De beste festivalacts van 2019 volgens de leden van Balthazar, Bastille en meer

DTRH Thom Yorke
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Ben jij er nog niet helemaal uit op welke acts jij gaat stemmen voor de Festivalacts Top 100 van 2019? Doe inspiratie op bij de keuzes van artiesten!

Zo veel festivals, zo veel muziek, zo veel genres. Maar vooral: zo veel artiesten. In 2019 hebben we weer een enorm aantal geweldige acts op het podium zien staan. Artiesten die we op bijna ieder festival zagen en artiesten die op één enkel festival speelden. Headliners waar we al maanden naar uitkeken en kleine acts die onze harten veroverden. Afgelopen seizoen kwam weer alles voorbij. Maar dit enorme aanbod betekent niet dat het maken van een top 10 festivalacts er makkelijker op wordt. Integendeel, misschien zit jij wel met de handen in het haar omdat de keuze zo groot is. Doe hier inspiratie op bij de voorkeuren van artiesten, en wie weet helpt het je op weg!

Martijn van Delain vindt Slayer de ultieme festivalact

Photo: Athanasios Kouklas / Festileaks

“Voor mij kan dat geen andere festivalact zijn dan Slayer. Veel mensen zullen zeggen: ‘Ja hoor, ik heb Slayer al zó vaak gezien’, maar zij vergeten dat dit waarschijnlijk de laatste kans is die je krijgt om de band nog te zien! Tenzij ze over tien jaar ineens besluiten om toch nog eens het podium te betreden, dat weet je natuurlijk nooit. Maar ik zou zeggen: Slayer. Aangezien dit de – wellicht voorlopig – laatste kans is dat je ze kan zien.”

Lees ook het Festival CV van Delain.

Voor Maarten van Balthazar is het moeilijk kiezen

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2019)

“Ik heb Rosalía dit jaar gezien en dat was echt supergoed. Haar muziek vond ik al erg goed, maar live was het ook heel vet! Ik heb ook ergens een stuk van Mac DeMarco mee kunnen pikken. Wanneer hij in vorm is zet ‘ie echt een show neer. Verder ga ik dit weekend op Down The Rabbit Hole ook Thom Yorke checken. Ik vind zijn nieuwe plaat, Anima, heel sterk en ben benieuwd naar dat optreden. Dit jaar was ik ook op een festival in Italië, waar ik een show van The Cure zag. Ik heb niet zoveel met geschminkte bands en had ook nu niet zulke hoge verwachtingen, maar wat was dat een goed optreden.”

Lees ook het Festival CV van Balthazar.

Izzy van Black Honey gaat voor nostalgie

Bloc Party
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

“Wij hebben al bizar veel shows gezien deze zomer. Ik ben gek op Balthazar; zij speelden dezelfde dag als wij op Rock Werchter. In Londen heb ik ze ook een keer zien optreden en ik weet nog dat ik toen dacht: ‘wow, deze gasten zijn zíék’. We hebben ook de show van Gurr gezien, een soort feministische riot girl band. Zij waren fan-tas-tisch, het dak ging eraf. Als ik één festivalact zou moeten kiezen, kies ik voor Bloc Party. Met Bloc Party is het voor heel nostalgisch. We zagen ze jaren geleden optreden op Reading & Leeds; de eerste keer dat wij naar een festival gingen. Het voelde heel speciaal om ze jaren later weer te zien, alleen ditmaal vanaf de zijkant van het podium, tijdens de zonsondergang.”

Lees ook het Festival CV van Black Honey.

Oscar van HammerFall had zijn keuze snel gemaakt

King Diamond
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Graspop Metal Meeting vindt dan misschien al vroeg in het festivalseizoen plaats, toch wist Oscar zeker dat hij hier de beste festivalact van 2019 zag optreden. “Ik heb de vetste al gezien. Dat was de show van King Diamond op Graspop. Die man keerde terug na een lange pauze en steelde toch weer de show met zoals vanouds allerlei theatrale elementen erbij. Voor een artiest van 63 jaar klonk zijn stem ook nog eens bijzonder goed.”

Lees ook het Festival CV van HammerFall.

Andrew van Bear’s Den kiest voor Elbow

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

“Een band waar ik echt heb staan genieten is Elbow. De set die zij speelden was echt ongelofelijk. De manier waarop het publiek betrokken werd was geweldig. De zanger ontgrendelde het publiek een soort van. Iedereen schreeuwde uit volle borst mee met de teksten. Het was magisch en prachtig op alle manieren. Hij zorgde ervoor dat iedereen zich één voelde. Dat zijn misschien wel de twee beste shows die ik ooit heb gezien.”

Lees ook het Festival CV van Bear’s Den.

Chris van Bastille stemt op Amon Amarth

Amon Amarth
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

“Dit jaar is het echt Amon Amarth die de klok slaat. Zij maakten echt een overweldigende indruk op ons toen we ze vorige maand op Rock Am Ring zagen. Op een gegeven moment zaten er gewoon vijfduizend mensen te roeien voor het hoofdpodium. Dat heb ik echt nog nooit eerder gezien.”

Lees ook het Festival CV van Bastille.

Stem nu voor de Festivalacts Top 100 van 2019

Naar de stempagina

Wat waren de meest memorabele optredens die jij zag dit festivalseizoen? Jij bepaalt namelijk wie de opvolger van Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017) en Pearl Jam (2018) zal zijn. Dus stem mee en deel de lijst met je vrienden!

Festivalacts Top 100

DTRH
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Nu het festivalseizoen ten einde is, is het weer tijd voor de ultieme eindstrijd. Zoals ieder jaar sluit Festileaks af met de Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van afgelopen zomer. De stembussen zijn geopend van maandag 16 tot en met woensdag 25 september.

Op donderdag 26 september hoor je om 09:45 de bekendmaking van de top 3 live op KINK. Op diezelfde radiozender wordt vrijdag 27 september de hele Festival Acts Top 100 van 2019 uitgezonden.