50 jaar Pinkpop: Fleetwood Mac in 1971

Fleetwood Mac 1971

Bijna twee weken geleden kwam Jan Smeets met groot nieuws: Fleetwood Mac zal op de vijftigste editie van Pinkpop te bewonderen zijn. Het is niet de eerste keer dat de legendarische band op het festival staat. In 1971 stonden zij op de tweede editie van Europa’s oudste festival. 

Inmiddels is er wel het een en ander veranderd. Fleetwood Mac was in ’71 de hoofdact van een eendaags festival dat gehouden werd in het sportpark van Geleen. Dit jaar zal de band één van de grote acts zijn van een festival dat een heel weekend duurt en is misschien niet eens de grootste van de dag. De band die toen Geleen plat speelde is ook niet dezelfde als de band die nu naar Landgraaf komt. Het optreden in ’71 was nog maar net nadat Peter Green de band had verlaten en de groep een nieuwe muzikale weg insloeg. Daarnaast waren ook Stevie Nicks en Lindsey Buckingham nog niet in de picture en moesten hun grootste hits nog komen.

Pinkpop poster 1971

Singing the Blues

Toen Fleetwood Mac in ’71 in Geleen op de planken stond, speelden ze nog voornamelijk bluesmuziek. Gitaarsolo’s waren voor de groep in deze periode belangrijker dan de zang harmonieën waar ze later zoveel succes mee zouden krijgen. De Limburger maakte van het weinige materiaal dat er van die tijd over is een kleine samenvatting. Daar is goed te horen hoe anders de stijl van de band was dan wat we komend jaar van ze zullen horen. Het geluid van Fleetwood Mac in ’71 was nog ruig en hard. Hopelijk gaan we ook van die kant nog wat zien komende editie. Voor het filmpje van Fleetwood Mac op PP71 klik je hier.

Fleetwood Mac

De Brits-Amerikaanse band Fleetwood Mac wordt in 1967 opgericht door Peter Green. De band maakte toen voornamelijk bluesmuziek. Door wisselende samenstellingen van de band verandert deze stijl langzaam maar zeker in popmuziek. In 1977 brengt de band het legendarische album Rumours uit, volgens velen een van de beste albums ooit gemaakt. Rumours verteld een intrigerend verhaal over de relaties en het drugsgebruik binnen de band.

In 2014 voegt zangeres Christine McVie zich weer bij de band voor de ‘On with the show’-tour. Hiermee was de de bezetting voor het eerst sinds 20 jaar weer gelijk aan dat van de Rumours-periode. Hier kwam echter snel weer een einde aan toen Lindsey Buckingham de band in april van dit jaar weer verliet.

Pinkpop 2019

Pinkpop 2018
Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

In 2018 prijkten Pearl JamFoo Fighters en Bruno Mars op de line-up van de 49e editie van het festival in Landgraaf. Over de jubilieumeditie van volgend jaar is tot op heden weinig bekend. Het festival vindt in ieder geval plaats in het Pinksterweekend: 8, 9 en 10 juni 2019. Pinkpop keek daarnaast nog naar een eventuele extra dag, om de 50e editie van het festival nog meer kracht bij te zetten. Dat lijkt er niet meer van te komen, nadat het festival gisteren de festivaldatum onthulde.

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen