Advertisement

Glasto50: ‘Happy Birthday’ zingen met Stevie Wonder op Glastonbury 2010

Foto: Rachel Docherty

Dit jaar bestaat Glastonbury 50 jaar! Dit wordt groots gevierd met optredens van onder andere Taylor Swift en Paul McCartney. Wij blikken voor de gelegenheid terug op de rijke geschiedenis van het festival, en lichten de meest memorabele momenten van Glastonbury uit. Vandaag kijken we terug op het 40-jarige jubileum van het festival.

40 jaar Glastonbury

In 2010 bestaat Glastonbury veertig jaar en daar pakt de organisatie van het festival groots voor uit. Behalve een heleboel vernieuwingen achter de schermen, worden er artiesten geboekt die ook op de allereerste editie stonden, zoals DJ Mad Mick, die de eerste noten op de eerste editie van Glastonbury speelde. Ook komen er twee nieuwe area’s bij in de late night corner en werden er meer aanpassingen en vernieuwingen gedaan. Maar het grootste aspect is ook dit jaar toch weer de line-up. Met artiesten als Muse, Snoop Dogg, Faithless, Shakira, Gorillaz – als invaller voor U2 – en nog veel meer heeft de 40e editie van Glastonbury – zoals je van het festival gewend bent – een line-up om u tegen te zeggen.

Stevie Wonder op Glastonbury

Het WK-verlies van de Engelsen op de Glastonbury-zondag is een klap voor de festivalgangers die de wedstrijd samen op groot scherm bekeken. Na deze domper is het de beurt aan niemand minder dan Stevie Wonder om het festival af te sluiten. Hij staat voor de eerste – en tot nog toe laatste – keer op het festival en vult zijn set voornamelijk met zijn grootste, lekker meezingbare hits, zoals ‘Superstition’ en ‘Don’t Worry ‘bout a Thing’. Maar ook van covers is Wonder niet vies, en speelt onder meer The Beatles’ ‘We Can Work It Out’ en Michael Jackson’s ‘Human Nature’. Met zijn hits en uitspraken – zoals de anti-oorlog uitspraak voorafgaand aan ‘Living For The City’ – brengt Stevie Wonder een saamhorigheidsgevoel op de laatste dag van Glastonbury en sluit het festival in stijl af, samen met de bezoekers.

‘Happy Birthday’

En dan is het moment daar; de set van Wonder loopt ten einde en er rest slechts één song. Geheel toepasselijk is dit natuurlijk ‘Happy Birthday’, ter ere van het 40-jarig jubileum van Glastonbury. En dit nummer zingt Wonder niet alleen, maar nodigt – onder luid gejuich van het publiek – Michael Eavis himself uit op het podium, oprichter van Glastonbury. Na de woorden “Michael, I want you to always remember me. I gave one of these presents to Barack Obama, and here’s one to you. Keep it and remember Steve. I love you, and I love what you’re doing to the people, bringing them together. God bless you” brengen ze ‘Happy Birthday’ samen ten gehore, en het gehele publiek zingt luidkeels mee. Stevie Wonder verzorgt misschien wel het mooiste en meest ontroerende moment op het podium van Glastonbury ooit.

Glastonbury 2020

Foto: Kris Williams

Aankomend jaar viert het legendarische Glastonbury haar vijftigste verjaardag. De verwachtingen zijn daarom hooggespannen. Met Taylor Swift, Paul McCartney en Aerosmith heeft het festival al een paar acts van wereldformaat op het affiche staan. Verder gaan er veel geruchten over andere wereldsterren. Zo zou Fleetwood Mac nog een kanshebber zijn voor een show op het festival.

  • Locatie: Pilton, Somerset, UK. 
  • Datum: 24-28 juni 2020
  • Prijs: £ 270 (Omgerekend 305 euro) – uitverkocht
  • Meer informatie vind je op de website van Glastonbury

Alvast voorbereiden op de aankomende editie? Beluister dan ook onze Glastonbury 2020 Spotify-playlist.

Glastonbury Logo

Glastonbury 2024

Locatie
Verenigd Koninkrijk
Pilton, Verenigd Koninkrijk
Datum 28-30 juni 2024
Line-up
SZA
Coldplay
Dua Lipa
SZA, Coldplay, Dua Lipa +91 meer
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.