8 x wat we nooit meer vergeten van Rock Werchter 2018

Rock Werchter 2018
Photo: Louise Vos / Festileaks

Vandaag gaat de eerste camping van Rock Werchter 2019 open en morgen is het tijd voor de eerste festivaldag. Genoeg redenen om nog eens mooie herinneringen op te halen van het afgelopen jaar. Dit zijn de 6 dingen die we nooit zullen vergeten van Rock Werchter 2018.

1. Het vernieuwde terrein

Foto: Louise Vos / Festileaks

In aanloop naar Rock Werchter 2018 zijn een hoop aanpassingen gedaan aan het terrein. Wanneer je het vernieuwde terrein binnenkomt valt het al meteen op dat de hoge bomen bij de Main Stage verdwenen zijn. In plaats daarvan staan er nu grote, kleurrijke plantenbakken met jonge boompjes. Ook The Barn is sterk veranderd. Behalve dat het podium er van de buitenkant anders uitziet, is de tent vergroot en bood dit jaar ruimte aan maar liefst 20.000 bezoekers. Daarnaast was er deze editie voor het eerst een vierde podium te vinden, namelijk The Slope. Het podium ligt onder de helling die in 2017 werd geïntroduceerd. We hebben er kunnen genieten van onder meer Wolf Alice en Equal Idiots.

2. Crowdsurfende Spider-Man tijdens Queens Of The Stone Age

De eerste dag van het festival staat Queens Of The Stone Age op de planken – op zichzelf natuurlijk al memorabel. De show bereikt zijn hoogtepunt al na een paar nummers, tijdens ‘You Think I Ain’t Worth a Dollar’. Op dat moment ziet Josh Homme namelijk iemand verkleed als Spider-Man in het publiek, die een bordje met de tekst “QOTSA! I’m back bitches!” omhoog houdt. Nadat de frontman van de band “Bring me Spider-Man” roept, crowdsurft Spider-Man over het publiek heen naar het podium. Daar danst hij even met Homme en mag hij de rest van het optreden vanaf de zijkant van het podium blijven kijken.

3. “Eden Hazard” gezongen door Damon Albarn

Met de kwartfinale België – Brazilië in het vooruitzicht gaat het op de eerste dag van Werchter regelmatig over het WK Voetbal. Maar tijdens het optreden van Gorillaz, de afsluiter van de donderdag, blijkt dat Damon Albarn toch wel écht fan is van Rode Duivel Eden Hazard. Gedurende de hele show gebruikt hij de naam van de voetballer, maar tijdens ‘Kids With Guns’ bereikt dit zijn hoogtepunt: hij verandert de titel van het nummer naar ‘Eden Hazard’ en verwacht van het publiek dan ook dat er luidt meegeschreeuwd wordt.

4. 2-1 winst voor de Rode Duivels

Op dag twee zorgen niet alleen de artiesten voor hoogtepunten, want die avond is het zover: België speelt de kwartfinale van het WK Voetbal tegen Brazilië. De optredens die gelijk gepland staan met de wedstrijd worden dan ook niet enorm druk bezocht, want alle supporters van de Rode Duivels staan gespannen naar de grote schermen te kijken. Wanneer België wint van de Brazilianen maakt die spanning plaats voor ontlading. De vrijdagavond van Rock Werchter kan niet meer stuk. Feestje bij Franz Ferdinand!

5. Eddie Vedder op het podium bij Jack Johnson

Op de zaterdagmiddag staat Jack Johnson op het hoofdpodium. Zijn rustige gitaarmuziek vormt de ideale opwarmer voor de rest van de avond. Midden in de show zien we op de schermen naast het podium ineens Eddie Vedder, die het optreden vanuit de coulissen bekijkt. En dat is nog niet alles: voorafgaand aan het laatste nummer nodigt Jack Johnson de frontman van Pearl Jam uit op het podium. De heren sluiten samen af met het nummer ‘Constellations’.

6. De show van Pearl Jam

En dan natuurlijk dé sensatie van afgelopen zomer. Op zaterdagavond is het namelijk de beurt aan Pearl Jam om het hoofdpodium af te sluiten. Eddie Vedder en co. halen alles uit de kast om een onvergetelijke show neer te zetten. Zo speelt de band een cover van ‘Kick Out The Jams’ van MC5, waarbij niemand minder dan Wayne Kramer van MC5 zelf, Kim Thayil van Soundgarden en verschillende leden van Fugazi en King’s X het podium betreden. En waar Eddie Vedder die middag nog bij Jack Johnson’s show werd uitgenodigd, is het nu andersom. De twee spelen samen een cover van ‘Imagine’, die gebracht wordt als ode aan de liefde en protest richting Donald Trump. Al met al maakt Pearl Jam de verwachtingen helemaal waar en moge het duidelijk zijn waarom de band is verkozen tot festivalact van het jaar 2018.

7. De afterparty’s op CNTRL PRK

Ook dit jaar kon iedereen die na de afsluitende act nog energie overhad terecht op CNTRL PRK, de vroegere The Hive Entertainment Zone. Vijf avonden lang, van de woensdag voorafgaand aan het festival tot en met zondag, waren hier namelijk de beste dansfeestjes te vinden, gehost door Studio Brussel. Het feest op woensdag was voor velen een geweldige aftrap van het Werchter-weekend. Ook tijdens de nachten die volgden werd er op CNTRL PRK tot in de late uurtjes door gefeest.

8. Het weer

Rock Werchter veld planten
Photo: Louise Vos / Festileaks

Misschien was hét hoogtepunt van de afgelopen Rock Werchter editie toch wel de zon. Want wat scheen die fel en wat was het warm. Daarom trof de organisatie vooraf al een aantal maatregelen. Zo waren er verkoelende sproeiers aanwezig en was er gratis drinkwater te verkrijgen. Daarnaast liepen er mensen rond die ingezet waren om bezoekers het hele weekend van zonnebrandcrème te voorzien en werd er op vrijdag een watergevecht georganiseerd op het terrein.

Rock Werchter 2019

Rock Werchter vond dit jaar plaats van 27 tot en met 30 juni. De line-up werd aangevoerd door The CureP!nkMuseFlorence & The MachineTool en Mumford & Sons. Beluister ook onze Spotify-playlist van het festival om nog even na te genieten, of naar de Festivalpodcast live vanaf de Werchterweide.