Onderaan de Sziget-poster: maak kennis met BØRNS

Borns

De headliners zijn de grote blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Onderaan de Poster’ laten we je kennismaken met de headliners van de toekomst. Aan de hand van drie video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: BØRNS op Sziget!

Het is een kunstzinnig figuur, die Garett Borns. Als tienjarig jongetje tourt hij in zijn thuisstaat Michigan al langs feestjes en partijen als illusionist ‘Garett the Great’. Drie jaar later ontvangt hij een prestigieuze Gold Key Award voor zijn bijzondere tekenkunsten en visuele creaties, maar na een korte omweg langs de filmset, overwint uiteindelijk toch de liefde voor muziek. In 2012 staat hij voor het eerst op de planken met origineel materiaal. Dat bleek de kickstart voor een succesvol indiepop-avontuur.

  • Wie: BØRNS
  • Wanneer: dinsdag 14 augustus 2018, 20:15 – 21:15
  • Waar: Sziget, A38 tent
  • Wat: Indiepop / Alternative Rock

1. Eerste single ‘10.000 Emerald Pools’ legt geen windeieren

Na zijn middelbare schooltijd verhuist Borns naar Los Angeles, waar hij producer Jack Kennedy ontmoet. Samen schrijven ze zijn debuutsingle ‘10.000 Emerald Pools’. Dat klinkt misschien heel poëtisch, maar in feite is het slechts het adres van Kennedy’s moeder in Las Vegas. Het nummer bestaat uit slechts drie akkoorden, maar de duistere cadans maakt het volgens Borns een hypnotiserend geheel: “It’s like you’re floating in water, or in outer space“.

2. Met ‘Electric Love’ heeft BØRNS goud in handen

Op debuutalbum Dopamine staat de liefde centraal. Soms oprecht, soms cynisch, maar altijd opgewekt, zoals ook ‘Electric Love’. Die leadsingle ademt de zomer: het kabbelt rustig voort in de coupletten, maar in de refreinen zorgen de duizelingwekkend hoge zanglijnen voor het kippenvel. Zoals Borns het zelf zegt: “We hebben het volgepropt met gladde Beach Boys-achtige koortjes”. Met meer dan 150 miljoen streams op Spotify is het een echt festivalanthem in wording.

3. Op het tweede album Blue Madonna krijgt hij bijval van Lana Del Rey

Het was eigenlijk too good to be true. Het opkomend talent schreef ‘God Save Our Young Blood’ met Lana Del Rey in gedachten. Hoe absurd is het dan dat uitgerekend zij haar stem wil lenen voor de achtergrondzang? Die samenwerking ontstond eigenlijk heel spontaan: Del Rey’s zus Chuck Grant deed de fotografie voor Borns’ tweede album en liet wat materiaal horen aan haar wereldberoemde wederhelft. Die was meteen hooked en klom in de telefoon: “It was a matter of, ‘Hey, I like your song and want to collaborate’”, herinnert het Garett Borns zich. Beide artiesten staan komende week op Sziget, dus wees alert: misschien trakteren ze ons op een spontaan duetje!

Sziget 2018

Foto: Sandor Csudai

Sziget is een jaarlijks festival op een eiland in de Donau, midden in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het 7-daagse festival wordt dit jaar van 8 augustus tot 15 augustus gehouden. Je kan er genieten van optredens van artiesten, maar ook van theater- en dansvoorstellingen, films, circus, mode en ga zo maar door. Onlangs heeft het Hongaarse festival nog de prijs voor ‘Beste Festival Line-Up 2017’ gewonnen op Eurosonic Noorderslag.

Tickets voor het festival zijn al even in de verkoop en ook de Sziget Express rijdt dit jaar weer. Op 4 juni stegen de prijzen voor de kaarten. Nu betaal je €325,- voor een 7-day pass en €79,- voor een dagticket. De 5-day pass is inmiddels uitverkocht.

Wil je alvast opwarmen voor de komende editie? Luister dan naar onze playlist met alle acts die tot nu toe aangekondigd zijn!

Sziget Logo

Sziget 2024

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 7-12 augustus 2024
Line-up
Fred again..
Sam Smith
Martin Garrix
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy