Mad Cool 2018 wint Festival Award voor ‘Beste Line-up’

Mad Cool 2018
Photo: Robin Noordhoek / Festileaks

Festileaks heeft de winnaars van de Festileaks Festival Awards 2018 bekendgemaakt, de publieksprijzen voor festivals. Ruim 5.000 festivalbezoekers beoordeelden festivals door heel Europa op zes vaste categorieën. Mad Cool (Spanje) wint de Festival Award voor ‘Beste Line-up’.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards.

1. Mad Cool Festival (9,3)

Mad Cool 2018
Photo: Robin Noordhoek / Festileaks

Mad Cool Festival 2018 is de grote winnaar in de categorie line-up. Het programma van het Spaanse festival werd door haar bezoekers gemiddeld beoordeeld met een 9,3. Drie dagen lang smulden de bezoekers van een geniale line-up. Pearl Jam, Kasabian, Jack White, Arctic Monkeys, Paul Kalkbrenner, Queens of the Stone Age, Depeche Mode; zij droegen allemaal bij aan een prachtige editie van Mad Cool. Het festival had een troef in handen met een exclusieve show van Tame Impala. Naast deze trekpleisters werd er een podium geboden aan kleinere bands en dj’s, waar bezoekers kennis konden maken met nieuw talent.

Er is geen twijfel mogelijk dat Mad Cool 2018 de beste line-up van Europa had. De poster bevatte ongeveer alle grote headliners die op dat moment in Europa tourden (waaronder Pearl Jam, Arctic Monkeys en Depeche Mode) maar ook enkele exclusieve shows van Tame Impala, Ben Howard en Kasabian. Naast de grote namen is er ook nog eens meer dan genoeg kans om nieuw talent te ontdekken op het festival op één van de zeven podia van het festival. Mad Cool zegeviert met recht in deze categorie, dankzij een ware droom line-up.

Lees hier het hele Festivalrapport

2. Graspop (8,8)

Graspop 2018 - Volbeat
Photo: Graspop Press

Op de tweede plek staat een van de grootste hardrock- en metalfestivals van Europa: Graspop. Dit jaar vond de 23e editie van het Vlaamse festival plaats. Wat kregen de 200.000 bezoekers zoal voorgeschoteld? Guns ’N Roses, Iron Maiden, Volbeat en Ozzy Osbourne vormden de hoofdacts en gaven stuk voor stuk een overtuigende show af: Axl Rose & co. verwenden het publiek met een drie en een half durende show vol klassiekers uit het repertoire van Guns ’N Roses. Ozzy Osbourne imponeerde tijdens zijn laatste wereldtour. Echter waren niet alleen de grote jongens overtuigend in hun performances. Op de Jupiler Stage kon men minder bekende bands bewonderen. Toch waren deze minder bekende bands volgens sommige festivalgangers zelfs beter dan de geboekte headliners. Een luxeprobleem voor de bezoekers dus.

Lees hier het hele Festivalrapport

3. Primavera Sound (8,4)

Foto: Sergio Albert

Primavera Sound in Barcelona was het eerste major festival van het seizoen. Veel artiesten kregen hier de gelegenheid hun eerste festivalshow van het jaar te geven. Bezoekers reisden stad en land af om getuige te kunnen zijn van dit Spaanse feest. En geef ze eens ongelijk: met namen als Nick Cave & The Bad Seeds, The National en Arctic Monkeys op het affiche was thuisblijven geen optie. Alex Turner en zijn kameraden bleken publieksfavoriet, met één van de meest energieke optredens van deze editie. Belle & Sebastian sluiten daarnaast de eerste gratis festivaldag af. Ook de snelle reactie bij het wegvallen van Migos oogste complimenten: Skepta werd meteen ingevlogen om het gat op te vullen.

Lees hier het hele Festivalrapport

4. Rock Werchter (8,3)


Met vier dagen vol kwaliteitsartiesten verdient Rock Werchter een vierde plek in deze categorie. Het Belgische festival is al jarenlang een belangrijke speler op het gebied van programmering. Dit jaar werd die reputatie wederom bevestigd. Arctic Monkeys en Pearl Jam waren afgelopen festivalzomer namelijk de meest gewilde headliners. Ze stonden allebei op Rock Werchter. ‘Dit is één van de beste festivals ter wereld.’ zegt Eddie Vedder tijdens de show. Ook konden bezoekers rekenen op optredens van onder meer Gorillaz, Queens Of The Stone Age, The Killers, Jack White en Noel Gallagher’s High Flying Birds. Kwaliteit staat centraal. Zelfs bij de kleine lettertjes op het affiche zijn namen als Ben Howard, Fleet Foxes en Anderson. Paak & The Free Nationals te spotten. En oh ja, in het vervolg kunnen de Rode Duivels beter ook aan de line-up worden toegevoegd.

Lees hier het hele Festivalrapport

5. Jera On Air (8,3)

Foto: Yvon van Horck

Last but not least in de categorie line-up: Jera On Air 2018. Het festival dat jaarlijks plaatsvindt in het Limburgse Ysselsteyn werd door haar bezoekers beoordeeld met een 8,3. Niet voor niets was het festival in haar 26-jarige bestaan dit jaar voor het eerst uitverkocht. Headliners Enter Shikari, NOFX, Stick to Your Guns, Billy Talent en Sick Of It All leverden allemaal bij aan een deze mijlpaal. Frank Carter & the Rattlesnakes, Anti-Flag, Underoath en Modern Life Is War waren nog enkele namen die acte de présence gaven. Daarmee wist Jera On Air de internationale top uit de punk, hardcore en metalcore op één affiche te verenigen. En dat levert ze zonder twijfel een plek op in onze top-5.

Lees hier het hele Festivalrapport

Over de Festileaks Festival Awards

Festivalacts top 100
Credits: Rockstar Photographers

Op 44 festivals verspreid door heel Europa vroegen reporters van festivalwebsite Festileaks minimaal 100 festivalgangers naar een rapportcijfer voor de 6 belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken en logistiek. Festileaks biedt daarmee tegenwicht aan de industrieprijzen die door vakjury’s worden toegekend. In 2018 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis (Pinkpop, Lowlands) als internationaal prestigieuze festivals als Roskilde, Lollapalooza, Mad Cool, Rock Werchter en Sziget.

Festileaks.com is de online ontmoetingsplek voor het verkrijgen en delen van de laatste nieuwtjes, geruchten en ervaringen van en over festivals en evenementen. De festivalwebsite is in 2018 genomineerd voor Website van het Jaar.

Bekijk alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2018

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2024

Locatie
België
Dessel, België
Datum 20-23 juni 2024
Line-up
Alice Cooper
Scorpions
Machine Head
Tickets Kopen