Dit zijn de ‘electrifying’ podia van Electric Castle 2019

Electric Castle
Photo: Thijs Jacobs / Festileaks

Wie ooit voet heeft gezet op het festivalterrein van Electric Castle snapt meteen waar het tweede deel van de naam vandaan komt. Het oude kasteel uit de 16e eeuw is moeilijk te missen. Het eerste deel van de naam wordt duidelijk wanneer je het kasteel betreedt, of wacht tot de zon zakt en de podia in een gelikt jasje steekt. We dompelden onszelf onder in de vele lichtshows van Electric Castle 2019 en zochten de vetste plaatsen uit.

1. Main Stage in IMAX

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

not from a drone #electriccastle2019

Een bericht gedeeld door Andrei Georgesco (@andrei_georgesco) op

Van alle festivalpodia in Europa is het hoofdpodium van Electric Castle misschien niet de grootste, maar wel een van de meest opvallende. Met grote LED-schermen die in een kleine boog aan beide kanten van het podium staan, ‘omarmen’ het podium als het ware zijn publiek. Volgens hoofd van productie Titus Carole is dit gedaan om een intiemere sfeer tussen bezoeker en artiest te creëren. Carole legt uit dat de ruimte tussen de schermen nodig is in verband met de hevige wind die er nog wel eens staat, waardoor één groot scherm als een groot zeil zou werken, met alle risico’s van dien.

Niet dat dit afbreuk doet aan de ervaring. De grote schermen laten tijdens shows van Sigma, Florence and the Machine, Bring Me The Horizon en Zeds Dead de meest indrukwekkende beelden zien. Op enkele acts na worden de meeste animaties op de schermen live gemixt door een vj, die het festival hiervoor uit Boekarest haalt. “Alleen grote acts als Florence of groepen als Moderat en andere dj’s hebben eigen materiaal dat op de schermen vertoond wordt,” vertelt Carole. “Dit komt vooral omdat het nog een dure onderneming is voor een artiest om dat te ontwikkelen. Het meeste wordt dus door onze eigen productie gedaan met beelden die we maken tijdens de show, die de vj dan bewerkt en op de schermen laat afspelen.” Het is dan ook geen verrassing dat vooral de shows laat op de avond het meest indrukwekkend zijn.

2. De flitsende Hangar

Hoewel voor Carole de Main Stage op één staat, komt de Hangar daar niet ver onder. De tent is het tweede grote podium van het festival. Hoewel het slechts één scherm heeft, hangt er vier ton gewicht aan lichtinstallaties aan het plafond. Volgens Carole is er “minder variatie mogelijk dan met schermen, maar onze technici weten altijd een leuke twist aan de shows te geven. Zo zijn er bij Dance-artiesten en andere elektronische acts meer stroboscopen en doen ze bij bands meer aan zogenaamde golfbewegingen in de lichten.” Zo’n lichtinstallatie is niet goedkoop. “Voor de Hangar heb ik een vrij ruim budget, maar meer dan de helft daarvan ben ik kwijt aan de lichten.” En dat is voorlopig nog niet genoeg. Zo heeft hij zijn zinnen gezet op een installatie waarbij ook de wanden van de tent belichting hebben. “Maar dat kost een ruime honderdduizend euro, dus is voorlopig nog toekomstmuziek.”

Electric Castle
Photo: Sam Kragtwijk / Festileaks

Maar dat de twee grote podia van Electric Castle nog niet zijn uitontwikkeld, staat voor Carole als een paal boven water. “Voor de Main Stage denk ik dat we het de komende edities zo houden met deze constructie. Maar ik zou het veld nog wel graag wat groter willen hebben. Nu we als festival groeien aan capaciteit en namen is dat zeker iets wat ik graag zou willen. Daarnaast gaan de ontwikkelingen op het gebied van animaties tijdens muziekshows hard. Het is moeilijk te voorspellen wat het over vier jaar gaat zijn.” Dat betekend dat we Electric Castle maar beter in de gaten kunnen houden.

3. New Media Castle

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

So much beauty in simple things #childrenofthelight #moon #light #newmediacastle #electriccastle

Een bericht gedeeld door Prinţesa Tămăşenilor (@biancatamasan) op

Naast muziek heeft het festival ook ruimte gemaakt voor kunst. Geheel in de stijl van Electric Castle gaat het hier niet om schilderijen of beelden, maar om bijzondere lichtinstallaties die vaak ook reageren op geluid of beweging. In het kasteel Bánffy, waar het festivalterrein omheen ligt, zijn acht bijzondere kunstwerken te aanschouwen. Alex Czetwertynski is de curator van de tentoonstelling en hij vertelt ons dat alles speciaal ontworpen is voor het kasteel. “Dit gebied in de kunst is nog relatief klein en erg jong. Ik woon in New York maar ben gevraagd door de organisatie mede vanwege mijn netwerk op dit gebied. Ik heb toen kunstenaars benaderd waarvan ik wist dat hun creaties zouden passen bij het kasteel en de sfeer van het festival.”

De acht kunstobjecten werven veel lof. Experts waren al positief over wat Czetwertynski had neergezet, maar ook de reacties van bezoekers zijn bemoedigend. “Ik heb nog niet met veel mensen kunnen praten, maar ik zie veel met een grote lach het pand verlaten. Zeker een compliment dus,” zegt Czetwertynski erover. Volgend jaar neemt hij de expositie weer op zich. Hoe dat eruit komt te zien, is nog niet zeker. Wel worden er nieuwe kunstenaars gevraagd om vernieuwende dingen te bedenken, om zo het kasteel weer op bijzondere wijze te verlichten.

4. Eervolle vermelding: de lounges

Electric Castle
photo: Sam Kragtwijk/Festileaks

Hoewel het dan geen podia zijn, verdienen de vele hangplekken op het festival toch een plekje in de lijst. Vooral de paden bij de Hideout en de verlichte bomen van de Huawei Lounge zijn schilderachtig vorm gegeven. Maar ook de Mentos en GLO Lounges naast de vijver zijn mooi vormgegeven, dit met oplichtende mentosbollen die als stoelen figureren en blauwgroene lasers die in combinatie met rookmachines de mooiste patronen boven het water vertonen. Niet alleen tof voor op je Instagram, maar ook heerlijke plekken om door heen te wandelen of een beetje tot rust te komen van alle drukte.

Wat vond jij van Electric Castle?

Foto: Electric Castle 2017

Was jij op Electric Castle dit jaar? Wij willen graag weten wat je van het festival vindt. Je kunt hieronder punten geven aan het festival. In september concluderen we welke festivals het tofste waren tijdens de Festileaks Festival Awards. Deelname is vrijwillig en anoniem.

[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”electric-castle”]

Electric Castle 2019

Photo: Thijs Jacobs / Festileaks

Dit weekend wordt het prachtige Bonțida Bánffy Castle in Bonțida, een dorp in Oost-Roemenië, weer omgetoverd tot de sprookjesachtige locatie van Electric Castle. Van 17 tot en met 21 juli kun je op dit bijzondere terrein, naast muziek ook leren over kunst en technologie. De muzikale line-up bestaat uit een combi van elektronische muziek, harde gitaren, indie en popmuziek. Zo staan dit jaar onder andere Florence + The MachineLimp Bizkit en CHVRCHES op het programma.

Benieuwd hoe het vorig jaar was? Bekijk dan zeker ons festivalrapport of de aftermovie van het festival zelf.

Electric Castle Logo

Electric Castle 2024

Locatie
Roemenië
Cluj-Napoca, Roemenië
Datum 17-21 juli 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen