De Dooie Hoek op Lowlands 2019: proefliggen tussen zes planken

823
De Dooie Hoek / Lowlands 2019

Niemand ontkomt aan de grijpgrage handen van Magere Hein. Er komt een moment dat ook jij je laatste adem uitblaast. De dood is onlosmakelijk verbonden met het leven, maar we krijgen er zelf gek genoeg helemaal niks van mee. Daarom kun je in de Dooie Hoek op Lowlands 2019 alvast proefliggen in een eikenhouten doodskist.

In de Lowlands Science-area kun je deelnemen aan allerlei interactieve onderzoeken en wetenschapsspelletjes, bedoeld om te informeren, te entertainen maar vooral om te prikkelen. De Dooie Hoek is daarvan het levend voorbeeld van. Heb jij eigenlijk wel eens nagedacht over je eigen dood?

Try Before You Die

Met een biertje in de hand alvast even kijken hoe je er over 60 jaar bijligt: het kan op Lowlands 2019. Onder begeleiding van de muziek die je zelf gekozen hebt, krijg je alvast een voorproefje van je eigen begrafenis. Een bijzondere ervaring, want die kist is toch stiekem wel erg smal, hè.

Wat betekent de dood voor jou?

Natuurlijk, het gaat er wat joliger aan toe dan bij een echte uitvaart. Sommige vrienden geven ronduit hilarische speeches, waarbij het lijdend voorwerp grinnikend in de kist ligt. Toch is de actie doodserieus bedoeld en zet het de bezoekers wel aan het denken. Initiatiefneemster Erica Witkamp van Bureau Morbidee licht toe: “We onderzoeken hier hoe jongeren reageren op de dood. We vragen ze bijvoorbeeld naar hun bucketlist. Wat zouden zij nou écht nog willen doen voordat ze overlijden?” Onder de noemer ‘Before I Die’ kunnen bezoekers hun gedachtes vervolgens op de muur of op de kist schrijven.

Er is leven na de dood?

Voor de vele jeugdige festivalgangers is de dood hopelijk nog ver weg. Toch is het belangrijk om er af en toe bij stil te staan, mocht het onverwacht misgaan. Hoe wil je bijvoorbeeld dat je herinnerd wordt? En wat gebeurt er met je Facebook-profiel als je komt te overlijden? Het kan nabestaanden soms zwaar vallen als er overal op het internet nog informatie over jou rondzwerft. Dat zou doodzonde zijn. De Dooie Hoek geeft voorlichting, zodat je niet tegen je wil wil online voortleeft.

Ook de Festivalpodcast nam een kijkje in het tijdelijke uitvaartcentrum. Check onderstaande reportage, met daarin ervaringen van bezoekers, uitleg van projectmanager Erica Witkamp en een heuse afscheidsspeech.

Meer reportages vanaf Lowlands 2019? Check dan ook onze Festivalpodcast!

Was jij aanwezig op Lowlands 2019?

Was jij op Lowlands dit jaar? Wij willen graag weten wat je van het festival vond. Je kunt hieronder punten geven aan het festival. In september concluderen we welke festivals het tofste waren tijdens de Festileaks Festival Awards. Deelname is vrijwillig en anoniem.

[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”lowlands”]

Lowlands 2019

Photo: Bart Heemskerk (Lowlands 2018)

De 27e editie van Lowlands werd gehouden van 16 tot en met 18 augustus 2019 in Biddinghuizen. Onder meer Tame Impala, Twenty One Pilots, The NationalBillie Eilish, Royal Blood en New Order sierden de festivalposter. Naast muziek, bood het festival een uitgebreid programma in theater, film, dans en wetenschap. Ook was het met het uitgebreide horeca-assortiment goed vertoeven voor foodies. Lowlands 2019 was lang en breed uitverkocht, maar met Festileaks hoefde je niks te missen van het festival: check alle updates op onze site, Facebook en Instagram. Voor alle verdere informatie over het festival, kan je terecht op onze Lowlands-pagina of de website van het festival.

Boy Janissen
Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.