Festileaks heeft de winnaars van de Festileaks Festival Awards 2019 bekendgemaakt, de publieksprijzen voor festivals. Duizenden festivalgangers hebben afgelopen seizoen rapportcijfers uitgedeeld in zeven vaste categorieën. Pohoda gaat er vandoor met de Festival Award 2019 in de categorie ‘Duurzaamheid’.
Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2019.
1. Pohoda Festival (8.9)
Groen, groener, groenst. Bezoekers hechten steeds meer waarde aan het ecologische aspect van de festivals die ze bezoeken. En steeds meer festivals geven gehoor aan deze verwachtingen. De een doet dit echter beter dan de ander, en dit jaar stak Pohoda er met kop en schouders bovenuit. Duurzaamheid staat al lange tijd hoog in het vaandel bij het Slovaakse Pohoda. Dit is wellicht het meest zichtbaar door het afvalmanagement.
Iconische hardcups met 2 euro statiegeld én een handig haakje (voor aan je riem of tas), draagbare asbakken en vele afvalbakken geflankeerd door twee vrijwilligers om te helpen bij afval scheiden. Veel van dat afval wordt samen met het vuilnis van de foodtrucks ter plekke verwerkt tot compost, een maatregel die veel CO2 bespaard. Bezoekers worden ook geïnspireerd tot een groener leven. Zo geeft de organisatie tips om op een ecologische wijze te reizen en biedt het dit jaar onderdak aan het Holland Circular Market, waar lezingen worden gegeven over groener leven en festivalitems werden gerecycled tot alledaagse gebruiksvoorwerpen.
2. Best Kept Secret (8.2)
Het gebruik van hardcups is bij Best Kept Secret al jaren lang gebruikelijk. Het was zelfs een van de eerste grote Nederlandse evenementen die hier op overging. Dit jaar ging dit nog een stapje verder. De hardcups hadden namelijk geen bedrukking meer, waardoor ze makkelijk voor andere evenementen ingezet kunnen worden. Jammer voor de verzamelaar, beter voor het milieu. Welke verzamelaars wel blij zijn met Best Kept Secret zijn die van de lokale voedselbanken. Alle overtollige voorraden van de cateraars van het evenement gingen namelijk naar hen toe. Zo werd er geen kruimeltje verspild. Diezelfde cateraars waren ook verplicht om minimaal een vega(n) optie aan te bieden, waardoor er minder vlees geconsumeerd werd.
3. Milkshake Festival (8.1)
Op Milkshake Festival werd het vegetarische aspect nog verder doorgevoerd. In het kader van duurzaamheid besloot de organisatie namelijk dat er helemaal geen vlees of vis meer op het menu van de diverse cateraars mocht staan. Deze enorme reductie in vleesconsumptie bespaarde (indirect) best wel wat CO2. Het festival gebruikte daarnaast ook hardcups en afvalscheiding. Hier kreeg de bezoeker net als op Pohoda wat hulp bij. Want er stonden vrijwel altijd vrijwilligers die ervoor zorgden dat het afval in de juiste bak terecht komt.
4. Zwarte Cross (8.0)
Een klimaatneutraal motorcrossevenement? Dat klinkt inderdaad wat lastig waar te maken. Dat realiseert de organisatie achter de Zwarte Cross zich dan ook wel degelijk. Daarom spreken ze zelf liever van een ‘logische voetafdruk‘. Dat betekent echter geenszins dat het festival zich niet bezighoudt met duurzaamheid. Dit jaar stapte het evenement over op herbruikbare bekers van RPET, een nieuw soort plastic dat gemakkelijk gerecycled kan worden. Daarnaast gebruikt het festival geen kartonnen biertrays meer en zijn die nu ook van RPET. Ten slotte heeft Zwarte Cross meer afvalpunten met gescheiden afval en waren er meer vrijwilligers om afval te prikken.
5. Bilbao BBK (8.0)
Onderaan de top vijf, met alsnog een cijfer waar je mee thuis kan komen, staat Bilbao BBK. Het Spaanse festival heeft deze plek voornamelijk te danken aan het gebruik van de inmiddels bekende hardcup en het slimme idee om rietjes van bamboe te gebruiken. Daarnaast heeft het festival dit jaar vooral geïnvesteerd in duurzame kleding. Zo hadden ze een speciaal samengestelde capsule collection van duurzame kleding die gemaakt was van zwerfafval uit zee. Hiermee probeerde het festival de bezoeker bewust te maken van de rol die kleding speelt in de ecologische circle of life.
Over de Festileaks Festival Awards
Op 51 festivals verspreid over heel Europa vroegen we festivalgangers naar een rapportcijfer voor de zeven belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, logistiek en – nieuw dit jaar – duurzaamheid. Festileaks biedt daarmee tegenwicht aan de industrieprijzen die door vakjury’s worden toegekend. In 2019 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis (Pinkpop, Lowlands) als internationaal prestigieuze festivals als Lollapalooza, Mad Cool, Rock Werchter en Sziget.
Festileaks.com is de online ontmoetingsplek voor het verkrijgen en delen van de laatste nieuwtjes, geruchten en ervaringen van en over festivals en evenementen. Na de winst in 2018, is de festivalwebsite in 2019 opnieuw genomineerd voor Website van het Jaar.