Vijf redenen waarom we The National op de festivals willen zien in 2019

The National
Photo: Christian Hedel (Lollapalooza Berlin 2018)

Kunnen we ooit genoeg krijgen van The National? Waarschijnlijk wel, maar daar zijn we nog lang niet. Op Best Kept Secret 2018 blies de band ons nog eens loeihard van onze sokken en wat ons betreft mogen ze dat blijven doen. Dit zijn vijf redenen waarom hun optredens zo geweldig zijn.

1. Bijna twee decennia songs

The National at Best Kept Secret 2018 Setlist

The National beschikt over een arsenaal van achttien jaar muziek. Zeven albums, een handvol EP’s en wat rariteiten zijn meer dan genoeg om tussen shows genoeg te variëren. En hoewel de focus natuurlijk op de nieuwe muziek ligt, gaat de band maar al te graag terug in de tijd om herinneringen op te halen.

2. Trippen op de visuals

The National ging afgelopen zomer volledig op de psychedelische tour met hun podium. Een enorm scherm stuurt vervormde livebeelden en een rijk kleurenpalet op het publiek af. Het zuigt je aandacht op en houdt je even in dromenland.

3. Zegeronde van Sleep Well Beast

Afbeeldingsresultaat voor sleep well beast cover

Het laatste album, Sleep Well Beast, was een schot in de roos. Na een pauze van vier jaar werd de nieuwe telg op luid gejuich onthaald. De reacties prezen het de hemel in, de plaat haalde veel prestigieuze eindejaarslijstjes en als kers op de taart mochten ze hun eerste Grammy op de schouw zetten.

4. Zit er nieuwe muziek aan te komen?

Enkele weken voor Best Kept Secret speelde The National plots een nieuw nummer. Ook in de Beekse Bergen mochten we genieten van ‘Light Years’. Is dit een voorbode voor meer nieuwe muziek? Het laatste album is ondertussen al bijna twee jaar oud, maar de band is in die periode bijna non-stop op tour geweest. Hebben ze toch nog wat tijd gevonden om nieuwe muziek te schrijven tussendoor?

5. Contact tussen band en publiek

Matt Berninger vindt contact met de fans heel belangrijk. Hij neemt dat graag heel letterlijk en duikt zowat ieder concert, soms meerdere keren, het publiek in. Dus als jij vooraan staat bij een show, heb je de kans om zomaar even de frontman van je favoriete band voorbij te zien denderen!

The National

The National

De vijfkoppige band The National werd in 1999 opgericht in Cincinnatti, Ohio. In 2017 brachten ze alweer hun zevende studioalbum uit, Sleep Well Beast. Dit album is de opvolger van Trouble Will Find Me, dat in 2013 uitkwam. Volgende zomer bezoeken ze weer een aantal festivals. Tot nu toe staan Mad Cool en Summer Well op de agenda.

Lowlands 2019

Lowlands 2018 Alpha Sfeer
Foto: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Lowlands vindt dit jaar plaats op 16, 17 en 18 augustus. Naast de hoogwaardige muzikale line-up met onder meer Tame Impala, Twenty One Pilots en The Prodigy staat Lowlands ook al ruim een kwarteeuw garant voor een uitgebreid randprogramma: workshops, comedy, film of wetenschap, niets is te dol. Voor meer informatie over het festival kun je een kijkje nemen op de officiële festivalwebsite.


De vorige editie werd aangevoerd door niemand minder dan Kendrick Lamar, Gorillaz en N.E.R.D. Benieuwd hoe dat aan toe ging? Lees dit snel terug in ons festivalrapport.