6 redenen waarom Sziget eigenlijk al op maandag begint

Photo: Rockstar Photographers

7 dagen lang feesten aan de Donau in Boedapest, dat is Sziget. Maar hoewel het officiële programma pas op woensdag losbarst begint het feestje al op maandag. Vandaag vertellen we je waarom de ‘movin-in days’ op Sziget geweldig zijn!

1. Je kan op maandag aankomen met de trein

Onze vrienden van Festival.Travel zorgen er al jaren voor dat Nederlandse Szitisens met de trein naar Boedapest kunnen gaan voor Sziget. Dit jaar is dat niet anders. Met de Sziget Express heb je een onvergetelijke treinreis en kom je op de meest chille dag aan voor het festival: de maandag. Het festivalterrein is makkelijk te bereiken vanuit het treinstation met het OV of -als je lekker luxe wil doen- met de taxi.

2. Genoeg tijd om de perfecte tentplek te dibsen.

Sziget Festival 2018

Als je op de maandag aankomt ben je in totaal 10 dagen op het festivalterrein aan het kamperen. 10 dagen!! Daarom is een goede tentplek uiterst belangrijk. De Hongaarse zon brand hard en geloof ons, je wilt niet 10 dagen lang uit je tent wakker worden gekookt. Op de eerste dag is er nog genoeg ruimte dus heb je een betere kans op een plekje in de schaduw.

3. Budapest verkennen voordat het festival begint met de City Pass

sziget pontje veerpont
Foto: Kristóf Hölvényi (Rockstar Photographers)

Omdat Sziget best lang duurt, is de City Pass uitgevonden. Als Szitisen kun je hiermee onbeperkt gebruik maken van het OV in Boedapest. Daarnaast krijg je ook nog eens korting bij musea en één keer gratis toegang bij een badhuis naar keuze. Onmisbaar om te hebben dus, want met 10 dagen heb je tijd zat om voor het festival nog deze prachtige stad verkennen of nog één keer goed ontspannen in een van de mooie badhuizen.

4. Genoeg tijd om de Auchan leeg te kopen

Sziget Auchan
Photo: Asszonyi Eszter

De Auchan is een supermarkt op 10 minuten loopafstand van het festivalterrein. Je hebt daar écht alles wat je hartje begeert, van eten tot aan kleding en camping gear. Als je op maandag al aankomt kan je voordat de supermarkt uit zijn voegen barst van de festivalgangers al je boodschappen doen. Maar maak nuttig gebruik van je tijd en ga er op de meest geschikte tijd heen: namelijk de dinsdagochtend. Zo kun je de maandag nog je tent opzetten en dinsdag in alle rust drank, eten en plantenspuiten inslaan.

5. De laatste details van de opbouw met eigen ogen aanschouwen

Foto: Sandor Csudai

Festivals in het buitenland gaan er anders aan toe dan in ons kikkerlandje, zo ook Sziget. Het terrein ziet er maandag nog helemaal niet gelikt en klaar uit namelijk. De opbouw is dan nog volop bezig. Omdat de moving-in days al op maandag beginnen sta jij dus tussen de allerlaatste opbouw klusjes en zie je elk uur wel iets aan het terrein veranderen. Super leuk om eens mee te maken, want hoe veel werk het nog op de maandag lijkt; het terrein ligt er op de woensdag fantastisch bij.

6. Je bent als eerste bij als het feest begint op woensdag

Sziget 2018
Photo: Rockstar Photographers

Je tent staat al, je boodschappen zijn ingeslagen, je hebt de stad kunnen verkennen en kunnen chillen. Je bent er helemaal klaar voor en staat zo als eerste bij alle opstartende activiteiten en optredens. Veel Szitisens lachen op de woensdag dan ook veel festivalgangers uit, die dan nog eens met 5 koffers en al het terrein op komen. Laat die arme vogels maar zwoegen, jij hebt dan al alle tijd om het terrein te ontdekken!

Sziget 2019

Sziget 2018
Photo: Rockstar Photographers

Sziget keert in 2019 terug voor de 27e editie. Het festival vindt plaats van 7 tot en met 13 augustus op het Óbuda-eiland, in hartje Boedapest. Voor de scherpe geest: het festival communiceert een dagje minder, maar duurt nog steeds even lang als voorgaande jaren. Dit om de laatste nacht van het festival niet te verwarren met een complete programmering gedurende de dag. Wil je weten hoe het er vorig jaar aan toe ging in Hongarije? Lees dan ons festivalrapport.

Tickets voor het festival zijn nu te koop via de website.

Sziget Logo

Sziget 2023

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2023
Line-up
Lorde
Macklemore
Mumford & Sons
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Alejandra Broersma

Chef Planning en manusje-van-alles bij de FL feestcommissie. Student Kunst en Economie. Binnen het team bekend als de nerd die alle series kijkt. Geobsedeerd met Tame Impala en Arctic Monkeys maar kent ook alle foute twerkhits. Op festivals vaak achter de schermen aan het werk, maar in mijn vrije tijd ook wel front row te vinden als de gillende en huilende fangirl.

Meer van Alejandra