Axl versus Slash: Guns N’ Roses na 23 jaar herenigd naar Pinkpop

GNR

Guns N’ Roses is niet de eerste band waarvan de leden wegens persoonlijke omgangsproblemen weigeren het podium met elkaar te delen. Bands als Oasis en The Police doe al jaren mee in dat rijtje. Ondanks de onenigheid tussen voornamelijk zanger Axl Rose en gitarist Slash staan de oud-leden van Guns N’ Roses sinds 2016 weer samen op de planken. Komend jaar is de hardrockband voor het eerst op te zien als headliner op Pinkpop.

Wat begin jaren ’90 gezien werd als wellicht de aller grootste hardrockband ter wereld liep in 1993 stuk. De spanning tussen zanger Axl Rose en gitarist Slash liep dusdanig hoog op dat samen een podium delen, niet meer haalbaar was. Maar wat leidde nu tot deze spanning? Verhalen en beschuldigen lopen uit elkaar, van creatieve onenigheid tot drugs en alcohol. Hieronder vind je een aantal van de meest genoemde redenen.

Axl’s dictatuur

Guns 'n Roses

Na het enorme succes van Guns N’ Roses raakte Axl Rose volgens zijn bandgenoten verblind door geld en roem. Terwijl de band stadions over de hele wereld plat speelde, trok Axl meestal zijn eigen plan. Hij bepaalde bijvoorbeeld hoe laat de band begon. Ook al was dit uren later dan afgesproken. Zodra de zanger zich ergens aan ergerde – bezoekers, organisatie, geluid et cetera – was de show ook meteen voorbij.

De gemoederen liepen vaak hoog op binnen de band en Guns N’ Roses werd langzaam uitgedund door het vertrek van founding members Steven Adler en Izzy Stradlin. Als reactie hierop eiste Axl Rose dat de overgebleven bandleden een contract zouden ondertekenen. Volgens Slash veranderde zijn rol in de band door dit contract te veel naar hired hands, waardoor hij weigerde te tekenen. Uiteindelijk wilde Axl ook nog de rechten van de bandnaam in zijn bezit hebben. Slash nam toen net als Izzy en Steven afscheid van de band. Kort daarop volgde ook bassist Duff McKagan en stond Axl er alleen voor.

Drugs en Rock ’n Roll

Voor een hele bult aan rock bands kwam succes hand in hand met een bekende vriend: drugs. Bands als Mötley Crüe, Red Hot Chili Peppers en dus ook Guns N’ Roses hebben een hard gevecht gehad met drugs, voornamelijk heroïne. Axl Rose was altijd fel tegen drugsgebruik. Maar ondanks de mening van de zanger van band, ging de rest rustig zijn gang. Steven Adler, Izzy Stradlin én Slash wisten zich te verliezen aan heroïne. Duff McKagan had er weinig last van, maar die ging liever aan de alcohol.

Heroïne was zelfs de reden waarom Axl drummer Steven Adler uit de band heeft gezet. Jaren later kwam de drummer terug voor de opnames voor Use Your Illusion. Hiervoor had Adler een contract ondertekend nooit meer drugs te gebruiken. Echter werd na 30 mislukte opnames van het nummer ‘Civil War’ de conclusie getrokken dat na jaren heroïnegebruik drummen niet meer mogelijk was. Wederom werd Steven de band uitgezet.

Daarnaast zorgde de drug ervoor dat Slash maar liefst acht minuten zonder hartslag – als gevolg van een overdosis heroïne – bij een hotellift heeft gelegen. Volgens de gitarist kan hij het zich nog herinneren dat hij neer viel, de gevolgen van een overdosis ervaarde en het volgende moment wakker werd met defibrillators op zijn borst.

De klap op de vuurpijl

Michael Jackson tijdens zijn Dangerous Tour in 1997. Foto: Daniele Dalledonne

Dat de relatie tussen Axl en de rest van de groep al niet over rozen ging moge duidelijk zijn. Maar volgens toenmalig roadmanager Doug Goldstein is er één persoon schuldig aan de druppel die de emmer deed overlopen: Michael Jackson. Nadat Axl hoorde dat Slash tijdens een optreden van de popster gitaar had gespeeld bij ‘Black or White’, wilde hij niets meer met de gitarist te maken hebben.

Waarom? Ondanks dat de beweringen omtrent het kindermisbruik van Michael Jackson nog niet onderzocht waren, ging Axl er volledig in mee. Er zijn mensen die beweren dat dit komt omdat hij in zijn jeugd werd misbruikt door zijn vader. De drugs- en alcoholproblemen van Slash kon Axl nog over zijn hart strijken, maar dit kon hij de gitarist nooit vergeven.

Not In This Lifetime

Guns N’ Roses Setlist Goffertpark, Nijmegen, Netherlands 2018, Not in this Lifetime

Maar niets duurt voor eeuwig en in 2016 was het eindelijk zover. Bassist Duff McKagan kreeg de twee als mediator – hij was de enige die met ze allebei sprak – weer bij elkaar en na zo’n 23 jaar delen Axl en Slash het podium weer. Onder de tournaam ‘Not In This Lifetime’ reist de hardrockband wederom de hele wereld over. Na twee shows in het Goffertpark, in 2016 en 2017, is komend jaar het Limburgse festival Pinkpop aan de beurt. Fun fact, de naam voor de tour komt uit een vraag die TMZ aan Axl stelt terwijl hij naar een busje loopt met Lana Del Ray. De interviewer vraagt aan Axl of hij van plan was om met zijn voormalige maten een Guns N’ Roses reünie te doen, Axl’s antwoord luidt: ”Not in this lifetime”.

Guns N’ Roses

GNR

Het Amerikaanse Guns N’ Roses ontstond in 1985 – zowel in naam als in formatie – uit de combinatie van twee bands, namelijk L.A. Guns en Hollywood Rose. Na eerst een EP in eigen beheer te hebben uitgebracht, verwerven ze in 1987 wereldwijde bekendheid met het debuutalbum Appetite For Destruction. De grootste hits als ‘Knockin’ on Heaven’s Door’ (Bob Dylan cover) en ‘November Rain’ volgen echter pas na het verschijnen van Use Your Illusion I en II (1991).

De hardrockgroep gaf in de afgelopen 35 jaar, negen keer eerder een optreden in Nederland. Echter nog nooit eerder op een festivalpodium. Guns N’ Roses debuteert én jubileert dus op Pinkpop 2020. En alsof dat nog niet genoeg ingrediënten zijn voor een memorabel jaar, kunnen we ook nog uitkijken naar een nieuw album: de eerste sinds Chinese Democracy (2008).

Pinkpop 2020

Pinkpop 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

Pinkpop is het oudste jaarlijks terugkerende festival ter wereld. Het festival kent een vaste formule: drie dagen lang, drie van de allergrootste acts van deze planeet, aangevuld met een divers dagprogramma. En veel meer dan dat moet het ook niet zijn. Verwacht geen gigantische randprogrammering of sprookjesachtige locaties. Het draait om de muziek op Pinkpop: kwalitatief goede, bewezen muziek. 

In 2020 vindt Pinkpop voor het eerst in het 51-jarige bestaan van het festival geen plaats, wegens het coronavirus. Red Hot Chili Peppers, Post Malone en Guns N’ Roses sierden oorspronkelijk de poster. Had je al kaarten gescoord om je favoriete bands te zien? Wie weet biedt onze Spotify-playlist nog enige troost. Beluister hem hieronder:

Pinkpop Logo

Pinkpop 2024

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 21-23 juni 2024
Line-up
Ed Sheeran
Calvin Harris
Måneskin
Tickets Kopen