oscar & The Wolf vs Unknown Mortal Orchestra

View Results

Laden ... Laden ...

2. Donderdag: Bonobo vs. Cigarettes After Sex vs. Fresku

Iets wat natuurlijk niet mag ontbreken op een festival van formaat: een tripple clash. Alsof het allemaal nog niet moeilijk genoeg is. Bonobo (Main Stage / 19:30-21:00) keert na het bezoek in 2014 terug met een live set. Vorig jaar werd het studioalbum Migration uitgebracht, wat door menig fan wordt bestempeld als Bonobo’s beste album ooit. Een tiental meters verderop kun je tegelijkertijd genieten van Cigarettes After Sex (A38 / 20:15-21:30), misschien wel de beste manier om een dromerige avond tegemoet te gaan. Voor wie lak heeft aan dit alles is er meer. Aan de andere kant van het terrein wordt witlof met kreeft gefuseerd door gangmaker van eigen bodem, Fresku (Europe Stage / 20:30-21:30). Nog Oude Bok-fans in the building?

Bonobo vs. Cigarettes After Sex vs. Fresku

View Results

Laden ... Laden ...

3. Zaterdag: Bastille vs. Fink

Elk festival kent wel een act die duizend keer terugkomt, maar waar we geen genoeg van krijgen. In het geval van Sziget is dat Bastille (Main Stage / 19:30-21:00). Deze zomer wordt de Britse band voor de vierde keer verwelkomt op het Obudai-eiland. Of het nieuwe materiaal voor augustus al in de schappen ligt, is nog niet bekend, maar een spetterende show wordt het zeker. Nog een oude bekende van het festival is Fink (A38 / 20:15-21:30). Folk, blues, indie. Alles komt hier samen. In voorgaande shows  bewees hij iedereen stil te kunnen krijgen en mee te nemen op een muzikale droomreis.

Bastille vs. Fink

View Results

Laden ... Laden ...

4. Zaterdag: Mumford & Sons vs. Sofi Tukker

https://www.youtube.com/watch?v=WkdNL-gxuiQ&t=826s

Keuzes maken is al moeilijk zat. Het feit dat Mumford & Sons (Main Stage / 21:30-23:00) een exclusief optreden komt verzorgen, maakt dit er niet makkelijker op. De folk-goden staan dit jaar maar één keer in Europa, en dat is op Sziget. Dit is natuurlijk super pittig. Niet veel verderop staat opkomend talent Sofi Tukker (A38 / 22:00-23:15) namelijk op de bühne. Hoewel beiden acts ver van elkaar afliggen blijft het een moeilijke keus. ‘The Cave’ of ‘Best Friend’, you decide!

Mumford & Sons vs. Sofi Tukker

View Results

Laden ... Laden ...

5. Zondag: Liam Gallagher vs. Wolf Alice

https://www.youtube.com/watch?v=TEjdojoIfrE

Een voormalig Oasis-lid zien is natuurlijk een must. En Sziget kan het. Liam Gallagher (Main Stage / 19:30-21:00) komt namelijk zijn album As You Were showcasen. Hierbij is een legendarische uitvoering van ‘Wonderwall’ natuurlijk niet uitgesloten. Later dit jaar is hij ook in de Ziggo Dome te zien, maar laat Sziget nou het perfecte voorproefje zijn. Gelijktijdig verzorgt de vierkoppige band Wolf Alice (A38 / 20:15-21:30) een steengoede mix tussen Britpop, indie en shoegaze.

Liam Gallagher vs. Wolf Alice

View Results

Laden ... Laden ...

6. Maandag: Milky Chance vs. My Baby

I want you by my SSSSIIIIIIII-IIII-IIIIIDDDDDEEEE”. Tot zover deze kleine sneak peak van wat er te wachten staat tijdens Milky Chance (Main Stage / 16:00-17:15). Natuurlijk beschikt het Duitse duo over nog veel en veel meer hitjes, wat het een extra pittige beslissing maakt als je ze tegenover My Baby (A38 / 16:45-18:00) zet. Twee jaar geleden stond het drietal nog op één van de kleinere podia van mening bevrijdingsfestival. In augustus wordt het imperium uitgebreid tot Hongarije, wat het succesverhaal goed in kaart brengt. Misschien qua grootte dus niet identiek, maar hits als ‘Uprising’ en ‘Seeing Red’ staan inmiddels even diep in het brein gegraveerd als ‘Stolen Dance’.

Milky Chance vs. My Baby

View Results

Laden ... Laden ...

7. Maandag: MØ vs. Yellow Days

 MØ (Main Stage / 17:45-19:00). Hoewel haar laatste album uit 2014 dateert, verschijnt ze steeds vaker op de plaat samen met andere artiesten. Noah Cyrus, Diplo, GoldLink… Het gaat maar door. Ook recentelijk actief is Yellow Days (A38 / 18:30-19:45). Vorig jaar verscheen het album Is Everything Okay In Your World?, en nog maar een kleine twee maanden geleden werd de hitsingle ‘The Way Things Change’ in het leven geroepen. Hoe je het dus wendt of keert, beiden artiesten bewijzen nu al het één en ander in petto te hebben.

MØ vs. Yellow Days

View Results

Laden ... Laden ...

8. Maandag: Shawn Mendes vs. The Goo Goo Dolls

Houden de clashes nou eindelijk op? Nee. Op maandag stijgt de teller naar drie. Het festival verwelkomt op deze dag maar liefst twee headliners, waaronder Shawn Mendes (Main Stage / 19:30-21:00). De Canadese singer-songwriter lijkt hitjes te poepen, want elke nieuwe release slaat in als bom. Over top nummertjes gesproken, wat dacht je van The Goo Goo Dolls (A38 / 20:15-21:30)? Ondanks dat de acts grotendeels overlappen is het voor de sportievelingen gelukkig wel mogelijk de acts te combineren. Shawn gaat vanaf minuut één al los op de hitjes, The Goo Goo Dolls bewaren het beste voor het laatst. Rennen dus!

Shawn Mendes vs. The Goo Goo Dolls

View Results

Laden ... Laden ...

9. Dinsdag: The War On Drugs vs. BØRNS vs. Blaudzun

https://www.youtube.com/watch?v=4MigS2E6WG4

De dinsdag heeft nog een clash in het verschiet. Sterker nog, weer zo’n drie freakin’ dubbele. The War On Drugs (Main Stage / 19:30-21:00) mag zich anno 2018 een échte festivalband noemen en weet zich inmiddels heerlijk te presenteren op de weide. Daar tegenover staat BØRNS (A38 / 20:15-21:30), die met het nummer ‘Electric Love’ de harten van velen stal. Weer zo’n act waar je per definitie gewoon lekker op gaat zo midden op de avond. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse zanger Blaudzun (Europe Stage / 20:30-21:30). Even goed als z’n baard is de muziek die hij tot leven brengt. Dus kom maar op, wat wordt het?!

The War On Drugs vs. BØRNS vs. Blaudzun

View Results

Laden ... Laden ...

10. Dinsdag: Arctic Monkeys vs. Zara Larsson

Ook tijdens de slotacts op het hoofdpodium moeten we eraan geloven. De eindshow bestaat uit een twee uur durende show van Arctic Monkeys (Main Stage / 21:30-23:30). Dit inclusief al het oude pracht waardoor we verliefd zijn geworden op de band – zoals ‘R U Mine?’, maar ook het nieuwe materiaal van Tranquility Base Hotel & Casino. Natuurlijk super chill. Echter levert dit wel nog één laatste clash op. Zo wordt tijdens deze show het gehele optreden van Zara Larsson (A38 / 22:00-23:15) opgeslokt. Deze meid valt met haar succes zonder twijfel in de categorie ‘hitmachine’. Alleen ‘Lush Life’ en ‘Never Forget You’ zijn al goed voor meer dan twee miljard streams. Lastig, lastig, lastig…

Arctic Monkeys vs. Zara Larsson

View Results

Laden ... Laden ...

Sziget 2018

Foto: Sandor Csudai

Sziget is een jaarlijks festival op een eiland in de Donau, midden in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het 7-daagse festival wordt dit jaar van 8 augustus tot 15 augustus gehouden. Je kan er genieten van optredens van artiesten, maar ook van theater- en dansvoorstellingen, films, circus, mode en ga zo maar door. Onlangs heeft het Hongaarse festival nog de prijs voor ‘Beste Festival Line-Up 2017’ gewonnen op Eurosonic Noorderslag.

 

Tickets voor het festival zijn al even in de verkoop en ook de reis met de Sziget Express is al te boeken. Op 4 juni stijgen de prijzen voor de kaarten. Vanaf dan betaal je €325,- (nu nog €310,-) voor een 7-day pass en €79,- (nu nog €75,-) voor een dagticket. De 5-day pass is inmiddels uitverkocht.

Wil je alvast opwarmen voor de komende editie? Luister dan naar onze playlist met alle acts die tot nu toe aangekondigd zijn!

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Halsey
Liam Gallagher
Tickets Kopen