Dit zijn de 6 plekken op Sziget waarvan je het bestaan niet wist

sziget festival
Foto: Rockstar Photographers

Dat Sziget de Hongaarse vertaling van eiland is, valt inmiddels onder het kopje ‘algemene kennis’. Toch gaat er op dit bijna drie kilometer lange festivalterrein veel meer schuil dan je in eerste instantie denkt. Daarom presenteren we zes onbekende en opmerkelijke Sziget-locaties, waarvan je het bestaan móét weten!

1. Geheime DIXI-party

sziget dixi party
Foto: László Mudra (Rockstar Photographers)

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de geheime DIXI-party. De kronieken van deze legende wordt door velen verteld, maar slechts een handvol Szitizens zijn daadwerkelijk getuige geweest van deze sprookjesachtige rave. Om binnen te treden dien je in één van de DIXI Towns de juiste deur open te trekken. Eenmaal binnen word je door een opblaastunnel begeleid naar een luchtkasteel, waarin slechts plek is voor de kleine elite – pakweg 40 man. Weet jij hem te vinden deze zomer?

2. De veerpont

sziget pontje veerpont
Foto: Kristóf Hölvényi (Rockstar Photographers)

De voornaamste manier om van het eiland af te komen is de iconische Sziget brug. Echter zijn er meer wegen die naar Rome leiden. Zo vaart er ook een pontje op en neer tussen het stadscentrum van Boedapest en het festivaleiland. Sterker nog: met de Sziget Citypass maak je hier gratis gebruik van. De boot vertrekt vanaf de achterzijde van het terrein, parallel aan de hoofdingang. Zeg dus maar gedag tegen de kruistochten van en naar het eiland – die gepaard gaat met het iets té tropische ritje in de beruchte H5 metro-dinges.

3. Goedkope champagne tent

sziget festival
Foto: Sandor Csudai

Je leest het goed. Echt waar! Op Sziget heb je voor ongeveer 8 euro een complete fles champagne. En hoewel deze champagne misschien meer wegheeft van prosecco, mag dat de pret (en het alcoholpercentage) niet drukken. ‘Maar alwetend Festileaks, waar scoor ik zo’n heerlijke fles genot?’ Gewoon bij alle grote bars op het eiland. Links van de Main Stage? Check. En rechts ervan? Jazeker!

4. De kindercrèche

sziget baby
Foto: Sandor Csudai

Appelpop verkoopt haar eigen condooms, Sziget beschikt over een complete kinderopvang. Whatever floats your boat! Maar los van alle gekkigheid: ook ouders kunnen op Sziget he-le-maal naar de panja gaan. Op de speciale Family Camping heb je namelijk de mogelijkheid je kids bij een entertainment-team te droppen waar je U tegen zegt, waarna je zelf zorgeloos het terrein over huppelt. En yes, je dient wel in het bezit te zijn van een ticket voor de Family Camping.

5. Auchan supermarkt

Sziget Auchan
Foto: Asszonyi Eszter

Niet zozeer ‘op’ het festival (en meer één voor de eerstejaars bezoekers), maar een tochtje Auchan is simpelweg een must als je het hebt over de complete Sziget-ervaring. Verlaat via de brug het terrein, sla rechtsaf en na een kleine tien minuten: voilà! Je bevindt je op de betonnen parkeerplaats vol met festivalgangers zonder avondprogramma of een stevige dorst. Met een beetje geluk loop je zelfs de wereld/heelal-kampioen drankspelletjes tegen het lijf. En zoals je al raadt: in deze gigantische supermarkt gaat alles over de toonbank voor een Oost-Europees bodemprijsje.

6. Het strand

sziget beach
Foto: Lászlö Mudra (Rockstar Photographers)

Deze is voor iedereen die zich elk jaar voorneemt het Sziget Beach eens op te zoeken, maar dit vervolgens niet doet. Dat je het hele terrein niet kan zien in een week klopt, maar het strand? For reals?! Neem dus vooral deze zomer even de tijd om lekker bij te bruinen, met een waterpijp te genieten in de chill garden of als een baldadige kleuter te plonzen in de Donau. Leuk en gezellig!

Sziget 2019

Sziget 2018
Foto: Rockstar Photographers

Sziget keert in 2019 terug voor de 27e editie. Het festival vindt plaats van 7 tot en met 13 augustus op het Óbuda-eiland, in hartje Boedapest. Voor de scherpe geest: het festival communiceert een dagje minder, maar duurt nog steeds even lang als voorgaande jaren. Dit om de laatste nacht van het festival niet te verwarren met een complete programmering gedurende de dag. Dit jaar staan onder meer Ed Sheeran, Foo Fighters, Florence + The Machine en Post Malone op de bühne.

Wil je weten hoe het er vorig jaar aan toe ging in Hongarije? Lees dan ons festivalrapport. Tickets voor het festival zijn te koop via de website. Helaas zijn de dagtickets voor Ed Sheeran al uitverkocht.

Luister ook naar onze Spotify-playlist van het festival!

Sziget Logo

Sziget 2023

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2023
Line-up
Lorde
Macklemore
Mumford & Sons
Tickets Kopen