Onderaan de poster van Pinkpop 2020: Sea Girls

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

De headliners zijn de grote blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Onderaan de Poster’ laten we je kennismaken met de headliners van de toekomst. Aan de hand van drie video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: Sea Girls op Pinkpop 2020!

Zelfs met Jan Smeets in het ziekenbed blijven de voorbereidingen voor Pinkpop 2020 in volle gang. Met publiekstrekkers als Guns N’ Roses, Twenty One Pilots en Red Hot Chili Peppers belooft het weer een legendarische editie te worden. Maar ook onderaan de poster vinden we interessante namen, zoals Sea Girls. De curatoren van Spotify plaatsen de Londense band onder andere in de playlist Sing-Along Indie Hits. Dat is misschien wel de perfecte omschrijving van de muziek van Sea Girls. Geen diepzinnige, introverte indienummers, maar heerlijke meezingers die komende zomer alle zorgen beloven weg te nemen. Daarmee hebben ze hun plek onderaan de posters van Mad Cool, Open’er, Nos Alive en natuurlijk Pinkpop meer dan verdiend!

Wie: Sea Girls
Waar: Pinkpop
Wanneer: 19 juni
Wat: indierock

Op eigen houtje

Al sinds 2015 timmeren Rory Young, Andrew Dawson, Oli Khan en frontman Henry Camamile aan de weg als Sea Girls. Vanuit Londen gaven ze binnen twee jaar drie EP’s uit: Call Me Out, Heavenly War en Adored. Het meest bijzondere: deze eerste EP’s gaven ze helemaal op eigen houtje uit. Pas in 2019 kwam de band onder contract te staan van Polydor Records. Een indieband avant la lettre dus.

Het geluid van 2019

Aan het begin van 2019 werd Sea Girls opgenomen in de prestigieuze en invloedrijke “The Sound Of…” lijst van de BBC. Niet onterecht, want met radio-dj Annie Mac als fan en een platenlabel op zak kan het hard gaan. Voor de Britten het wisten tourden ze als het voorprogramma van Foals door Ukraine en Rusland, gaven ze shows in America en stonden ze op Reading & Leeds. Bovendien scoorden ze met de single ‘Damage Done’ zelfs een bescheiden radiohit. Zo groeide de band binnen een jaar uit van een simpel indiebandje, tot een van de grote beloften voor het komende festivalseizoen.

Klaar voor Europa

Dan is het nu tijd om die torenhoge verwachtingen waar te maken. Makkelijk zal het niet worden, maar met hun eerste EP onder Polydor Records, Under Exit Lights, hebben ze in ieder geval een goed begin gemaakt. De EP kwam 6 maart op de markt en werd direct weer opgepakt door Annie Mac van BBC Radio 1. De afgelopen vijf jaar is Sea Girls trouw gebleven aan hun geluid. De laatste single, ‘Ready For More’ is nog steeds een lekkere indiemeezinger. Het enige wat veranderd is, is hun publiek, dat is namelijk een stuk groter geworden. Komende zomer staan onder andere Pinkpop, Mad Cool, Reading & Leeds, Open’er en NOS Alive op het programma. Laat die zon maar komen!

Pinkpop 2020

Pinkpop 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

Pinkpop is het oudste jaarlijks terugkerende festival ter wereld. Het festival kent een vaste formule: drie dagen lang, drie van de allergrootste acts van deze planeet, aangevuld met een divers dagprogramma. En veel meer dan dat moet het ook niet zijn. Verwacht geen gigantische randprogrammering of sprookjesachtige locaties. Het draait om de muziek op Pinkpop: kwalitatief goede, bewezen muziek. 

In 2020 vindt Pinkpop voor het eerst in het 51-jarige bestaan van het festival geen plaats, wegens het coronavirus. Red Hot Chili Peppers, Post Malone en Guns N’ Roses sierden oorspronkelijk de poster. Had je al kaarten gescoord om je favoriete bands te zien? Wie weet biedt onze Spotify-playlist nog enige troost. Beluister hem hieronder:

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen