23 januari 1996: de release van ‘1979’ van The Smashing Pumpkins

1088
The Smashing Pumpkins Band

Komende zomer speelt The Smashing Pumpkins eindelijk weer in Europa, maar vandaag gaan we terug naar 1996. Op 23 januari van dat jaar bracht de band de tweede single van het album Mellon Collie and the Infinite Sadness uit. ‘1979’ zou één van hun allergrootste hits worden. Vandaag bestaat het nummer precies 23 jaar, en dat mag gevierd worden!

Eind oktober 1995 verschijnt het derde studioalbum van The Smashing Pumpkins: Mellon Collie and the Infinite Sadness. In aanloop naar het album wordt geen enkel nummer gelost, maar na uitgave van de plaat worden wel vijf tracks uitgebracht als single. De tweede van deze vijf is ‘1979’. Het coming of age verhaal van Corgan is een instant succes en wordt zelfs de hoogst genoteerde single van de band ooit. Hoe kan het ook anders, met de aanstekelijke melodie en sterke nostalgische gevoelens die de track met zich meebrengt?

Festival anthem

De band speelde ‘1979’ voor het eerst live in januari 1996. Sindsdien is het nummer vaste prik op de setlist en kunnen we ons geen show meer voorstellen zonder de track. Ze spelen het vaak rond twee-derde van het optreden en met een aanstekelijke melodie en niet al te moeilijke lyrics zorgt ‘1979’ ervoor dat het publiek weer even goed wakker geschud wordt en iedereen weer op scherp staat voor het laatste deel van de show.

Wist je dat…

Photo: Olivia Bee
  • … De frontman van de band en schrijver van het nummer, Billy Corgan, slechts 12 jaar oud was in het jaar 1979? Corgan beschrijft in het nummer de overgang van kind naar volwassene.
  • … Dat niet de enige reden is waarom Corgan 1979 als jaar uitkoos? Het rijmde beter dan andere jaartallen op de woorden die hij graag in het nummer wilde gebruiken.
  • … Billy Corgan maar liefst 56 nummers heeft geschreven voor Mellon Collie and the Infinite Sadness, en dat ‘1979’ het allerlaatste was?
  • … Corgan al veel eerder een versie van de track had geschreven? Die paste niet goed bij de voorgaande platen en is daarom ook nooit eerder uitgebracht.
  • … De producer van het album, Mark Ellis, ‘1979’ in eerste instantie niet zag zitten en het nummer niet op de plaat wilde zetten? Corgan heeft de track in slechts vier uur tijd zo weten te veranderen dat ook Ellis direct overtuigd was.
  • … Het nummer onderdeel is van de soundtrack van de game GTA IV?
  • … De albumcover voor Mellon Collie and the Infinite Sadness eigenlijk een foto van de band in Victoriaanse kledij zou worden? Dit plan werd echter last-minute gecanceld omdat de fotograaf te duur was. Hierna is de iconische cover voor het album ontworpen door John Craig.

The Smashing Pumpkins

The Smashing Pumpkins is een alternatieve rockband uit Chicago, opgericht in 1988. Het debuutalbum Gish uit 1991 oogstte veel enthousiaste reacties van de media. De band werd echter pas echt bekend bij het grote publiek met de albums Siamese Dream en Mellon Collie and the Infinite Sadness. Hoewel The Smashing Pumpkins qua bezetting veel veranderingen doormaakte, wordt de groep nog steeds gezien als een van de meest succesvolle bands uit de jaren ’90.

Dit jaar markeert een belangrijk moment voor de band. Voor het eerst in achttien jaar komen drie van de vier originele bandleden bij elkaar voor een wereldtournee. Zo staat de band onder meer op de affiches van Rock am Ring en Rock im ParkFirenze Rocks 2019Heartland Festival en Mad Cool.

Sinds de eerste keer Rock Werchter in 2015 elk jaar wel op wat festivals te vinden. Staat standaard op de eerste rij weg te kwijlen bij Bazart, maar geniet evengoed van Rammstein en alles wat daar tussen zit. Als Brabantse blijft het enige dat boven festivals gaat wel toch altijd carnaval.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.