Zo bepaalt Appelpop welke acts op het festival spelen

Appelpop John Coffey moshpit
Foto: Don Crusio/Festileaks

Vaste prik helemaal aan het eind van de festivalagenda: het Tielse Appelpop. Het gratis festival boekt al jaren een bijzondere mix aan artiesten die zowel het hele gezin als de die hard festivalganger naar het festival trekken. Maar hoe worden die keuzes eigenlijk gemaakt? Festileaks sprak met boekers Martijn van Kuilenburg en Roderick Udo om te praten over alles line-up.

First things first. Appelpop, dat is het grootste meerdaagse gratis festival van Nederland. Er komen verspreid over twee dagen zo’n 125.000 mensen op het iconische terrein aan de Waalkade in Tiel. Komende zomer vindt het plaats op 13 en 14 september en geven onder andere Within Temptation, De Staat, Kraantje Pappie, Rowwen Heze en Thomas Azier present.

Appelpop wordt gerund door een stichting met een bestuur van 9 man. Onder dat bestuur vallen allerlei werkgroepen, zoals veiligheid, horeca, vrijwilligers, en ook: de werkgroep Programma. Daarin zitten Martijn van Kuilenburg, Roderick Udo en Ivo Kremer. Op Pinkpop – Kraantje Pappie zet net zijn eerste tonen in, het zal later nog uitgebreid over hem gaan – spreken we met de mannen over alles dat komt kijken bij het boeken van een act op Appelpop en het maken van De Puzzel.

De Puzzel? De Puzzel!

Roderick: “Over het algemeen beginnen we vlak na het festival met het samenstellen van de Puzzel voor het volgende jaar. We komen dan samen en maken allemaal een eigen concept timetable. Dan hebben we een startpunt voor onze meeting en gaan we er een hele lange avond over discussiëren. Uiteindelijk besluiten we; deze acts willen we, dit zijn onze primaire targets. Die primaire targets worden de vier populairste namen van het festival. Zij worden geprogrammeerd op door ons geformuleerde key-moments waarop het terrein vol moet staan. Dat zijn de momenten op vrijdagavond 21:00, de zaterdagmiddag, zaterdag 18:00 en zaterdag 21:00 uur. De rest van het programma schikt zich eigenlijk rondom die 4 headliners. En dat is nou de Puzzel.”

Martijn: “De headliners zijn niet het moeilijkste deel van de Puzzel. Om een kijkje in de keuken te geven: er is in Nederland slechts een handjevol aan grote acts. Is er weer een artiest die Ziggo Dome shows gaat doen, of een nieuwe plaat uitbrengt? Dan is dat eigenlijk gewoon een inkopper. Die speelt bij ons. De namen die onder de headliners komen zijn moeilijker, omdat je niet weet hoe die gaan uitpakken. Dat zijn die artiesten met een randje. Niet de safe bets, maar de risico’s. Daar moeten we heel goed nadenken: is dit niet te ver van ons brede publiek af? Gaat dit wel werken?”

Foto: Bart Heemskerk

Roderick: “Die timetable correct maken is het aller lastigste deel van de puzzel. Dat mensen niet urenlang niks te doen hebben. Twee acts achter elkaar waar je niks mee hebt is al snel een blok van twee uur waarin je niks te doen hebt. Zeker op een gratis festival als Appelpop lopen mensen dan gewoon weg van het terrein. Dat proberen we te voorkomen.”

Martijn: “Wij hebben daarin een extra uitdaging omdat we zo’n breed georiënteerd festival zijn. We willen ook zeker wel het randje opzoeken en de typische festivalganger bedienen, maar kunnen daar ook weer niet te ver ingaan. Je moet het super goed inbedden tussen andere acts. Anders ben je je hele publiek kwijt.”

Breed beginnen en dan counteren

Martijn: “Het is voor ons belangrijk dat mensen vroeg op de dag al aanwezig zijn. We zijn een gratis festival en moeten dus de inkomsten halen uit exploitatie. Ook zijn we voor een hele brede doelgroep: families willen hun kinderen meenemen. Kom je pas later op gang, dan moeten die kids alweer naar bed. We starten dan ook met een act die voor het hele publiek toegankelijk is. En lekker feel-good is. Vorig jaar was dat Wulf, dit jaar is dat Davina Michelle. Het is lekker dat als je begint, je meteen een vol terrein hebt.”

Roderick: “Vanuit zo’n soort act puzzel je weer verder. We gaan op een ander podium dan iets programmeren dat daar haaks op staat, als het ware counterprogrammeren. Het echte ‘festivalpubliek’ heeft dat soort bekende acts vaak al eens gezien, dus zet je op het tweede podium een artiest die wat vernieuwender of opkomender is. Vorig jaar hadden bijvoorbeeld Big2 tegenover Wulf.”

“En dat gaat eigenlijk door het hele timetable door. Als je zo het blokkenschema bekijkt zou je eigenlijk allerlei bezoekersprofielen kunnen herkennen. Of gewoon wat mensen in je omgeving in gedachte kunnen nemen: je kleine neefje, je opa, je vader en jezelf. Voor allemaal kun je in het timetable een eigen route aangeven, waarin iedereen gedurende de dag een aantal eigen hoogtepunten en een aantal eigen verrassingen heeft, zonder dat er een stilte valt.”

Hoe weet je van tevoren welke acts goed zullen werken op Appelpop?

Martijn: “We zijn daar het hele jaar mee bezig. We houden heel veel media in de gaten, en zijn natuurlijk op showcase festivals als Eurosonic in Groningen en The Great Escape in Brighton. En voor de Nederlandse acts op Noorderslag, hoewel dat vaak slechts een bevestiging is van de Popronde.”

“Naar de kleine acts gaan we vaak twee of drie keer kijken. Dan zien we of er groei in zit. Dat proces kost veel tijd. Het is niet een kwestie van maandagavond gaan zitten en eens bedenken welke acts we gaan boeken. We bekijken veel. Ik vind niks mooiers dan groei zien bij beginnende acts. Dat ze dan ergens tijdens de Popronde in een kroeg op drie hoog achterin de zaal staan en een jaar later bij ons op de main stage. Daar haal ik wel plezier uit.”

Roderick: “We vinden het ook heel leuk om acts een duwtje in de rug te geven. We denken graag mee met de artiesten. Dat we zeggen: joh, kom bij ons eens de grootste festivalshow van je carrière spelen. Als we bijvoorbeeld BLØF en Racoon op de main stage hebben staan, proberen we de spot daartussen wel echt aan iemand te ‘gunnen’. Het publiek is gegarandeerd binnen en grote kans dat een act dan voor veel meer mensen speelt dan ‘ie normaal zou doen. Dat vind ik een schitterende functie die wij kunnen vervullen.”

Roderick: “We proberen mensen te verrassen met kleinere acts. We hadden ooit Babylon Circus toen dat nog helemaal geen bekende act was. Dat ging helemaal los. Dit jaar hebben we in dat straatje Muyayo Rif. We zijn naar een show geweest en dat was misschien wel de beste show van het jaar. Het was de Catalaanse energie van een La Pegatina, maar dan met een hele interessante muzikaliteit. Dat wordt dit jaar echt zo’n act waar mensen door verrast gaan worden.”

Martijn: “Ja, in dat kader moet ook Thomas Azier worden genoemd. We hebben dat op Noorderslag bekeken en twijfelen al jaren hem te boeken. Maar nu zit er echt iets in de show wat mensen vast blijft houden. Hij stond op Noorderslag vlak na de uitreiking van de Popprijs, dan loopt normaal iedereen weg, maar hij hield mensen in de zaal. Er zat echt urgentie in die show. Toen keken we elkaar aan en besloten we direct: gaan we doen.”

Appelpop heeft met enige regelmaat middelgrote internationale festivalacts op de line-up staan. We noteren Kaiser Chiefs in 2014, Crystal Fighters in 2016, Tom Odell in 2018. Is dit bewust beleid, moet er altijd een dergelijke act staan? En (waarom) stonden ze er vroeger meer dan nu?

Roderick: “In principe kijken we naar Nederlandse acts voordat we naar buitenlandse acts kijken. Dat is veel praktischer, logischer en goedkoper. En heeft vaak dezelfde impact. Maar als we iets zien in het buitenland dat we in Nederland nog niet hebben of wat een relatief hogere impact heeft, proberen we het wel. Vroeger ging het wel wat makkelijker: er was een tijdje dat vooral Britse acts veel op zoek waren naar shows in Europa.”

Martijn: “Wij kunnen geen giga-headliners à la Pinkpop veroorloven. Die zijn gewoon veel te duur. Wat bij ons komt zijn geen acts met zeven nummer 1-hits, maar acts met een paar bekende tracks. De echte festivalganger is daar vaak heel blij mee, maar als je in Tiel in de grote winkelstraat Tom Odell roept, vragen heel veel mensen zich af: ‘Ben je wel helemaal oké? Wat loop jij nou weer te schreeuwen?’ Het geeft je poster wel veel aanzien bij een bepaalde groep bezoekers, maar zoals Roderick al zei, een echt hogere impact op bezoekersaantallen heeft het zelden.”

Welke boeking zijn jullie het meest trots op?

In koor: “Kraantje Pappie!”

Roderick: “Kraan hebben we de afgelopen 2-3 jaar nauw mee samengewerkt. Het is fantastisch om te zien hoe hij zijn show telkens met sprongen anders maakt. Appelpop is een goed voorbeeld van hoe zijn show zich heeft ontwikkeld. Drie jaar geleden stonden ze op ons tweede podium en hebben ze de hele tent afgebroken. Twee maanden later kregen we al een belletje: volgend jaar willen we de main stage.”

Appelpop 2018
Photo: Wouter Vellekoop (Appelpop 2018)

Martijn: “Het is fantastisch hoe we acts op die manier een springplank kunnen geven. Het publiek was echt een mengelmoes: jongeren waren daar, ouderen waren daar. Families, opa’s en oma’s. En iedereen ging uit zijn plaat. In de 25 jaar hebben we echt zelden meegemaakt wat daar gebeurde.”

Roderick: “We waren daar ook wel echt een beetje door verrast. We wisten wel dat het goed stond en dat het een tof feestje zou worden, maar dat er zo’n divers publiek, zo’n ramvolle tent met echt randen er omheen, helemaal uit z’n plaat zou gaan.. Dat was wel echt uniek.”

Martijn: “Ja, daar krijg ik wel kippenvel van.”

Een nieuwe kans op kippenvel is op Appelpop 2019. Het festival vindt dit jaar plaats op op 13 en 14 september in Tiel. Het gratis festival heeft dit jaar onder andere Within Temptation, De Staat, Kraantje Pappie, Rowwen Heze, Thomas Azier, EUT en Muyayo Rif op het programma staan. Meer info: Appelpop.nl

Appelpop Logo

Appelpop 2024

Locatie
Nederland
Tiel, Nederland
Datum 13-14 september 2024
Line-up
Froukje
Roxy Dekker
Roxeanne Hazes
Tickets Kopen