De electropop van Chvrches zullen een hele hoop mensen kennen. Hits als ‘Leave A Trace’ en ‘Lies’ hebben de band op de kaart gezet, maar met hun nieuwste album kunnen we al helemaal niet meer om ze heen. Festileaks sprak met bandleden Iain Cook en Martin Doherty over Rock Werchter, lasertechnici en Amsterdam.

Rock Werchter 2018

“We hebben echt zin in Rock Werchter. We hebben er nog nooit gespeeld”, vertelt Martin. “Iedereen zegt dat we er een keer moeten spelen, maar het is tot nu toe nooit gelukt. Na drie albums is het eindelijk zo ver.” De show wordt tof, volgens Iain: “We touren voor het eerst met een drummer. Daardoor heeft deze show een andere, spannende energie.” De band heeft veel vertrouwen in de show die ze neer gaan zetten. “Jullie krijgen een ontzettend energieke rockshow.”

Licht

View this post on Instagram

Brooklyn last night // 📷 @danapac. #loveisdead

A post shared by CHVRCHES (@chvrches) on

“We doen tegenwoordig niet meer aan videoproducties op de achtergrond. We houden het liever bij lichten”, zegt Martin. “Vroeger hadden we ook lasers, maar die hebben we nu niet meer.” Iain licht toe waarom: “Veel mensen weten dit niet, maar als je lasers hebt moet je een lasertechnicus meenemen. En lasertechnici zijn raar. Het zijn altijd oude gasten die vet veel drugs doen.” “Maar onze show is alsnog tof zonder de lasers”, benadrukt Martin.

Depeche Mode

Het optreden dat Iain echt omver heeft geblazen is Depeche Mode. “Een tijdje geleden zag ik ze in New York. Dat was fantastisch. Het was weer een tijdje geleden dat ik echt een grote productie had gezien in een arena. Je vergeet hoe dat voelt als je er bent. Dat je binnenloopt en de lichten zijn geweldig en mensen flippen. Ik was de hele avond mee aan het zingen.” De synthpopformatie is deze zomer niet alleen door de Verenigde Staten aan het touren. Ook Volt, Tinderbox, Open’er en Lollapalooza Parijs kunnen een bezoekje van ze verwachten.

Mooiste festivalherinnering

“De eerste keer dat we op Coachella speelden in 2014”, zegt Iain. “Zoveel mensen hadden we nog nooit gezien.” Het moment was vooral speciaal omdat het voor hen de realisatie van hun succes was. Martin onderstreept dit. “We hadden nog niet eerder door hoe groot onze band was. En dan staan er ineens zo’n 50.000 man voor je. Dat geeft wel zo’n ‘oh, shit’ moment. We realiseerden toen dat we er daadwerkelijk onze carrière van konden maken. Het maakte echt impact.”

Bucketlist festival

“Rock Werchter”, zegt Martin stellig. “Iedere band die ik heb gesproken die er heeft gespeeld zegt dat het de allerbeste backstage van Europa heeft.” “Oh?” reageert Iain. “Wat hebben ze dan backstage?” “Geen idee,” lacht Martin. “Daar ga ik achter komen.”

Gouden festivaltip

festileaks festival awards glastonbury

“Glastonbury”, zeggen beide mannen in koor. “Het is het archetype van een festival”, vertelt Martin. “Er is geen enkel festival zoals Glastonbury. Iedereen is superlief daar. Ik ben niet echt een hippie, maar die vibe van Glastonbury is echt geweldig.” Iain voegt daar nog aan toe: “Het is ook vanwege de grootte. Het is net een stad, het wordt een soort stad tijdens dat ene weekend.” En het is als artiest nog beter, zegt Martin. “Want als de modder dan komt kun je gewoon in je bus gaan en wegrijden.”

Amsterdam

“We zijn al heel vaak in Nederland geweest. Ik vind het een mooi land”, knikt Martin. Ze zijn veel in Amsterdam geweest. Een hele interessante stad, volgens Iain: “Het is een beetje tegenstrijdig in mijn hoofd, omdat het zo rustig en vredig is bij de rivier en in de binnenstad is het volkomen gestoord.”

Chvrches


De band CHVRCHES werd in 2011 gevormd in Glasgow, Schotland. Al 7 jaar timmeren bandleden Lauren Mayberry, Iain Cook en Martin Doherty aan hun muzikale weg. Hun muziekstijl valt in het genre elektropop of synthpop. In september 2013 bracht het trio hun debuutalbum The Bones of What You Believe uit. ‘The Mother We Share’ van datzelfde album is nog steeds een van hun bekendste hits. Precies twee jaar later, was daar de tweede plaat Every Open Eye. Maar nu is het tijd voor nieuwe muziek! CHVRCHES’ derde album is net uit en zal vertoond worden op vele Europese festivals, waaronder Rock Werchter, Open’er en NOS Alive.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.