Festivalrapport: indrukwekkende optredens en euforische bezoekers op Rock Werchter 2018

Rock Werchter veld planten
Photo: Louise Vos / Festileaks

Rock Werchter 2018 zit er weer op! Afgelopen weekend hebben we weer kunnen genieten van één van de beste line-ups ter wereld. Daarnaast was het een weekend met tropische temperaturen, euforische voetbalsupporters en een geheel vernieuwde The Barn. In dit rapport lees je alles over de afgelopen editie.

Festileaks was er bij en vroeg ruim 200 festivalgangers naar hun mening over zes onderdelen van de festivalbeleving. De gemiddelde cijfers presenteren we in het Festivalrapport, dat we de hele zomer opstellen op tientallen festivals door heel Europa. Op de hoogte blijven? Volg Festileaks dan op Facebook.

Dit was Rock Werchter 2018 volgens de festivalbezoekers.

Line-up: 8,3

Rock Werchter Cave
Photo: Mathilda van Toor / Festileaks

2018 is de festivalzomer van Arctic Monkeys en Pearl Jam. Na jaren van afwezigheid zijn beide bands ein-de-lijk weer te zien, en ze waren ook nog eens beide op Rock Werchter te vinden.  Naast deze bands kon het festival ook nog rekenen op headliners als Gorillaz, Queens Of The Stone Age, The Killers, Jack White en Noel Gallagher’s High Flying Birds.

Het is ook Eddie Vedder niet ontgaan dat er een hoop moois te bewonderen is op Rock Werchter dit jaar. Op het podium noemt de Pearl Jam-zanger de line up van het festival één van de beste in de wereld. Ook Melissa uit Denver (Amerika) is speciaal naar België afgereisd voor het festival. ”Eigenlijk wil je soms op drie plekken tegelijk zijn. Je kunt hier echt op ieder moment van de dag een geweldige band of artiest zien.”

Randprogramma: 6,2

Foto: Louise Vos / Festileaks

Tijdens Rock Werchter draait het voornamelijk om de muziek. De randprogrammering krijgt van jullie dus ook niet het hoogste cijfer. Toch was er voor veel, voornamelijk Belgische, bezoekers op vrijdag iets belangrijker dan de optredende artiesten. De Rode Duivels streden tegen Brazilië voor een felbegeerde plek in de halve finale van het WK voetbal. De wedstrijd werd live uitgezonden op een groot scherm bij The Slope en de North West Walls. De winst van het Belgische elftal zorgde voor een euforische sfeer bij de Belgische voetballiefhebbers en verspreidde zich snel over het terrein. Daarnaast kon je, als je op The Hive Resort sliep, meedoen met een yogasessie. Beter kun je je festivaldag natuurlijk niet beginnen!

Sfeer: 8,3

Photo: Louise Vos / Festileaks

Het stralende weer, veel muzikale hoogtepunten en natuurlijk het voetbal succes van België zorgen voor een euforische sfeer. Bij vele optredens, waaronder bijvoorbeeld bij Jack Johnson, zingt en danst het publiek uitbundig mee. Daarnaast zorgen watergevechten voor vermaak in de brandende zon. Net als vorige jaren kenmerkt Werchter zich door een zeer divers publiek. Dit bevalt ook goed voor nieuwe bezoekers. Shane en zijn vrienden uit Dublin (Ierland) weten zeker volgend jaar weer van de partij te zijn. “De muziek, de sfeer en alle mensen die hier samenkomen, geweldig!”

Locatie: 7,9

Thijs Jacobs / Festileaks

Er zijn een aantal zaken in de aankleding van het festival die in het oog springen. De vernieuwde The Barn is van binnen namelijk versierd met prachtige lichtslangen en ook aan de buitenkant zijn de veelkleurig blokken een lust voor het oog.

Het was heerlijk festivalweer afgelopen weekend. Dit zorgde er wel voor dat schaduwplekjes gemist werden op het terrein. Bezoeker Tom uit Utrecht zegt hierover: ”Buiten de overdekte podia om zijn er nauwelijks plekken op het terrein waar je lekker in de schaduw kunt zitten.” Om toch voor wat verkoeling te zorgen zijn bij de ingang waterverstuivers opgehangen die het publiek heerlijk koel houden. ”Echt dé uitvinding van deze editie” aldus Jelle uit Bodegraven.

Eten & drinken: 7,7

Photo: Louise Vos / Festileaks

Rock Werchter is al jaren meer dan alleen bier, broodjes hamburger en een frietje stoofvlees. Dit jaar was het voor het eerst mogelijk een hapje te eten bij East West. Bij dit restaurant kon je terecht voor zowel oosterse, als westerse specialiteiten in takeaway stijl. Apero was voor de tweede keer van de partij met heerlijke speciaalbiertjes. Ook werd er voor het eerst dit jaar bij elke bar alcoholvrij bier geschonken.

Over het assortiment dus niets te klagen, maar dit gaat niet op voor de prijzen. Wie zijn bonnen in de voorverkoop (€2,50) had ingeslagen was redelijk tevreden. Op het terrein zelf waren de bonnen duurder (€2,75 bij pin, tot €3,- bij contant betalen). Dit prijsverschil bij de manier van betalen zorgt voor onvrede. “Wanneer je met een grote groep bent wil je in één keer een grote hoeveelheid bonnen halen. Om niet de hoofdprijs te betalen ben je nu moeilijk aan het doen met betaalverzoekjes in plaats van gewoon geld in te leggen,” aldus de Eindhovense Sam.

Logistiek: 7,4

Photo: Thijs Jacobs / Festileaks

Met een grotendeels uitverkocht festival zit het bezoekersaantal rond de 88.000. Hierdoor voelde het met vlagen té druk op het festival. Joos uit Brussel was woensdag al vroeg in de middag op de camping aanwezig. Hij was niet de enige, grote drukte zorgde voor veel vertraging; “ik heb uren stil gestaan aan het koord in de brandende zon, onmenselijk!” Simon uit Nieuwland was wat later op het terrein en had een hele andere ervaring; “het opzetten van de tent duurde langer dan het vinden van een goed plekje”.

Tijdens het festival zelf kwam het regelmatig voor dat ver voor aanvang van een artiest The Barn en KluB C hun maximale capaciteit al bereikt hadden. Wanneer er via de uitgangen vervolgens nog veel vrije ruimte te zien is, zorgt dit voor onvrede bij de bezoekers.

Dagoverzichten

Ben je op zoek naar nog meer hoogpunten van Rock Werchter 2018? Deze hebben wij per dag voor je op een rijtje gezet. Je checkt ze hieronder:

#1: vernieuwde podia, crowdsurfende Spider-Man bij QOTSA en een Engels voetbalfeest bij The Vaccines
#2: voetbal, verkoeling en een vurige Anderson .Paak
#3: Jack White speelt ‘Icky Trump’, Jack Johnson verrast met gastoptreden en Pearl Jam is als herboren
#4 met David Byrne, aanhoudende hitte en een overweldigende Nick Cave

Rock Werchter 2018 is nog maar net achter de rug of we kunnen alweer gaan uitkijken naar de volgende editie. Volgend jaar kan je je tentje opzetten van 27 juni tot en met 30 juni. Niets missen? Hou dan onze website en het evenement op Facebook in de gaten.

Festivalrapporten

Deze zomer doet Festileaks weer verslag van de grootste festivals van Europa. Dat doen we in de vorm van Festivalrapporten. We vragen op ieder festival minimaal 100 bezoekers om een cijfer te geven aan zes vaste categorieën en presenteren de gemiddeldes. Op die manier kunnen we aan het eind van het jaar concluderen: welk festival is op welk vlak het beste? Check de voorgaande festivalrapporten of bekijk alle winnaars van 2017.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 29 juni - 2 juli 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen