Onderaan de Sziget-poster: maak kennis met Cigarettes After Sex

In onderaan de poster laten we je in drie video’s kennismaken met de onbekende pareltjes die verstopt zijn op je favoriete festivals. Onderaan de Sziget-poster vinden we Cigarettes After Sex, die vorig jaar hun debuutalbum lanceerden. Hoog tijd om eens goed kennis te maken met de shoegazers uit New York.

Cigarettes After Sex zag in 2008 het licht in een trappenhuis van de University of Texas. Hier nam Greg Gonzales de eerste nummers van de band op. ‘Een ongelukje’ noemt oprichter Greg Gonzales het. In de jaren die volgden omringde Gonzales zich met verschillende muziekanten om de band Cigarettes After Sex the vormen. Tien jaar later staat zijn band op de grootste festivals ter wereld. Daar komen ze rust in de storm brengen met hun shoegaze-sound of ambient pop, zoals ze het zelf noemen.

  • Wie: Cigarettes After Sex
  • Wanneer: 9 augustus
  • Waar: Sziget
  • Wat: Ambient pop, Shoegaze

‘Nothing’s Gonna Hurt You Baby’: een hit met naschokken

Na de oprichting in 2008 zou het vier jaar duren voordat Cigarettes After Sex bekend werd bij het grote publiek. Dat gebeurde met de EP I., waarvan de openingstrack ‘Nothing’s Gonna Hurt You Baby’ een bescheiden hitje werd. Het feit dat de track pas jaren later gebruikt werd in verschillende series (waaronder The Handsmaid’s Tale en The Sinner en Shameless) zorgde voor een paar extra pieken in de streams.

Het debuutalbum maakt de verwachtingen waar

Zoals de muziek doet vermoeden, doet Cigarettes After Sex niks gehaast. Gonzales liet ons al vier jaar wachten op de eerste ep, en laat ons vervolgens nog eens vijf jaar wachten op het debuutalbum. 9 juni 2017 ligt het album Cigarettes After Sex eindelijk in de winkels. Het duurde even, maar we kunnen nu zeggen dat het debuutalbum de hoge verwachtingen wist waar te maken. Het altijd kritische Pitchfork beloonde het album met een 7,4. Ook De Morgen was enthousiast, en omschreef het album als een collectie porseleinen popsongs van hoog niveau.

Een thuiswedstrijd in het NPR Tiny Desk Concert

Youtube is voor Gonzales en zijn vrienden geen onbekend terrein. Ze hebben nog geen een videoclip op hun kanaal staan, maar slepen miljoenen views binnen met hun audioclips. Niet zo gek dus dat ze de kijkers van het NPR Tiny Desk Concert helemaal wisten in te pakken. Met de hits ‘K’, ‘Apocolypse’, en ‘Nothing’s Gonna Hurt You Baby’ laten de heren zich in december 2017 van hun beste kant horen voor de invloedrijke Youtube serie.

Ben jij ook enthousiast geworden over de laid-back sound van Cigarettes After Sex? Ga ze dan op donderdag 9 augustus checken op Sziget. Om 20:15 zullen ze de A38 komen betoveren.

Sziget 2018

Foto: Sandor Csudai

Sziget is een jaarlijks festival op een eiland in de Donau, midden in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het 7-daagse festival wordt dit jaar van 8 augustus tot 15 augustus gehouden. Je kan er genieten van optredens van artiesten, maar ook van theater- en dansvoorstellingen, films, circus, mode en ga zo maar door. Onlangs heeft het Hongaarse festival nog de prijs voor ‘Beste Festival Line-Up 2017’ gewonnen op Eurosonic Noorderslag.

Tickets voor het festival zijn al even in de verkoop en ook de reis met de Sziget Express is al te boeken. Op 4 juni stijgen de prijzen voor de kaarten. Vanaf dan betaal je €325,- (nu nog €310,-) voor een 7-day pass en €79,- (nu nog €75,-) voor een dagticket. De 5-day pass is inmiddels uitverkocht.

Wil je alvast opwarmen voor de komende editie? Luister dan naar onze playlist met alle acts die tot nu toe aangekondigd zijn!

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Fred again..
Sam Smith
Martin Garrix
Tickets Kopen