Festivaluitzendbureau Eventure vraagt faillissement aan

Lowlands 2019 Sfeer
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Festivaluitzendbureau Eventure heeft faillissement aangevraagd vanwege de onzekere festivalzomer door het coronavirus. Het Nijmeegse bedrijf leverde voor veel festivals onder meer horecapersoneel en ticketscanners.

Beslissingen van het kabinet over het lot van de festivalzomer laten nog op zich wachten, maar toch vallen steeds meer schakels in die keten al weg. Een belangrijke heeft gister het doek zien vallen; festivaluitzendbureau Eventure vroeg faillissement aan. Dit bedrijf leverde een groot scala aan personeel voor een misschien nog wel groter scala aan festivals. Met de onzekerheid van komende zomer redt Eventure het echter niet.

Van Paaspop tot Lowlands, normaal gesproken is het uitzendbureau de hele zomer zoet. Dit jaar is dat echter anders. “We zijn een bakker die geen brood mag verkopen”, zegt directeur Rob Seveke tegen 3voor12. Ondanks dat een beslissing van het kabinet nog uitblijft, verwacht Seveke vanwege het coronavirus niet dat er komende zomer nog gefestivald wordt. Eerder riep MOJO directeur Ruben Brouwer het kabinet al op om alle evenementen tot 1 september af te gelasten, om zo de sector duidelijkheid te geven.

De twijfels over het festivalseizoen gaan natuurlijk verder dan de Nederlandse landsgrenzen. Zo ziet ook Rock Werchter het niet rooskleurig in, en zijn in Frankrijk inmiddels alle festivals tot half juli geannuleerd. Nederlandse festivals die al zijn afgelast zijn onder andere Mañana Mañana, Paaspop, Hullabaloo en Appelpop.

Corona en festivals

De coronacrisis heeft ook dit jaar aanhoudende consequenties voor festivals wereldwijd. Hoewel sommige festivals een tweede jaar op rij moeten annuleren, bieden experimentele proefevenementen en nationale vaccinatieprogramma’s tegelijkertijd groeiende hoop op de terugkeer van festivals.

Omdat het met het naderende festivalseizoen onduidelijk is hoe de situatie zich de komende maanden ontwikkelt, blijf je via onze speciale pagina op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het coronavirus en festivals. Je vindt er het laatste nieuws, statements van festivals en een duiding van cruciale momenten de komende tijd.