Vandaag is het dertig jaar geleden dat deze klassieker van The Cure het levenslicht zag. En hoewel er een nieuw album van de mannen aan zit te komen is het bijna gegarandeerd dat we nog veel hits van Disintegration gaan horen op de festivalweides deze zomer. We nemen hem daarom nog even voor je onder de loep!

De meeste mensen raken in een klein dipje als ze beseffen dat ze dertig worden. Zo ook The Cure-frontman Robert Smith. Alleen was zijn dal iets dieper dan die van de meesten. Deze depressie motiveerde hem echter om nummers te schrijven die in 1989 leidden tot een van de band’s meest succesvolle albums. Door Smith zijn ’30’er depressie’ waren de nummers veel donkerder en zwaarder en leken meer op hun oude geluid dan die op de meer op pop georiënteerde platen als Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me en The Head On The Door.

The Cure

Dat bleek een gouden greep te zijn, want het album kwam al snel op nummer drie in Groot Brittannië en in de V.S. wist de single ‘Lovesong’ zelfs de tweede plek te bereiken. Het album verkocht als een tierelier en was in 1992 al drie miljoen keer over de toonbank gegaan.

Een verzameling klassiekers

Het kan dan ook niet als een verrassing komen dat enkele van de meest populaire nummers van The Cure op Disintegration staan. Hun grootste hit ‘Lullaby’ komt van dit album. Maar dat is niet de enige, zo staan ‘Lovesong’, met zijn aanstekelijke baslijn en het meeslepende ‘Pictures Of You’ er ook op. Maar een album is zo goed als zijn slechtste nummer, en daar kent Disintegration er dan ook geen van.

Zo zijn nummers als ‘The Same Deep Water As You’ en de titelsong wel geen grote hits geworden, maar wel erg geliefd bij de trouwe fans van de band. Vooral ‘The Same Deep Water As You’ is een publiekslieveling. Hoewel het nummer bijna 10 minuten lang is verveelt het niet en geeft het een kijkje in de gedachten van Robert Smith tijdens zijn depressie in de jaren ’80.

Wist je dat…

The Cure
  • …de single ‘Lullaby’ met een vijfde plek de hoogst genoteerde hit van The Cure is in de Britse hitlijsten?
  • …Smith zijn inspiratie voor dit nummer haalde uit de griezelverhalen die zijn oom hem vertelde over ‘spiderman’, een woeste kindverslinder?
  • …het album in de Southpark aflevering ‘Mecha-Streisand’ door Kyle werd uitgeroepen tot: ‘the best album ever’?
  • …Robert Smith zichzelf speelde in deze aflevering?
  • …Disintegration in 2001 door lezers van Rolling Stone is uitgeroepen tot het op 8 na beste album van de jaren tachtig?
  • …mede-oprichter Lol Tolhurst werd ontslagen tijdens de opnamens van Disintegration vanwege alcoholmisbruik?
  • …de band door dit album precies werd wat ze eigenlijk niet wilden worden, een grote stadion act?
  • …Smith het album en de opvolgende tour zag als: ‘the end of a golden period.’?

Best tracks op Spotify

Doen de hits van Disintegration je verlangen naar meer? Check dan snel jullie 20 favoriete platen van The Cure op ons Spotify-account. Op het Festileaks-account vind je bovendien nog veel meer toffe playlists om je optimaal voor te bereiden op het festivalseizoen.

The Cure

De band rondom de zanger Robert Smith wordt in 1976 opgericht onder de naam The Easy Cure, maar die naam is slechts van korte duur. In 1978 vervangt de band de naam voor The Cure. In die hoedanigheid brengen de heren hun eerste single ‘Killing an Arab’ uit, waarna andere klassiekers als ‘A Forest’, ‘Friday I’m in Love’ en ‘Close To Me’ volgen.

Dit jaar bestaat de band alweer 41 jaar. Met een nieuw album op komst gaan de heren een uitgebreide festivalzomer tegemoet. Zo staan optredens op onder meer PinkpopRock WerchterExit Festival en Roskilde op de agenda.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.